City Park Mall, centrul comercial pentru care a fost distrusă o parte din parcul Tăbăcărie din Constanța, se laudă că va planta copaci „pentru un oraș mai sănătos”.
Într-o acțiunea popularizată de firma de PR a controversatului mall, ni se comunică faptul că orașu „prinde rădăcini noi în luna aprilie”.
„Începând de săptămâna trecută și până aproape de Paște, 39 de școli și grădinițe din oraș se îmbogățesc cu sute de noi arbori. „Together we go green” este numele campaniei pe care City Park Mall o inițiază, în parteneriat cu Primăria Constanța, și reprezintă o continuare a acțiunilor prin care centrul comercial se implică direct în comunitate.”, se arată în comunicat.
Câți copaci? Asta nu se mai spune.
Culmea, însă, cei de la City Mall spun că „un oraș mai „verde” este un oraș mai sănătos”. Ei amintesc faptul că mall-ul „a participat activ si la alte inițiative de plantare, în parcul Tăbăcăriei și în vecinătatea Campusului Universității Ovidius”.
Reprezentanții parcului subliniază faptul și că un vloger „născut și crescut în Constanța” a ajutat la plantarea a patru arbori la Liceul Energetic și a descoperit cât de mult s-a schimbat viața de liceu față de anii petrecuți de el în sălile de clasă.
Mall-ul a ras, cum spuneam, o bună parte din parcul Tăbăcărie. În anul 2000, când consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie, constănțenilor li se spunea că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centrul de agrement, cultură și comerț. Rețineți ordinea: agrement, cultură și comerț, pe ultimul loc. Mai mult, în anul 2002 se vorbea și despre construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est a parcului. Cert este că în anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holland Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură.
A fost inaugurat cu tam-tam de Radu Mazăre, atunci primar, acum condamnat penal, alături de prietenul său, atunci investitor, acum fugar, Elan Schwartzenberg.
De altfel, o parte din mall este construit pe un teren retrocedat ilegal!
Actuala conducere a Primăriei Constanța a luat o decizie controversată, din punctul meu de vedere, dar care ajută City Mall: a construit un sens giratoriu pentru intrarea în mall, de pe strada Soveja, în condițiile în care la o mică distanță mai sunt două giratorii. „Lumea tăia linia continuă”, au explicat cei din primăriei. După construirea giratoriului, au montat un gard de la semafor până în el. Evident, puteau prelungi gardul până la următorul giratoriu, fără să-l construiască pe cel care înlesnește intrarea în City Mall.
City Park Mall a intrat în portofoliul NEPI Rockcastle în 2013. Aceștia se laudă că, de la momentul cumpărăriide la foștii proprietari, galeria City Park Mall și-a dublat capacitatea închiriabilă la 51.700 de mp, găzduind în prezent peste 200 de branduri.
Constanța ar fi un oraș mai sănătos dacă în loc de mall-uri în parc am avea chiar parcuri.