Consiliul Județean Constanța nu are bani să peticească Spitalul Județean și apelează la firme private. Cum au făcut celelalte CJ-uri din țară care au construit unități de primiri urgențe noi

Cea mai mare grijă a Consiliului Județean Constanța ar trebui să fie, în opinia multor constănțeni, Spitalul Județean, iar această grijă ar trebui să se vadă într-un spital modern, european, și într-un act medical profesionist.

Din păcate, nu așa stau lucrurile la noi. Sunt convins că cei care conduc CJC în prezent sunt de bună credință și vor mai mult, dar la fel de convins sunt că nu pot face mai mult. A trecut mai bine de jumătate din mandatul lor, iar spitalul arată cam la fel, cu o excepție, secția de obstetrică – ginecologie, care a fost reabilitată din sponsorizări private.

Trist este că cei care conduc soarta spitalului recunosc, cu o seninătate demnă de cauze mai bune, că nu au bani să facă mai mult. Într-un interviu pentru un ziar local, Sorin Ciutureanu, președintele Consiliului de Transmigrație al SCJU, un apropiat al președintelui Consiliului Județean, Mihai Lupu, declara că a schimbat uşile, geamurile, partea de iluminat de la Unitatea de Primiri Urgențe și că a pus un linoleum special. Lucruri care trebuiau făcut de mult timp, din anii 90. De ce nu le-a făcut Horia Țuțuianu, fost președinte al CJ timp de patru ani, din partea PSD, e greu de spus.

Sorin Ciutureanu a mai spus însă ceva foarte grav și trist:

„Ne-am fi dorit să facem aceste modificări de mai mult timp, dar, din păcate, banii de investiții, de reparații sunt foarte putini. Drept urmare, am făcut o campanie printre firmele constănțene şi le-am rugat ca acel procent de 20% din impozitul de profit, care se poate deduce din dările de la stat, să îl redirecționeze către Spitalul Județean Constanța.”

V-ar putea interesa și: „Cum tratezi o cardiacă care abia mai respiră în Spitalul Județean Constanța, aflat în subordinea Consiliului Județean? O lași 14 ore la urgențe”

Consiliul Județean Constanța a avut în 2022 venituri totale de aproape 850 milioane de lei. Banii nu au fost de ajuns pentru a schimba niște becuri și uși la urgența spitalului.

Trei surse de finanțare

Să nu-i credeți pe politicieni când spun că nu sunt bani. Sunt trei mari surse de care nu ni se spune nimic.

Unu: Spitalul Județean Constanța, mi-a spus unul dintre liberalii constănțeni care se pricep bine la domeniu, ar trebui să fie o fabrică de bani, să producă mai mult decât cheltuie. Nu intru aici în amănunte, președintele CJC e liberal, poate întreba singur în partid. Chiar dacă nu mai este deloc în relații bune cu colegii din PNL, sunt sigur că există o cale de dialog pentru binele constănțenilor.

Doi: la un buget de 850 de milioane de lei este greu de crezut că nu ai bani pentru reparații minore. Înseamnă că pur și simplu ai alte priorități. Domnul Ciutureanu uită sau nu știe că CJC a acordat peste un milion de lei pentru un spectacol de-o seară, de pildă. Sau nu știe de zecile de mii de lei cheltuite pe verze decorative și alte surate care trebuie înlocuite o dată la cel mult doi ani. Sau de achizițiile din instituțiile din subordine. Sau chiar – spune gura lumii – de cheltuielile pentru înlocuirea unor uși care nu sunt înlocuite. Unele din ele sunt sume mici, dar împreună înseamnă mult.

Trei: există și alte surse de finanțare extra bugetare, în speciale fonduri europene. Nu sunt o fata Morgana. Alții au reușit. Vă oferim mai jos numai câteva exemple, pe care sperăm să și le noteze, pentru o analiză ulterioară, și cei care ne conduc.

Pe 19 ianuarie 2023, de pildă, se va inaugura noua secție UPU din Timiș, care ține de Consiliul Județean de acolo. Pentru modernizarea și extinderea unității s-au alocat peste 12 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene majoritar, cu contribuție și de la CJ Timiș. Noua UPU este structurată cu un subsol, parter și etaj, va avea un spațiu de primire al ambulanțelor cu copertină, culoare separate delimitate în funcție de gravitatea cazurilor și zona destinată pentru a primi o capacitate dublă de pacienți față de clădirea inițială. Noua UPU va avea și personal special: 30 de medici și 60 de asistenți medicali, pregătiți pentru a interveni în spital și pe teren, cu ambulanța sau cu elicopterul. La etajul superior se vor organiza săli de laborator pentru viitorii doctori și studenți la medicină, astfel încât aceștia să poată studia partea de urgențe.

Oradea are din 2020 o secție nouă UPU, în urma unei investiții de 32 de milioane de lei, bani de la Banca Mondială. Are demisol-parter-etaj, 1.500 mp în total. Este eficientă energetic, cu acoperiș verde, cu încălzire prin pardoseală și răcire prin tavan pe baza de pompe de căldură, termoizolarea fiind realizata cu vata bazaltica si cu folie ignifugata, rezistenta la foc, iar compartimentarea, pe structuri ușoare.

În septembrie 2021 a devenit funcțională noua Unitate de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, București, considerată cea mai modernă din România. Obiectivul nu ține de un CJ, ci de Primăria Sectorului 4, care a investit 3,5 milioane de euro, iar dotările au costat 16.152.000 de lei, bani proveniți de la Ministerul Sănătății și din fonduri europene. Construcția a început în 2020, are 9 paturi la urgențe minore, 10 paturi la urgențe majore, 4 paturi la resuscitare, 3 paturi la staționar și un pat izolare. Are un cabinet de urgențe, unul de neurochirurgie pediatrică, o sală pentru ghips și o sală de sutură.

Și Unitatea de Primiri Urgente din Brăila a intrat în reabilitate anul trecut. Proiect este finanțat prin fonduri europene, cu o valoare de 4.153.358,98 lei cu TVA., deci cam cât patru spectacole. Lucrarea va fi finalizată la data de 13.07.2023.

Și Brașov are un nou UPU. Investiția de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost finanţată printr-un program al Băncii Mondiale, derulat de Ministerul Sănătăţii. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 14.944.842,77 lei, iar la finele acestora a rezultat o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 1.929 mp (faţă de 400 mp cât a măsurat vechiul spaţiu) şi cu o configuraţie total schimbată faţă de ceea ce a existat la Spitalul Judeţean Braşov până în prezent. Pentru dotarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe cu aparatură medicală de ultimă generaţie, Consiliul Judeţean Braşov a accesat o finanţare europeană în valoare de 6,8 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.

În iulie 2022 a fost reabilitat UPU Botoșani. Valoarea lucrărilor este de 12,5 milioane de lei, adică 2,5 milioane de euro, din care 4,9 milioane de lei a reprezentat contribuția CJ și 6,6 milioane de lei finanțare cu fonduri europene. De asemenea, 1,2 milioane euro s-a investit în aparatură performantă, de ultimă generație.

Așadar, se poate!


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum a câștigat Constanța găzduirea Cupei României la baschet masculin. Taxa a fost majorată peste noapte de 10 ori

mar ian. 17 , 2023
Federația Română de Baschet a atribuit Constanței găzduirea turneului Final 8 al Cupei României la baschet masculin, după ce clubul CSM Athletic Constanța a fost singurul care a dorit să participe la licitația organizată în acest sens. Presa din Oradea, oraș care și-a dorit mult organizarea turneului, a oferit câteva […]

V-ar putea interesa și: