Oamenii care condus municipiul Constanța se bat în treceri de pietoni. Vor să le înființeze. Dorința lor se bazează pe dorința unora dintre locuitori, care spun că au nevoie de treceri.
Astăzi, Felicia Ovanesian, city manager al orașului (primarul de facto, după ce atribuții are) și-a anunțat prietenii de pe pagina de Facebook că vrea, scuzați cacofonia, să înființeze o trecere de pietoni pe strada Primăverii. De mult se ruga lumea de ea, dar n-avea puterea necesară. Acum o are.
„Acum ceva vreme, când nu aveam atribuții care să-mi permită să mișc lucrurile, am fost sesizată de locuitorii din zonă ca pe str. Primăverii nu există treceri pentru pietoni.
Astăzi, când pot face lucrurile sa se întămple, am solicitat politiei locale, prin serviciul de specialitate, să analizeze situația si să propună măsuri.
Decidem în prima ședință a Comisiei de Circulație!
Să ne fie bine!”, a scris aceasta.
Nota bene: putea să facă o cerere de acest gen și ca simplu cetățean. Am făcut și eu una, pentru amplasarea unui semn de parcare interzisă, și a ajuns să fie analizată în Comisia de Circulație. A mea a fost respinsă de șeful de atunci al comisiei, Dumitru Babu, care nu prea a înțeles, de fapt, cererea. Una e să faci, alta e să se aprobe.
Anunțul city-managerului vine la 4 zile după ce, în aceeași comisie, a fost aprobată cererea consilierul USR Mihai Ochiuleț privind înfiinţarea unei noi treceri de pietoni pe bulevardul Aurel Vlaicu, într-o zonă în care au avut loc mai multe accidente. Este vorba despre zona situată imediat după sensul giratoriu de la Jumbo, spre Podul IPMC. Detalii AICI.
Apropo, poate verifică aleșii locali, în Comisia de Circulație, și aberația asta: strada care are interzis în ambele capete. Vecinii știu de ce: Incredibil! O stradă din Constanța are indicatoare de „Acces interzis” în ambele capete
Ce atribuții (nu) are city managerul
Felicia Ovanesian nu are însă atribuții directe în ceea ce privește circulația. Iată
Cele mai importante aspecte sunt prezente însă în anexa la contract, de unde aflăm care sunt atribuțiile city managerului. printre obiectivele pe care le are Felicia Ovanesian se numără:
- fațadizarea clădirilor, cu prioritate a celor situate în zona centrală
- anveloparea termică a clădirilor instituțiilor termice și clădirilor cu destinație de locuințe colective
- regenerarea și mobilitatea urbană a cartierelor și PUZ-urile aferente
- mobilitatea pe marile bulevarde
- întreținerea și creșterea densității de vegetație, a spațiilor verzi, a parcurilor și a zonelor floricole
- realizarea unui nou Plan Urbanistic General
- inventarierea și creșterea patrimoniului public și privat al municipiului Constanța
- realizarea operativă a licitațiilor, achizițiilor și investițiilor; finalizarea conform programării tuturor achizițiilor și contractelor
- realizarea unui mecanism de planificare, realizare, control și îmbunătățirea permanentă a calității produselor și serviciilor oferite.
- scăderea cu 7% anual a cheltuielilor de funcționare a departamentelor subordonate.
- creșterea investițiilor din fonduri europene nerambursabile (n.r. aici nu s-a specificat nicio cifră, niciun procent).
- realizarea a cel puțin 3 hectare de spații verzi pe an.
Așadar, nimic despre treceri de pietoni. Detalii despre contract, dar și despre cât câștigă city managerul, găsiți AICI.