Consiliul Județean Galați construiește spitale, CJ Constanța ne arată poze și SF-uri

Ambulatoriul nou din Galați

În ziua când Consiliul Județean Galați prezenta un ambulatoriu nou al spitalului, construit de la zero cu fonduri europene, Consiliul Județean Constanța prezenta niște hârtii și poze despre cum ar vrea să arate bisericuțele de cretă de la Murfatlar. O investiție necesară, dar întrebarea multor constănțeni este: „Când vom avea spitale noi în județ?”

Spitalul Județean Constanța este vechi, are probleme de structură și multe secții care trebuie renovate urgent. Echipa Mihai Lupu – Sorin Ciutureanu (președintele de administrație al SCJU) a reușit în acești doi ani să renoveze o singură secție. Mai are mult de tot de muncă.

Galați: trei etaje, 13 specialități

Noul ambulatoriu al spitalului gălăţean, care se numește tot „Sfântul Andrei”, ca cel din Constanța, a costat aproximativ 14 milioane de lei, fonduri europene atrase de Consiliul Judeţean Galaţi.

Clădirea este una dintre cele mai moderne din ţară şi va fi dotată cu aparate performante. Acestea vor fi montate în următoarele zile, astfel încât noua clădire să fie folosită de medici şi pacienţi începând din luna decembrie.

„Am construit de la zero o clădire nouă pentru Ambulatoriul spitalului, în care vor funcţiona mai multe cabinete, săli de tratament şi de investigaţii medicale. Este o investiţie extrem de necesară, având în vedere că mii de oameni sunt consultaţi lunar în cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Noua clădire în care vor funcţiona 13 specialităţi medicale are trei etaje şi o suprafaţă desfăşurată de peste 1500 de mp. De asemenea, am achiziţionat şi aparatura medicală necesară pentru noile spaţii, în valoare de peste 2,1 milioane de lei, şi am modernizat complet şi fostele cabinete ale medicilor de familie”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Recent, clădirea principală cu nouă etaje a spitalului gălăţean a fost consolidată şi reabilitată. De asemenea, în curte a fost construit un buncăr pentru acceleratorul de particule folosit la tratarea bolnavilor de cancer şi se lucrează la nouă clădire a morgii, dar şi la extinderea parcării supraetajate. Pe acoperişul parcării va fi construit un heliport pentru elicopterul SMURD care va fi legat de spital printr-o pasarelă.

De asemenea, autorităţile gălăţene caută finanţare pentru realizarea unui amplu proiect care presupune construirea unui nou corp de clădire la fel de înalt precum cel existent.

Valoarea investiţiei a fost de 13.899.789 de lei, fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În primele nouă luni ale acestui an, în cadrul Ambulatoriului de Specialitate au fost realizate peste 72.000 de consultaţii, cele mai multe în cadrul cabinetelor de diabet şi oncologie.  

Constanța: conducerea CJC a prezentat poze

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, a anunțat în iunie 2022 un „moment istoric”: construirea unui nou spital, în locul Județeanului. Guvernul i-a dat terenul, dar banii sunt principala problemă. De atunci s-a așternut tăcerea.

În schimb ieri, în timp ce la Galați se prezenta ambulatoriul, la Constanța, în prezența președintelui CJC, Mihai Lupu, a vicepreședintelui CJC, Petre Enciu, precum și a echipei de proiectare, a fost prezentată formula finală avizată a documentației tehnico-economice, Faza SF/DALI și PT+DDE, aferentă obiectivului cu titlul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”.

Ansamblul Rupestru Murfatlar este un monument istoric de clasă A, aflat în domeniul public al județului Constanța. Obiectivul vechi de peste 1000 ani (sec. X d. Hr.) se află într-o stare avansată de degradare, accentuată însăși de fragilitatea deosebită a întregului ansamblu (structura constructivă – cretă). În ultimii ani, Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru reabilitarea monumentului, iar în acest sens a încheiat un protocol cu Institutul Național al Patrimoniului și cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, scopul acestei colaborări fiind reprezentat de oferirea de informații esențiale legate de reabilitarea monumentului și a supus consultării publice propunerea de inițiere a proiectului.

„Depunem eforturi constante pentru a da valoare tuturor obiectivelor arheologice ale acestui județ și am convingerea că suntem pe drumul cel bun. În luna ianuarie vom întocmi caietul de sarcini pentru acest obiectiv. Fac această precizare, pentru că, de cele mai multe ori, proiectele dezvoltate de CJC, pe această latură, au avut de suferit din cauza întocmirii defectuoase a caietelor de sarcini. Acest mod de lucru, extrem de păgubos, a dus la eșecul multor proiecte. Am cerut de la bun început, atât echipei de proiectanți, cât și echipei din cadrul Direcției de Proiecte a CJC, coordonată de vicepreședintele Petre Enciu, să dea dovadă de rigurozitate, în așa fel încât acest proiect să cuprindă absolut toate fazele, de la eliminarea și stabilizarea eroziunii ansamblului, până la protecția și conservarea acestuia. Trebuie să protejăm și să punem în valoare această bijuterie arheologică” – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Pe parcursul a mai bine de un an de zile, Consiliul Județean Constanța derulat activități specifice ce au vizat atribuirea și derularea contractului de prestări servicii de proiectare și asistență tehnică, în prezent fiind finalizată și  recepționată documentația tehnico-economică aferentă fazelor SF/DALI și PT+DDE. 

Proiectul elaborat de Asocierea RESTITUTIO S.R.L – REMON PROIECT S.R.L. a fost aprobat de către toți avizatorii impuși prin Certificatul de urbanism și a obținut avizele favorabile ale Ministerului Culturii. În paralel, CJC a depus toate eforturile instituționale pentru identificarea de finanțări nerambursabile pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar.

Astfel, într-o primă etapă, documentațiile tehnico-economice (SF/DALI și PT+DDE) în valoare de aproximativ 300.000 euro au fost solicitate la finanțare de către Serviciul Pregătire Proiecte Europene al CJC în cadrul Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (proiect aflat în implementare) iar ulterior, proiectul european „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar” va fi depus la finanțare în cadrul perioadei de programare 2021-2027.

Astăzi încheiem un capitol important din viața acestui monument, pentru care de mai bine de 50 de ani nu s-a făcut nimic. Ne aflăm în situația în care acest monument este în pericol și trebuie să intervenim urgent. Avem un proiect tehnic complet, inclusiv cu date privind execuția. Ansamblul Rupestru Murfatlar este un monument de Clasa A ce merită să fie restaurat, consolidat și pus în valoare. Și putem face asta cu bani europeni. Execuția de lucrări va fi foarte scumpă, valoarea acesteia se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro. Sper că anul viitor să avem un contract atribuit pentru execuția de lucrări. Nu vom pierde timpul”. – a precizat Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 comentarii la “Consiliul Județean Galați construiește spitale, CJ Constanța ne arată poze și SF-uri

  1. Stimate domn, ambulatoriul făcut de CJ Galați a pornit tot de la o documentație tehnico-economica, fără de care o execuție nu se poate realiza.
    În ceea ce privește domeniile, ar tb sa știți deja ca dezvoltarea durabila se realizează pe mai multe paliere ce vizează infrastructura rutiera, de sănătate, turistica, educationala etc.
    Nu este corect sa comparam un domeniul cu altul deoarece acestea se completează, nu se exclud reciproc.
    Un jurnalist care se respecta ar trebui sa știe sa diferențieze palierele de dezvoltare ale unui județ și sa poată aprecia sau nu, în mod just și argumentat, o investiție.

    1. Aveti in text si promisiunea presedintelui CJC referitoare la un spital nou. In doi ani de zile nu a facut nimic. Daca va dezvaluiti identitatea reala, punem un pariu, pe o frunza portocalie, de pilda, ca nu va fi pusa nici prima caramida din noul spital din Constanta in urmatorii doi ani. Din păcate. Conducerea CJ are alte prioritati: angajari, etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Drama Ecaterinei, o fetiță de 8 ani care se luptă cu cancerul. „Din cauza durerilor de oase nu suportă nici să o luăm în brațe!”

mar nov. 29 , 2022
Ecaterina îl așteaptă pe Moș Nicolae într-o secție de oncologie. Are doar 8 ani, dar a cunoscut suferința la cote inimaginabile. Cu multiple metastaze pulmonare și osoase, Ecaterina are dureri cumplite. O simplă îmbrățișare îi provoacă dureri greu de imaginat! „Din cauza durerilor de oase nu suportă nici să o […]

V-ar putea interesa și: