Colonelul Gheorghiță: „Nu este deloc mai bine! Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil”

Medicul Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că valul patru al pandemiei de COVID este departe de a se fi încheiat, el susţinând că „nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare”. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare consideră că 240 de decese asociate COVID sau 4.000 de infectări noi pe zi sunt numere „enorme”, având în vedere că este vorba despre o boală care poate fi prevenită.

„Valul patru nu s-a dus, sub nicio formă nu s-a dus şi ne uităm în multe ţări europene – Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca – asistăm la o recrudescenţă a numărului de cazuri, la o creştere a numărului de cazuri. Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de Terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi care tocmai ce astăzi am început şi şcolile cu prezenţă fizică, acolo unde s-a început cu prezenţă fizică, suntem în plin sezon rece şi evident că lucrurile vor continua şi ne aşteptăm că crească, evident, dar acest lucru îl vom observa în următoarele două săptămâni. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare şi cred că trebuie să învăţăm ceva din această experienţă pentru că, totuşi, 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine, nu este deloc mai bine! Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil. Nu putem să acceptăm acest lucru! Patru mii de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de faţă sunt peste 1.870 de pacienţi în Terapie intensivă. Practic orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical. Nu, nu este normal şi firesc să mai avem niciun caz de deces pe care altfel l-am putea preveni şi cred că acest lucru este foarte important să înţelegem. Faptul că ne uităm la cifre şi trecem atât de uşor peste această situaţie, pentru mine este de neînţeles! Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă luni seară, la Digi 24.

Medicul a susţinut că virusul SARS-CoV-2 „va rămâne în populaţie foarte mult timp de aici înainte dacă noi nu ştim să ne protejăm şi nu ştim să ne apărăm”. 

El a explicat că din totalul persoanelor vaccinate cu schemă completă anti-COVID la nivel naţional, aproximativ 140.000 s-au infectat,  reprezentând doar 2,2% din totalul celor vaccinaţi. În ceea ce priveşte decesele asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor vaccinate cu schemă completă, Valeriu Gheorghiţă a precizat că 0,1% dintre cei vaccinaţi au decedat.

Acesta afirmă că populaţia are nevoie de certificatul verde. În ceea ce priveşte un certificat verde care să includă persoanele testate, medicul susţine că acesta poate fi implementat, însă atrage atenţia că, mai ales în cazul personalului medical, testarea periodică nu îi ţine departe pe cei care se testează de riscul de infectare, pentru că „persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă”.

„Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde, pe de o parte pentru a putea avea o viaţă cât mai apropiată de normal, cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii, al riscului de infectare. (…) Este absolut firesc ca, pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare şi un risc de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ţinem toate activităţile închise, nu putem să mergem la nesfârşit în această logică de restricţii, de izolare, de carantină, de risc de lockdown ş.a.m.d. Trebuie să mergem înainte şi trebuie să înţelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această şansă”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24. 

Medicul consideră că introducerea certificatului verde la locul de muncă şi pe baza testării la două sau trei zile, în funcţie de testul realizat, nu atinge obiectivul de a avea populaţie sănătoasă, la modul general şi angajaţi sănătoşi în sistemul sanitar, el explicând că testarea, oricât de frecventă, nu îi scuteşte pe cei nevaccinaţi de boală. El susţine că acesta este motivul pentru care ţări precum Germania nu au introdus în certificatul verde posibilitatea testării. 

„Trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate. Or, obiectivul nostru, cel puţin pentru corpul medical, pentru sistemul medical este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar faţă de cât este în contactul cu pacienţii zi de zi şi în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieţi omeneşti în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru şi cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a explicat medicul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Danemarca va reintroduce pașaportul sanitar, după două luni fără restricții

lun nov. 8 , 2021
După aproape două luni fără restricții, Danemarca va reintroduce pașaportul sanitar din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19, a anunțat luni prim-ministrul, relatează AFP. „Comisia pentru Epidemii a recomandat guvernului să clasifice coronavirusul drept ” boală care amenință societatea ” și să reimpună coronapas-ul. Guvernul va urma această recomandare”, a […]

V-ar putea interesa și: