Hotărârea CEDO care obligă Primăria Năvodari să emită autorizație de construire pentru groapa de gunoi din localitate a scos parlamentarii la luptă. Armele lor: interpelările adresate ministrului de resort. O armă fără tăiș, în opinia noastră. Întrebări poate adresa (și a adresat) și mass-media, iar ziariștii nu sunt aleșii poporului.
Ce ar putea să facă parlamentarii? Legi! Interesant este că, în anul 2010, doi parlamentari de Constanța, chiar din colegiul respectiv, (Colegiului uninominal nr.1 din Circumscripția Electorală nr.14 Constanța), au inițiat un proiect de lege privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. Este vorba despre liberalii Gheorghe Dragomir și Puiu Hașotti. ”Iniţiativa legislativă comună s-a născut tocmai din dorinţa de a veni în sprijinul năvodărenilor şi de a stopa construirea acestui depozit de deșeuri, dar, din păcate, aceasta a fost respinsă de către Parlament la vremea respectivă”, a precizat Gheorghe Dragomir, printr-un comunicat de presă.
Curiozitatea ne-a îndemnat să vedem cine sunt parlamentarii de Constanța care au votat împotriva acestei legi.
La Senat, surpriză: rezultatul votului a fost covârșitor pentru aceastp lege. 68 de senatori au votat pentru, doi s-au abținut și nu mai unul a fost împotrivă. Pe pagina de internet a Senatului nu mai apare însă rezultatul în amănunt al votului.
La Camera Deputaților, din totalul de 259 de persoane, 143 au votat pentru respingerea legii, 113 pentru adoptarea ei, două s-au abținut și una nu a votat.
Fără alte comentarii, vă prezentăm lista deputaților din Constanța care s-au opus legii:
Deputați:
Brătianu Matei, PSD – pro lege
Chirilă Constantin, PDL – împotrivă
Dragomir Gheorghe – pro lege
Ibram Iusien, minorități – împotriva
Iorguș Zanfir, PDL – împotrivă
Marinescu Antonella, PSD – pro lege
Martin Eduard Stelian, PSD – pro lege
Mitrea Manuela, PSD – pro lege
Stavrositu Maria, PDL – împotrivă
Precizăm că Mihai Lupu, PNL, nu a votat.
Deputatul Gheorghe Dragomir afirmă că, în perioada imediat următoare, le va propune tuturor parlamentarilor de Constanța să reia procedura parlamentară referitoare la inițiativa privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. „Îm doresc ca împreună să convingem toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să se alăture demersului de completare și modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului pentru a putea fi astfel validată cât mai rapid de Parlament. Sunt convins că această lege care trebuie promovată nu poate fi încălcată nici măcar de o instituție europeană”, susține Gheorghe Dragomir.