Când un oraș este condus de incompetenți, va sfârși rău. Când un oraș este condus de populiști, va sfârși cel puțin la fel de rău. Când însă un oraș este condus de incompetenți și populiști, moare orice speranță de mai bine. Din păcate, Constanța este în această situație.
Ne-a demonstrat-o cu vârf și îndesat ședința de consiliu municipal din 27 decembrie, când consilierii au avut de votat o propunere a primarului Vergil Chițac, care voia să majoreze taxa de salubrizare de la 7,5 la 14 lei de persoană, deci o creștere de 86,66%.
Populismul
Prima scânteie de populism a venit de la liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, care a anunțat că PSD nu va vota proiectul.
„Constănţenii, mai ales familiile tinere și seniorii noștri trec printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar, ca urmare a preţurilor care au explodat la toate produsele, a facturilor mari la utilități şi a veniturilor care au rămas la acelaşi nivel sau chiar au scăzut.”, a spus acesta.
Pe lângă faptul că își critică voalat propriul guvern, care asistă neputincios la explozia prețurilor și la scăderea veniturilor, PSD ignoră o realitate economică: dacă prețul unui serviciu crește, cineva plătește, într-un fel sau altul.
Nici USR nu a fost de acord. USR, partidul care nu a fost de acord nici cu majorarea taxei de parcare rezidențială, care este acum 208 lei pe an, deci 56 de bani pe zi. Useriștii s-au opus majorării la 400 de lei, dar și schimbării metodei de atribuire, care acum este „primul venit, primul servit”. Pentru ei, este un mare efort să plătești 56 de bani pe zi. Primarul propusese 400 de lei pe an, deci puțin peste 1 leu pe zi.
După o ultimă ședință din acest an a Consiliului Local, amendamentul USR Constanța de blocare a dublării taxei de salubrizare a fost aprobat cu majoritate de voturi.
„Încă din cadrul ședinței de comisie, USR a anunțat că dublarea taxei de salubrizare pentru toţi constănţenii nu reprezintă o soluţie. Cu toate acestea, primarul Vergil Chițac ne-a acuzat de „populism”, s-a încăpățânat, ne-a transmis să retragem amendamentul și a insistat să păstreze majorarea taxei, venind însă cu propriul amendament conform căruia ar fi beneficiat de o reducere de 40% doar constănțenii care se încadrează în programul social RESPECT. După mai bine de două ore de așteptare, primarului i s-a confirmat că USR are dreptate și că amendamentul nostru este valid. Primăria Constanța va încheia acest an cu un excedent bugetar de aprox. 15 milioane de euro, după ce, anul trecut, excedentul a fost de 25 de milioane de euro. Cu toate acestea, aparatul administrativ al primarului Chițac alege să mărească taxe, la fel cum a procedat și anul trecut când s-a încercat introducerea taxei pe spații verzi. Nu este altceva decât o tentativă de a masca lipsa investițiilor și o altă dovadă că cei privilegiați, cu pensii speciale, nu înțeleg că, în vremurile pe care le traversăm din punct de vedere economic, dublarea taxelor este un afront!”, au explicat cei de la USR faptul că s-au propus majorării.
V-ar putea interesa și: Primarul Vergil Chițac recunoaște: „Constanța este în faliment. Cu atât mai mult față de anii trecuți”
Nici USR, nici PNL nu au vorbit despre fundamentarea acestui cost și nici nu a vorbit despre faptul că în alte orașe se plătește mult mai mult decât 7 lei. Aveți date la finalul articolului.
Incompetența
Din păcate, cum spuneam, primăria este condusă incompetent. Primarul Vergil Chițac și echipa sa nu au reușit să explice de ce este necesară creșterea cu 86% a taxei. Nici nu ar fi cum să o facă, în condițiile în care tot ei au cheltuit sume fabuloase – cele mai mari din țară – pentru beculețele de Crăciun, de pildă. Circa 8 milioane de lei în ultimii doi ani numai pentru închirierea acestora. Dacă știi că 7,5 lei pentru salubrizare este prea puțin, de ce arunci cu bani pe astfel de cheltuieli? Cum să credem în necesitatea creșterii taxei când chiar azi primăria anunță că va organiza un revelion care costă circa 600.000 de lei? Cum să scoatem mai mulți bani din buzunar, când primăria cumpără stații de autobuz care costă 18.000 de euro cu TVA inclus? Normal ar fi să acoperim nevoile de bază ale orașului – curățenia este printre ele – și abia apoi să aruncăm bani pe beculețe de Crăciun.
Soluția
Soluția este una simplă: primarul să prezinte un studiu prin care să fie fundamentat noul preț și, cel mai important, să oprească risipa banului public. Iar consilierii PNL și PSD să studieze și ce se întâmplă în alte orașe, cât costă acolo, să ceară servicii corecte la prețuri corecte. În niciun oraș mare din Constanța sau din Europa parcarea rezidențială nu este 56 de bani pe zi. Prețul nu reflectă nicio realitate economică și nicio nevoie reală de mobilitate urbană a orașului. Dimpotrivă, face mai mult rău.
Cât era taxa de salubritate în alte orașe în 2021
Iată ce scria Ziarul Financiar despre taxa de salubritate la începutul anului 2021.
Locuitorii din Bucureşti plătesc 11,7 lei de persoană salubrizarea.
În municipiul Cluj-Napoca, tariful este de 10,93 de lei de persoană. Deşi în fundamentarea proiectului de hotărâre de Consiliu Local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturile fiecăruia va apărea preţul vechi, ca urmare a subvenţiei acordate de la bugetul local.
Braşovenii plătesc 14,17 de persoană salubrizarea.
În judeţul Timiş, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei cu TVA de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului, adică Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar şi Variaş.
În Iaşi, un locuitor al oraşului plătea 14,59 lei salubrizarea, dar s-a majorat la 18,09 lei de persoană. Două persoane plătesc în Iaşi, de la 1 ianuarie, 30,96 faţă de 25,03 lei. Trei persoane – 42,49, faţă de 34,40 lei; 4 persoane plătesc 51,53 faţă de 35,04, iar cei care sunt peste 4 în gospodărie plătesc 57,99 lei pe lună faţă de 46,92 lei pe lună, toate preţurile fiind cu TVA inclus. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată la sfârşitul lunii noiembrie 2020.
Un alt municipiu din Ardeal, Oradea, are un tarif la salubrizare de 11,60 lei pentru o persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când preţul a crescut cu 7,63%.
Cetăţenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei de persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 1 iulie 2019, taxa specială de habitat a crescut la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, adică mai puţin de 10 lei de persoană pe lună.
În Baia Mare, de la 7 lei pe lună se doreşte scumpirea cu 57%, astfel că s-ar putea ajunge la 11 lei / lună / persoană.
Taxarea colectării gunoiului trebuie să încurajeze sortarea și compactarea la sursă. În lumea civilizată asta se traduce prin preluarea gunoiului doar în sacii colorați personalizați vânduți de municipalitate. Cei negri, pentru gunoi nesortat, sunt de 10 ori mai scumpi. Iar gunoiul necompactat ocupă un volum mult mai mare. Lipsa de educatie costă individual, iar lipsa legislației costă bugetul de stat, unde plătim toți.
Banul public este programat deja cum si cat va fi furat ! Lucrarile de DRAMA stradala arata deja jaful in acest domeniu si indiferenta institutiei Camera de conturi in analizarea acestui aspect …..