Comoara din portbagaj. Cu ce au vrut trei bulgari să iasă din România

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Negru Vodă au înregistrat duminică, 22 octombrie 2023, o descoperire neobişnuită.

În jurul orei 16.30, în PTF Negru Vodă s-a prezentat pentru controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din România, un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau trei persoane, toate de cetăţenie bulgară.
În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit la controlul amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport, într-o sticlă din plastic, nu mai puţin de 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte.

De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, de ocupanţii autovehiculului pentru a descoperi comori arheologice.

În cauză, s-a relaţionat cu autoritățile naționale cu atribuții în domeniul protejării patrimoniului cultural național, fiind întocmit dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu (Legea 182/2000), precum și pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic (OG 43/2000).

„Faţă de această situaţie se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.”, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către poliţiştii de frontieră, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părți dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de proveniență romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripții în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice.

Obiectele şi monedele au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor efectua o expertiză detaliată a obiectelor găsite, ulterior vor stabili valoarea acestora, precum şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

De ce a vrut Vergil Chițac să-l exproprieze pe miliardarul Tănase Bela

mar oct. 24 , 2023
Un episod absolut halucinant din Primăria Constanța a fost dezvăluit astăzi de fostul city manager Felicia Ovanesian, pe pagina sa de Facebook. Cu ceva vreme înainte să-și dea demisia, Felicia Ovanesian spune că a fost chemată de primarul Constanței, care i-a spus să exproprieze Cambela Prod de pe un teren […]
vergil-chitac-tanase-bela

V-ar putea interesa și: