Procurorii DIICOT au indicii că arme letale fără elemente de identificare au fost aduse în România de către un cetățean turc. Acesta este acuzat că, în ultimul an, a înarmat ilegal mai multe grupări de crimă organizată din țară. Peste 130 de percheziții au fost făcute luni în București și în alte câteva județe.
Aproape 50 de „arme fantomă” au fost confiscate, iar gruparea de contrabandiști este cercetată, după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut luni 131 de percheziții în București și județele Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman.
Pistoalele și puștile provenite de pe piața neagră din Turcia ar fi ajuns la clanurile de interlopi din Capitală și mai multe județe. 60 de suspecți, inclusiv intermediari, au fost luați de forțele speciale și duși la audieri la DIICOT, printre care liderul galeriei echipei de fotbal FCSB și un cântăreț de muzică trap, potrivit Știrile ProTV.
Procurorii DIICOT susțin că un cetățean turc ar fi strâns în ultima perioadă mai multe piese componente de pistoale sau arme cu țeavă lungă, produse în Turcia, care nu aveau însă elementele de identificare, precum seria obligatorie.
Acestea erau apoi asamblate, transportate pe ascuns în România și vândute diferiților membri ai lumii interlope, potrivit DIICOT. Fiecare armă costa cel puțin o mie de euro.
„Aceste tipuri de arme cunoscute drept Ghost Guns au ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european. Armele ar fi fost introduse pe teritoriul României ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme”, declară Ccomisar șef Nicolae Adrian Dinu, șeful Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din Poliția Română.
Potrivit ProTV, una dintre casele controlate îi aparține trapperului Andrei Mihalache, zis MGK666. Procurorii DIICOT îl suspectează că ar fi intermediat traficul de arme și muniție. În urmă cu câțiva ani, el a fost cercetat pentru că ar fi folosit arme letale într-un videoclip.
Polițiștii au descins și în locuința lui Gheorghe Mustață, liderul galeriei echipei de fotbal FCSB, al cărui ginere este printre cei vizați de suspiciuni în dosarul de crimă organizată și contrabandă cu arme letale.
„Nu avem nicio legătură cu nicio armă, absolut nimic. (Ginerele, n.red.) nu are nicio legătură cu niște ce persoane. Acum vedem ce se întâmplă”, a spus Mustață în timp ce era adus la audieri.
DIICOT va cere autorităților judiciare de la Ankara să demareze o anchetă penală și împotriva furnizorului turc.
În România sunt înregistrate 230.000 de arme letale și neletale, din care puțin peste 7.500 sunt pentru pază și autoapărare, potrivit ProTV.
La perchezițiile de azi au participat și polițiști din Constanța.