Clara Ghiuvelichian și Daniela Vitcu încep cu stângul un nou proiect cultural pe bani publici, din bugetul local al municipiului Constanței. Sau, mai bine spus, nu-l încep deloc.
Clara Ghiuvelichian PFA a câștigat o finanțare nerambursabilă de la Primăria Constanța pentru a realiza proiectul denumit „Seri de teatru la Pontus Euxin”.
Potrivit documentației depusă la primărie și aprobată de o comisie de specialitate, spectacolele trebuia să aibă loc în perioada 19 iulie – 15 august, în zilele de sâmbătă și duminică. Modul cum a fost desemnat câștigător acest proiect este o altă poveste, care, din știința noastră, a ajuns în atenția autorităților competente.
Revenim însă la program. Pe 13 iulie, Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, manager de proiect, anunța că proiectul cultural finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de PFA Ghiuvelichian Clara va debuta pe 19 iulie 2019.
„Am început montarea decorului, primul spectacol 19 iulie, orele 21.00”, a scris Daniela Vitcu pe pagina sa de Facebook.
Dacă însă cineva a ajuns acolo pe 19, la ora respectivă, a putut vedea… nimic. Niciun urmă de spectacol.
Clara Ghiuvelichian este lector la facultatea unde este decan Daniela Vitcu. Am întrebat-o de ce nu a început proiectul pe 19 iulie. La prima întrebare adresată am scris, dintr-o eroare, „19 iunie”. Răspunsul doamnei cu PFA-ul a fost:
„Ne pare rău, dar informația dvs nu este corectă, nu avem niciun proiect cu începere din data de 19 iunie 2019.”
Evident, ne-am cerut scuze pentru greșeală și am revenit cu întrebarea folosind data exactă, 19 iulie, pe care evident că aceasta o cunoștea. Au trecut trei zile de la întrebare, dar nu am mai primit niciun răspuns.
Constănțenii plătesc pentru acest proiect, din buget, 210.000 de lei. De acești bani, trebuie să organizeze două spectacole pe săptămână, în perioada menționată. În total ar fi 12, deci prețul per spectacol se ridică la 17.500 de lei. Dacă ar fi în medie 100 de spectatori pe seară, asta înseamnă un cost de 175 de lei per spectator. Vom vedea dacă vor fi mai mulți sau mai puțini.
Din proiect mai fac parte Radu Niculescu, în calitate de asistent manager, Mirabela Moroșanu, coordonator, dar și însăși Clara Ghiuvelichian, în calitate de coordonator spectacol.
De ce nu a început spectacolul? Când va începe? Ce se întâmplă cu banii publici, în condițiile în care două spectacole nu se mai pot organiza? Sunt întrebări la care cei care organizează spectacolul nu au răspuns. Evident, și tăcerea-i un răspuns.
Am solicitat un punct de vedere și reprezentanților Primăriei Constanța. Când/dacă îl vom primi, îl vom publica aici.
„Au existat contestații, care s-au soluționat, și urmează să se întocmească hârtiile pentru semnarea contractului.”, au precizat reprezentanții biroului de Comunicare al Primăriei Constanța.
Proiectele pe legea 350, ca acestea, prevăd că nu se pot face cheltuieli decât după semnarea contractului. În aceste condiții, este interesant de văzut cum se vor deconta cheltuielile anunțate deja de Daniela Vitcu din 13 iulie. Sau, mai bine spus, de ce să te apuci să montezi decorurile într-un spațiu public, dacă nu ai niciun contract încheiat?
Clara Ghiuvelichian PFA a organizat, din bani publici, și festivalul iernii, care costat circa 10.000 de euro pe zi. Detalii AICI.
Articole similare: