Cluj prinde aripi: pasagerul cu numărul 3.000.000 pe aeroportul „Avram Iancu”

Sursă foto: Facebook/Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, sărbătorește pentru prima dată în istoria sa (și a tuturor aeroporturilor regionale din România) pasagerul cu numărul 3.000.000.

Este pentru prima oară când un aeroport din România, cu excepția Bucureștiului, depășește acest prag semnificativ din punct de vedere al traficului de pasageri, într-un an calendaristic. Pasagerul cu numărul 3 milioane este programat să aterizeze vineri la Aeroportul Internațional Cluj, scrie Monitorul de Cluj.

În perioada ianuarie-septembrie, Aeroportul Cluj a înregistrat deja 2,5 milioane de pasageri, iar numărul poate să ajungă la 3,1 milioane de pasageri la finalul anului 2023, estimau reprezentanții instituției la finalul lunii octombrie. 

„Aeroportul a avut o creștere importantă a traficului. Dacă în 1996 am avut 32.000 de pasageri, la două zboruri interne Cluj-București, am reușit să devenim un aeroport internațional-regional important pentru această parte a Europei. În 2019 am avut 2,9 milioane de pasageri. Din cauza crizei COVID-19, numărul a scăzut dramatic. 899 de mii. Ce este relevant este că, jumătate dintre cei 899.000 de pasageri au fost în primele trei luni – ianuarie, februarie, martie. Aeroportul a făcut un efort extraordinar astfel încât să depășim această criză. Anul trecut am finalizat cu 2,6 milioane pasageri și în acest an vom depăși pentru prima dată 3,1 milioane pasageri. Suntem pe locul doi în România. Traficul pe ianuarie-septembrie 2023: avem 2,5 milioane de pasageri. Din acest motiv considerăm că vom depăși 3 milioane de pasageri, având în vedere că mai avem cam trei luni. Deci ne așteptăm să facem cam 3,1-3,2 milioane de pasageri”, a explicat David Ciceo, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Aeroportul Cluj, la finalul lunii octombrie.

Locul Constanței

Aeroporturile din România au înregistrat, în primul semestru al acestui an, un total de 11.308.892 pasageri, cu 26% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cifrele sunt mai mari și decât cele înregistrate înainte de pandemie (+5,4% față de semestrul 1 al anului 2019), a anunțat Asociația Aeroporturilor din România.

Pe primul loc, cu peste 6,79 milioane de pasageri, este Aeroportul Henri Coandă. La mare distanță se află cel din Cluj, cu 1,48 milioane, și cel din Iași, cu 1,04 milioane.

Aeroportul Internațional Mihai Kogălniceanu este pe locul 11 din 16, cu 51.165 de pasageri, ceva mai mult decât cel din Maramureș, care a bifat 34.386 de călători, mult peste cel din Tulcea, care a avut 204 pasageri în șase luni.

Acționarii Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA sunt Statul Român care deține 60% din acțiuni, Consiliul Județean Constanța și Fondul Proprietatea SA cu câte 20% din acțiuni.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj se află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj începând cu anul 1997

Recomandare: Aeroportul Mihail Kogălniceanu vrea să construiască o linie ferată care să îl lege de Portul Constanța, care va ajuta inclusiv „acțiunile militare”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primarul Constanței s-a răzgândit: n-a mai fost cea mai mare furtună din istoria orașului

lun nov. 20 , 2023
Primarul Constanței scria ieri, pe Facebook, că orașul n-a mai văzut așa o furtună ca în urmă cu două zile. „Asemenea fenomen meteo nu s-a mai produs în oraș și a fost atât de violent, încât a fost catalogat drept o furtună tropicală.”, a scris Vergil Chițac (sau cel care […]

V-ar putea interesa și: