Constanța este cel mai sărac din marile orașe ale țării. Ba chiar mai sărac decât unele orașe care au cam jumătate din locuitorii săi. Sibiu, de pildă.
E trist că s-a ajuns aici (motivele sunt multiple, dar pe primul loc am pune modul cum a fost condus orașul și județul de PSD timp de 20 de ani), dar și mai trist este să, în viitorul apropiat și mediu, nu se întrevăd speranțe de a depăși pe ei din Iași și Brașov, căci despre Cluj-Napoca și Oradea nici măcar nu se pune problema.
Primarul își laudă bugetul
Bugetul Constanței a fost votat recent. Primarul Vergil Chițac își laudă, așa cum e normal, marfa:
„Aproape o treime din bugetul municipiului, votat de consilierii locali PNL și USR-PLUS, va merge către investiții publice. Avem o creștere de 69% față de anul trecut și, totodată, cel mai mare buget de dezvoltare din istoria Constanței. Sunt convins că investițiile pe care le facem noi vor atrage, la rândul lor, investiții private ce vor aduce venituri suplimentare la bugetul local. Și aceste venituri suplimentare vor fi direcționate tot către dezvoltarea Constanței. Cercul vicios al subdezvoltării din ultimii 20 de ani a fost întrerupt.
Și cum prioritatea administrației pe care o conduc este viitorul, investim în copiii noștri. Peste zece procente din bugetul municipiului merg anul acesta către educație. Este o creștere de aproape șapte procente față de anul trecut, ce s-a concretizat într-o creștere de 20% la secțiunea dezvoltare a învățământului. Acești bani sunt necesari atât pentru buna funcționare, cât și pentru investiții în învățământul constănțean. Investim în viitorul orașului și în cel al copiilor noștri.
La fel de necesar este să protejăm mediul în care trăim. De aceea am alocat peste 104 milioane de lei în acest sens. Dacă avem grijă de mediul în care trăim avem grijă de noi.”, a declarat primarul Vergil Chițac.
Toate bune și frumoase, dar…
Haideți să vedem cum stau lucrurile în alte orașe ale țării
Localitate | Buget total (milioane lei) | Buget investiții (milioane lei) |
Constanța | 1.102 | 312 |
Cluj | 2.160 | 1.043 |
Oradea | 2.100 | 1.020 |
Timișoara | 1.400 | 620 |
Brașov | 1.250 | 623 |
Sibiu | 994 | 547 |
Municipiul Cluj-Napoca are cel mai mare buget pe anul 2021 dintre orașele mari ale României. Clujenii se vor baza pe 2,16 miliarde de lei (433 milioane euro), dintre care jumătate, adică 1.043 miliarde, vor merge către dezvoltare.
Ca prioritate, din bugetul dedicat dezvoltării s-au alocat 46% pentru străzi și transportul în comun.
Valoarea totală a fondurilor europene atrase pentru 2021 va fi de 411 milioane de lei. Potrivit primarului Emil Boc, la fiecare 1 leu plătit de clujeni drept taxe și impozite, Primăria a atras 3 lei fonduri europene.
Cot la cot cu municipiul Cluj-Napoca se află Oradea, situată la granița României, dar cu o populație cu 100.000 de locuitori mai mică și fără să fie un mare magnet universitar, în comparație cu ”Capitala Transilvaniei”.
Oradea are un buget de 2,1 miliarde de lei în 2021, din care 1,02 miliarde, adică tot jumătate, vor merge către Dezvoltare.
Primarul Florin Birta a anunțat că programul de investiții este susținut în principal din surse nerambursabile (38%), bugetul local (19%), credite bancare (18%) și subvenții de la bugetul de stat (17%).
Aici se vor atrage fonduri europene pentru anul în curs în valoare de 370 milioane de lei. Sumele estimate din finanțările nerambursabile UE înregistrează o creștere de 310% având în vedere avansarea lucrărilor aflate în execuție, finalizarea procedurilor de licitație a investițiilor aferente ultimelor contracte de finanțare semnate, precum și faptul că o parte din sumele achitate în anul 2020 urmează să fie rambursate în anul 2021. Și fondurile norvegiene cresc aici cu 347%, la 4 milioane de lei.
O parte din bugetul Oradei este asigurat din împrumuturi pentru susținerea cofinanțării proiectelor europene, 180 milioane de lei.
Urmează Timișoara în topul național al bugetelor pe anul 2021, cu un total de 1,4 miliarde de lei, dintre care 44%, adică 620 de milioane, vor merge către Dezvoltare, iar 56%, 787 de milioane sunt cheltuieli de funcționare.
Primăria a reușit aici să atragă 241.000.000 de lei fonduri europene, bani care vor fi utilizați pentru dezvoltare.
Noul primar, Dominic Fritz, are ca prioritate dezvoltarea ”verde” a Timișoarei, o mai bună calitate a locuirii și mobilitatea urbană (175 milioane de lei)
Brașovul are un buget preconizat pentru anul 2021 în valoare de 1,25 miliarde de lei, din care 50,4% merg către funcționare, adică 632 milioane lei, iar 49,6% către dezvoltare (623 milioane lei).
Aproape jumătate din buget, 48%, va merge pe trei direcții prioritare: tranziție verde, educație și sănătate.
Și aici se înregistrează o creștere semnificativă la atragerea fondurilor europene raportat la anul anterior, în proporție de 74% (de la 166 la 290 milioane de lei).
O sumă importantă va fi investită în Educație, 147 milioane de lei, din care se va asigura infrastructura nouă, linii dedicate pentru transportul în comun, burse și echipamente IT.
Aici vor primi finanțare separată, față de alte orașe mari, ONG-urile care activează în domeniul protecției mediului.
Primarul Allen Coliban a decis totodată să se investească masiv în sport și infrastructura turistică. Astfel, 18,2 milioane de lei vor merge din bugetul pe anul în curs către Corona Brașov, se va investi 11,8 milioane de lei în baze sportive noi și se lucrează la reînființarea echipei FC Brașov.
În 2021 se vor investi și 6,5 milioane de lei pentru a face disponibilă Poiana Brașov și în sezonul cald, prin trasee pentru sanie de vară, modernizarea domeniului schiabil, trasee de mountain bike și iluminatul modern al pârtiilor.
Notă: Într-o primă variantă a textului, în tabel apărea și municipiul Iași, care are, de asemenea, un buget de investiții aproape de două ori mai mare decât al Constanței. Am șters însă referințele la el deoarece bugetul nu a fost adoptat încă, din cauza neînțelegerilor dintre PNL și USR PLUS.
Bun articol, ar mai fi interesant de adăugat și date despre Craiova și Galați, ca și ele sunt municipii de 300 mii loc, ca sa fie radiografia completa. Dacă suntem și sub ele, e grav !