Constanța fierbe. Se sapă peste tot, în peninsulă nu mai avem voie să intrăm, ne omorâm pentru un loc de parcare, ni se impun taxe noi, se majorează cele actuale, cumpărăm luminițe de un milion de euro. După toate astea, viceprimarul Ionuț Rusu, PNL, a găsit că cel mai potrivit lucru pe care poate să-l facă este să facă o vizită oficială, pe banii noștri, în Statele Unite ale Americii.
Așadar, Constanța e pusă la punct, mai lipsea numai asta: ca Ionuț Rusu să participe la ceremoniile dedicate împlinirii a doi ani de la stabilirea relațiilor de colaborare și înfrățire dintre orașele Fort Lauderdale (Florida, SUA) și Constanța. Relații inițiate de fostul primar, Decebal Făgădău.
„Ceremoniile au avut loc la sediul Primăriei orașului Fort Lauderdale și au inclus discuții cu primarul orașului Fort Lauderdale, Dean Trantalis și cu stafful acestuia, prezentarea oficială a municipiului Constanța la ședința Consiliului orașului Fort Lauderdale și schimbul oficial de steaguri ale celor două orașe în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului orașului Fort Lauderale de la 16 noiembrie a.c. Primarul orașului Fort Lauderdale i-a înmânat cu această ocazie reprezentantului Primăriei Constanța Proclamația Consiliului orașului Fort Lauderdale privind recunoașterea Zilei orașului Constanța și celebrarea acesteia în Fort Lauderdale, document care menționează „încurajarea tuturor rezidenților de a se asocia în celebrarea și onorarea legăturilor în creștere dintre Fort Lauderdale și Comunitatea Românească”. Editarea acestei proclamații creează astfel cadrul necesar pentru celebrarea anuală a Zilei orașului Constanța în Fort Lauderdale.”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, printr-un comunicat de presă.
Cu această ocazie, primarul orașului Fort Lauderdale, Dean Trantalis, a acceptat invitația transmisă de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, de a efectua o vizită în Constanța în cursul anului 2022.
Care a fost exact rolul vizitei în SUA? Ne spune tot primăria:
„În perioada următoare vor fi implementate proiectele și inițiativele pe care părțile le-au discutat cu această ocazie, printre care efectuarea unei donații de carte în limba engleză pentru școlile din Constanța, promovarea reciprocă a autorilor locali, scriitorilor și traducătorilor din Constanța și Fort Lauderdale, transmiterea către Constanța a exemplelor de bune practici ale partenerilor din Fort Lauderdale în domeniul administrației locale etc.”
Așadar, americanii vor dona niște cărți. Nu știm câte. Scump, domnule, scump, dacă ținem cont că a fost nevoie de o deplasare în SUA pentru asta.
Mai sunt câteva inițiative la stadiul de „vrem să facem, ca să fie bine, nu rău.”
Le puteți citi mai jos, așa cum apar în comunicatul primăriei:
„În cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, domnul Ionuț Rusu a avut mai multe întâlniri, desfășurate în 16 noiembrie, cu membrii comunității academice, științifice și de business din Fort Lauderdale – la Nova Southeast University, Centrul de Inovare Alan B. Levan și Marine Industries Association. În cadrul întâlnirilor au fost discutate principalele oportunități de consolidare a relațiilor dintre comunitățile locale ale celor două orașe. Reprezentanții conducerii Centrului de Inovare Alan B. Levan au prezentat exemplele de bune practici locale în domeniul inovării și au transmis disponibilitatea de a fi de folos autorităților și mediilor de afaceri din Constanța în promovarea inițiativelor și proiectelor de inovare, cercetare, business, tehnologie, IT etc. Reprezentanții Centrului de Inovare și-au exprimat disponibilitatea de a deschide un Centru american de inovare chiar în Constanța – primul de acest gen din România. La sediul Marine Industries Association au fost discutate proiecte și inițiative privind colaborarea dintre mediile de afaceri dintre cele două orașe în domeniul naval, cu obiectivul de consolidare a beneficiilor pe care cooperarea în acest domeniu le poate produce pentru creșterea calității vieții comunităților celor două orașe.
În aceeași zi, la Universitatea Nova au fost discutate proiecte privind cooperarea dintre Constanța și Fort Lauderdale în domeniul educației și culturii. Viceprimarul municipiului Constanța a avut o întâlnire cu studenții Oficiului pentru Afaceri Internaționale al Universității Nova din Fort Lauderdale, în cadrul căreia a fost prezentat în mod detaliat orașul Constanța.
De asemenea, în perioada 17-18 noiembrie 2021, municipiul Constanța este reprezentat la cea de-a șasea ediție a Expoziției Internaționale de Comerț și Cultură din Florida / Florida International Trade and Cultural Expo / FITCE, cea mai importantă manifestare expozițională anuală de profil din Florida. Municipiul Constanța este reprezentat la eveniment la invitația autorităților partenere din Fort Lauderdale. La expoziție participă reprezentanți ai mediilor administrative, comerciale și culturale din 60 de state. Viceprimarul orașului Constanța a vizitat standul municipiului de la FITCE și a avut, de asemenea, mai multe discuții și întâlniri, la această manifestare expozițională, cu mediile locale de afaceri în vederea cooperării acestora cu mediile de afaceri din orașul Constanța și stimulării investițiilor americane în orașul nostru.”
Fort Lauderdale este un oraș aflat la circa 45 de kilometri nod de Miami. Potrivit unui referendum realizat în anul 2018, avea 182.5959 de locuitori. Este principalul oraș din aria metropolitană Miami, care are, potrivit aceluiași referendum, 6.198.782 de oameni.
Fort Lauderdale este o destinație turistică populară. Temperatura medie pe tot parcursul anului este de 24,2 grade Celsius. De asemenea, pe parcursul unui an se înregistrează 3.000 de ore cu soare. Regiunea extinsă, care cuprinde ținutul Broward, a avut, în 2012, 12 milioane de turiști, din care 2,8 milioane au fost străini. Districtul are 561 de hoteluri și moteluri, care au în total, circa 35.000 de camere de cazare. În portul Everglades au ajuns, în 2012, 46 de nave de pasageri. Zona extinsă Fort Lauderdale are peste 4.000 de restaurante, 63 de terenuri de golf, 12 mall-uri, 16 muzee, 132 de cluburi de noapte, 45.000 de iahturi.
CNN spune despre oraș că este unul dintre cele mai bune 100 de locuri unde să trăiești și să lansezi o afacere.
Ca o chestiune de culoare, vă spuneam că parcarea în Fort Lauderdale este mai ieftină decât în Constanța. Un permis de parcare costă 50 de dolari pe lună plus taxe, deci aproximativ 215 lei pe lună.
Cat de mizerabil sa fii sa ceri taxa de parcare pe str decebal sau varful cu dor…nu sunt nici de departe in zone centrale, esti un nemernic don primar…tu si cu sleahta ta….platim taxe , amenajati domeniul public cu acesti bani…si mai cereti si taxa de parcare….v am votat nea vergil
, Degeaba….nu tu evolutie , nu tu atragere de fonduri europene pt dezvoltare, nu..nimic….te mai voteaza p… Si ti o spune unul care a crezut ca tu poti schimba ceva in orasul asta batut de soarta..
. Tot un om de nimic te ai dovedit….rusine