Clienții avocatului Stelian Ion: constructor de blocuri, lider PNL, om de afaceri italian cu probleme penale

USR-PLUS-Alianta-National-Taranista-Stelian-Ion
Stelian Ion

Despre Stelian Ion se știe că a fost avocatul RAEDPP, o regie unde a lucrat și mama sa. O regie aflată în subordinea Primăriei Constanța, care era condusă atunci de Radu Mazăre. Se știe și că l-a apărat pe Radu Mazăre în procesul pe care acesta l-a intentat lui Feri Predescu, una dintre cele mai respectate și verticale jurnaliste din România. Stelian Ion se afla atunci la începuturile meseriei de avocat. Un avocat tânăr nu refuză un contract pe mulți ani cu o regie a primăriei și nici nu poate spune „nu” atunci când maestra sa îl apără pe Radu Mazăre.

Imediat după ce a fost ales în funcția de deputat, avocatul Stelian Ion a depus o notificare către Biroul Permanent al Camerei Deputaților în care anunță starea de incompatibilitate în care se afla, potrivit Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Potrivit acestei legi, noul parlamentar trebuia să depună o listă cu toți clienții pe care îi avea la ora respectivă. Așa se face că proaspătul deputat a anunțat următoarele:

„Subsemnatul Stelian Ion, în calitate de avocat înscris în Baroul Constanța, sunt angajat într-o serie de procese aflate pe rolul judecătorilor și tribunalelor, unele dintre acestea fiind purtate împotriva unor autorități sau instituții publice.”

Lista cuprinde 34 de puncte.

Unul dintre clienții avocatului Stelian Ion a fost SC MCF Construct Instal SRL, într-un proces început în 2011, care s-a întins până în 2016. Asociat și administrator în firma care acum este inactivă fiscal era Cristian Panait, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Constanța. L-am căutat pe Cristian Panait pentru a afla despre ce a fost vorba în acest proces. Acesta ne-a spus cu promptitudine. Ne-a dezvăluit că firma sa mai avea de încasat niște bani de la un client.

„A fost vorba despre un rest de plată de circa 30.000 de lei. Pe Stelian Ion mi l-a recomandat un notar.”, a spus Cristian Panait.

Avocatul Stelian Ion nu a reușit să câștige procesul. Între timp, a ajuns parlamentar și a fost nevoit să renunțe.

„Am închis procesul, pentru că trena. Aveam mai multe cheltuieli de judecata decât ar fi trebuit să recuperez. Stelian Ion urma să devină parlamentar. Ar fi trebuit să o iau de la capăt, au fost zeci de expertize. Am hotărât să-l închidem.”, a mai spus investitorul.

Cristian Panait a mărturisit că a rămas într-o relație amicală cu Stelian Ion, așa cum rămâi cu un avocat care te-a reprezentat într-un caz. S-au văzut acum circa jumătate de an, la o cofetărie în Faleză Nord, și ultima dată la complexul Amfiteatru – Belvedere – Olimp al omului de afaceri Mohammad Murad. O întâlnire întâmplătoare, spune Panait. În urma ei, Stelian Ion a fost nevoit să intre, pentru a treia oară, în izolare. Panait era infectat cu Covid-19, iar deputatul a decis să se izoleze, pentru a nu risca nimic nici el, nici cei cu care s-ar fi întâlnit.

Cristian Panait este acționar în mai multe firme. Una dintre ele este Black Sea Design, societate care a încercat să construiască un bloc cu P+5 pe Strada Primăverii din Constanța lângă stadionul Farul, pe un teren retrocedat. Firma a fost amendată pentru că a depozitat pământul excavat pe terenul de rugby din cadrul complexului Farul. Ilie Panait a mai construit in Constanța, inclusiv turnul de pe strada Traian. Atunci a cumpărat terenul de la Quadrifoglio SRL, o societate cu acționari italieni, dar care a fost înființată de cinci persoane, printre care un anume Ion Cristian Serghie, potrivit Ziua de Constanța. Acesta este asociat, printre alții, cu Valentin Gheorghe Ionescu. Este, de asemenea, acționar în M&D Farers Invest alături de Sorin Strutinsky.

În 2019, tatăl său, Ilie Panait a înființat un PFA și a solicitat aprobare pentru un proiect P+15E, în stațiunea Mamaia, în zona cluburilor. A și scos apartamentele la vânzare, după cum am scris la momentul respectiv (detalii AICI). A mai construit în Mamaia blocuri de opt etaje. Acolo lucrează și acum.

Cristian Gabriel Panait apare ca asociat şi administrator în societatea M.C.F. CONSTRUCT 2000 SRL. Asociaţii societăţii erau Măriuț Adrian, producător de știri la Neptun TV. MCF Construct a construit un bloc și pentru Octavian Caraivan, un apropiat al lui Cristi Borcea, condamnat, în 2019, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor terenurilor din Mamaia. Potrivit Monitorului Oficial 0277/2002, Octavian Caraivan, alături de Georgică Giurgiucanu şi Stan Ion, a fost administrator al societăţii Holiday Club Neptun SRL, ai cărei acţionari erau Cristian Borcea, Maria Măriuţa, Rodica Cristina Ghionea, Giurgiucanu George, SC NEPTUN-OLIMP SA, SC GG & SON TRADING SRL, scrie Ziua de Constanța. Caraivan a fost asociat și cu Georgică Giurgicanu, o altă piesă din puzzle-ul din Dosarul Retrocedărilor.

Cristian Panait a subliniat că nu este dezvoltator imobiliar, ci constructor, de profesie fiind inginer. Acesta a mai spus că Stelian Ion i-a lăsat o impresie bună.

Italianul Vincentelli Roberto

Pe lista clienților avocaților lui Stelian Ion se găsește și Vincentelli Roberto. Dosarul în care l-a apărat a început în 2014 și avea termen în februarie 2017. Vincentelli Roberto este reprezentantul SC Ecological Center S.A. Năvodari, firma care urma să realizeze un depozit de deșuri la Năvodari. Fostul primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod a fost condamnat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul penal privind depozitul de deșeuri pe care vroia să îl construiască în localitate firma italianului Roberto Vincentelli. Acesta i-ar fi dat mită primarului pentru a emite autorizația de construire. Judecătorii l-au achitat pe Vincentelli Roberto sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Acestuia i-a fost aplicată o amendă cu caracter administrativ în sumă de 1.000 de lei.

Liberalul Puiu Hașotti

Printre clienții avocatului Stelian Ion se numără și un fost președinte al PNL Constanța. Este vorba despre Puiu Hașotti, parlamentar între 1996 și 2016. Deși are un frate avocat, Ionel Hașotti, implicat în câteva dosare celebre de retrocedări de terenuri în Constanța, Puiu a preferat să apeleze la serviciile lui Stelian Ion. Dosarul a început în 2016 și avea termen în ianuarie 2017. Puiu Hașotti, prin Stelian Ion, l-a dat în judecată pe omul de afaceri Grigore Comănescu pentru calomnie. Războiul lui Grigore Comănescu cu fraţii Haşotti a început în anul 2009, atunci când omul de afaceri a aflat că o porţiune din perimetrul minier Sibioara, pe care-l obţinuse plătind patru milioane de euro, a fost retrocedată, fără ştirea sa, unor septuagenare reprezentate în faţa instanţelor de judecată de avocatul Ionel Haşotti.

Stelian Ion, ajuns parlamentar, nu a uitat să critice o construcție ridicată de omul de afaceri Grigore Comănescu pe un teren pe care l-a cumpărat cu circa două milioane de euro.

Puiu Hașotti este unul dintre liberalii care au îmbrățișat crearea USL în Constanța. S-a pupat cu Radu Mazăre pe scenă, în momentul semnării uniunii. Își spuneau „Radu” și „nea Puiu”. S-a făcut remarcat și când a participat la un miting în 2012, în care s-a adresat oamenilor spunându-le că primarul PSD Nicolae Matei trebuie să fie cercetat în libertate, iar localnicii trebuie să lupte pentru el.

Puiu Hașotti, al doilea din dreapta, în momentul semnării protocolului USL, pe 10 martie 2011

„Nicolae Matei nu a omorât pe nimeni, nu a tâlhărit pe nimeni, nu a făcut niciun fel de delict care să necesite judecarea lui în stare de arest, arestarea lui pentru o perioadă lungă, el trebuie cercetat în libertate. Nu este un amestec în treburile justiției, justiția poate să decidă ca Nicolae Matei să aibă interdicția de a părăsi țara, dar trebuie să fie liber aici cu voi, asta este chestiunea și acest lucru am venit să vi-l spun”, spune Hașotti.

În cele din urmă, Nicolae Matei a fost condamnat la închisoare.

Concluzie

Avocatul Stelian Ion a apărat însă multe alte persoane. Unele dintre ele, controversate, altele, care au activități contrare crezurilor publice ale politicianului Stelian Ion. Se lupta cu unii dezvoltatori imobiliari ca activist civic și viitor politician, pe alții îi apăra, ca avocat. Susținea campania „Fără penali în funcții publice”, ca avocat apăra persoane implicate în procese penale. Susține, acum, că PNL face blat cu PSD, ca avocat reprezenta un liberal de frunte care a creat USL în Constanța și care lua public apărarea unui primar PSD condamnat ulterior penal pentru că a dat fapte de corupție. Avocatul Stelian Ion își făcea meseria.

Nota editorului: Lista clienților avocatului Stelian Ion este publică. Poate fi consultată pe site-ul Camerei Deputaților.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SPECTACOLUL „CARAMITRU-MĂLĂELE - CÂTE-N LUNĂ ȘI ÎN STELE” ÎNCHEIE STAGIUNEA ESTIVALĂ BE.SAFE

mie sept. 2 , 2020
Teatrul de Stat Constanța anunță încheierea Stagiunii Estivale BestSummerArtFEst – BE.SAFE – Constanța 2020, odată cu revenirea în sala de spectacole. Spectacolul care pune punctul final seriei de evenimente culturale în aer liber organizate de Teatrul de Stat Constanța și Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, în vara […]

V-ar putea interesa și: