![](https://www.ct100.ro/wp-content/uploads/2025/02/politist-local-Large.webp)
Orice meserie este grea, dar unele sunt, fără îndoială, mai grele și solicitante decât altele. Putem spune, fără a greși, că a fi pilot este mai complicat decât a fi polițist local. Este nevoie de un grad de instruire mai mare pentru a stăpâni tainele unei aeronave decât de a scrie o amendă pentru o bătrână care vinde pătrunjel de nevoie, nu de plăcere.
La fel de bine putem spune că este mai dificil să fii miner și să muncești peste jumătate din timp în măruntaiele pământului decât să patrulezi într-o mașină electrică prin Constanța în căutare de tineri pentru care un graffiti este cea mai mare crimă pe care o pot comite.
Cu toate acestea, primarul Constanței, liberalul Vergil Chițac, și consilierii PNL și PSD au pus un semn de egalitate între meseriile de polițist local, respectiv pilot și miner, atunci când au decis că polițiștii locali trebuie să fie încadrați în condiții speciale de muncă. Toți, inclusiv cei care stau în birouri.
Pe 30 septembrie 2024, liberalii, social-democrații și Mihai Ochiuleț, consilier USR dat afară din partid, au votat proiectul de hotărâre în acest sens inițiat de primar.
Consilierii USR au fost împotrivă, motivând că nu toți polițiștii locali lucrează în condiții speciale. Unii dintre ei stau în birouri, alții au sarcini administrative, alții verifică pe teren autorizații de construire.
Este însă o problemă: așa cum am atras atenția încă de atunci, hotărârea de consiliu încalcă legea. Mai exact, legea 127/2019 spune că încadrarea altor locuri de muncă în condiții speciale se poate face numai prin lege, nu prin hotărâre de Consiliu Local, și că „metodologia şi criteriile de încadrare a locurilor de muncă în condiţii speciale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”
Consilierii, care au deja o tradiție în a vota hotărâri sau regulamente nelegale, nu au ținut cont de această prevedere.
Există însă o autoritate care și-a dat seama de problemă și a lua măsuri. Este vorba despre prefectul județului Constanța, Adrian Picoiu, care a cerut în instanță anularea hotărârii de consiliu local.
„Decizii corecte, chiar dacă sunt uneori nepopulare”
Florin Cocargeanu, consilier USR, a reacționat la aflarea acestei vești.
„Atunci când am fost ales consilier local, mi-am asumat responsabilitatea de a vota în interesul comunității și de a lua decizii corecte, chiar dacă uneori nepopulare.
Am votat împotriva acestui proiect atunci când a fost supus la vot, deoarece lipsa normelor metodologice pentru aplicarea legii împiedică o delimitare clară între funcțiile și compartimentele din cadrul Poliției Locale care lucrează în condiții speciale și cele care nu se află în această situație.
Ar fi nedrept să considerăm că un polițist din departamentul Ordine Publică lucrează în aceleași condiții ca un polițist care își desfășoară activitatea în cadrul departamentului Disciplina în construcții.
În plus, pensiile speciale, beneficiu care vine la pachet cu încadrarea în condiții speciale de muncă, pun presiune pe sistemul public de pensii și pe buget, iar noi trebuie să ne asigurăm că resursele sunt gestionate echitabil pentru toți cetățenii.
Poliția Locală are un rol extrem de important în comunitate și ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, pe dotări mai bune și pe salarii corecte, nu pe acordarea de pensii speciale.
Acest proiect nu a avut niciun fel de fundament și a fost doar o păcăleală a beneficiarului de pensie specială, Vergil Chițac, care l-a inițiat exact înainte de alegerile parlamentare cu scopul de a puncta electoral.”, a spus Florin Cocargeanu.
Beneficiarul de pensie speciala VC nu ar trebui sa mai fie platit din bani de la buget, ar trebui sa stea acasa la el, pentru ca in primarie nu-si face treaba de a veghea la bunastarea cetateanului care-i plateste salariul. Primaria este impotriva cetateanului, prin masurile luate.