Constanța a propus trei noi corpuri noi de spitale finanțate prin PNRR. Guvernul a aprobat două

Ministerul Sănătății a prezentat, miercuri, lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de spitale. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanțare se va afla pentru două săptămâni în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Primăria Constanța și Consiliul Județean au propus trei noi corpuri noi de spitale finanțate prin PNRR. Guvernul a aprobat două: „Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei” și „Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.

Constanța mai avea pe lista de propuneri construirea unui pavilion de trei de pneumologie de trei etaje în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, propus de Primăria Constanța. Proiectul a fost respins.

Detalii despre Policlinica Municipală, specializarea cardiologie și oncologi

Valoarea proiectului „Policlinică Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța-spital nou” este de 103.214.244,06 euro din care finanțare nerambursabilă prin intermediul PNRR 98.053.531,86 euro. Termenul pentru finalizarea construcțiilor și a dotărilor este iunie 2026.  

Noul spital va fi amplasat pe Bdul Aurel Vlaicu în zona Dacia Service pe un teren în suprafață de 19.660 mp. Acesta va avea două specializări: oncologie si cardiologie.  

Dotarea se va face cu aparatură de înaltă performanţă asistată de personal medical de specialitate pregătit și instruit să ofere servicii de calitate la standarde europene.  

De asemenea, municipalitatea își dorește crearea unui spaţiu centrat în jurul nevoilor pacientului și crearea unui mediu terapeutic, capabil să reducă stresul generat de actul medical.  

Realizarea investiţiei presupune construirea unei clădiri cu regimul de înălţime D+P+3E şi o suprafaţă construită de 2.991,00 m2 și o suprafață desfășurată de 12.202,00 m2.  

Activitatea spitalului se va concentra pe două specialități: cardiologie şi oncologie.  

Noul spital va avea câte două funcționalități pentru fiecare specialitate medicală, respectiv, ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) şi spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi). Specialitatea Cardiologie va completa serviciile medicale existente, acestea neacoperind la acest moment cerințele şi necesarul populației. Pentru Oncologie nu există la acest moment servicii medicale, acestea fiind satisfăcute în alte localități, în special în Bucureşti. Noul spital va beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii în ambele faze de realizare, cea constructivă şi cea echipamentelor şi aparaturii, precum şi un nivel de digitalizare şi sustenabilitate inexistent în regiune.  

Detalii despre investiția de la Spitalul Județean

Proiectul „Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei” va fi amplasat pe terenul actual al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa”. Beneficiarul investiției este Consiliul Județean Constanța, având ca beneficiar final Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Construcția nou propusă va avea funcțiunea de spital, destinată Departamentului ”Sănătatea mamei și copilului”, respectiv secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică și va avea o suprafața construită la sol de aproximativ 3.500 mp și un regim de înălțime format din: 2 etaje subsol, un demisol, un parter, 8 etaje medicale și etajul 9 tehnic retras. 

Noua investiție în structura de sănătate județeană va beneficia de un număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi,  pentru ATI  – 39 paturi ,două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli,  Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU  Obstetrică/Ginecologie.

Se vor realiza 110 locuri de parcare noi dintre care 98 de locuri în subsol și 12 locuri în exterior. Costurile estimative ale investiției sunt de aproximativ 148.500.000 Euro + TVA (construcții și instalații, echipamente și dotări).

Proiectul are ca termen de finalizare anul 2026.

Lista celor 27 de spitale, în ordinea punctajului obținut:

  • 1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
  • 2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.
  • 3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.
  • 4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
  • 5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).
  • 6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și înființare compartiment cardiologie intervențională.
  • 7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.
  • 8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.
  • 9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
  • 10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.
  • 11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalului Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.
  • 12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.
  • 13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.
  • 14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.
  • 15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.
  • 16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
  • 17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.
  • 18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.
  • 19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.
  • 20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.
  • 21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
  • 22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.
  • 23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.
  • 24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.
  • 25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.
  • 26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.
  • 27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 comentarii la “Constanța a propus trei noi corpuri noi de spitale finanțate prin PNRR. Guvernul a aprobat două

  1. Dacă verificati listele de pe site-ul Ministerului Sănătății veți vedea ca și proiectul Pneumo este aprobat doar ca nu s-a încadrat în lista celor 27 de proiecte. MS a anunțat încă de la început ca va finanța doar 25 de proiecte. Ulterior au devenit 27. Pneumo e pe lista de rezerva nu e respins. Mare atenție la nuanțe și la informațiile aruncate în spațiul public.
    Nu e f dificil sa ne documentam corect.
    PS: postarea vine de la o absolventa a facultății de jurnalism (stat nu privat) facă nicio legătură politica

      1. Dacă verificați lista de rezerva veți vedea ca în dreptul spitalului pneumo MS a scris tot aprobat. În eventualitatea în care un proiect din cele 27 nu va fi contractat (din motive administrative, juridice etc.) va urca la finanțare.
        Prin urmare exprimarea dvs conform căreia Pneumo a fost respins este una eronata. Va contrazice chiar lista de rezerva a MS

        1. Eu v-am intrebat altceva: cate din cele trei corpuri de spital vor fi construite, doua sau trei? Pe oameni nu ii intereseaza nuantele, listele de rezerva, etc, ci rezultatele. Daca nu esti in teren, nu mai conteaza daca esti in tribuna sau pe banca de rezerva.
          Raspunsul meu: probabil ca niciunul, din păcate, pentru că nu cred ca primarul Chițac și președintele Lupu o pot face. Sper sa ma insel.
          Deci: unul, doua sau trei?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Container cu peste 15 tone de deșeuri deghizate aduse din Indonezia, descoperite de Garda de Mediu

mie ian. 11 , 2023
Garda de Mediu Constanța, în colaborare cu Garda de Coastă, a dispus returnarea unui container încărcat cu circa15,5 tone deșeuri textile din fibre sintetice, către tara de expediție Indonezia. Urmare a notificării Politiei de Frontiera si a verificarilor efectuate, s-a constatat ca transferul deșeurilor nu era insotit de documentele prevazute […]

V-ar putea interesa și: