Constanța se sufocă: doar 20% din rezidenți au acces ușor la parcuri, avertizează urbaniștii

Parcul Tăbăcărie

Asociația Profesională a Urbaniștilor din România (APUR), sucursala Constanța, a realizat o analiză a accesibilității constănțenilor la parcurilor orașului, a cărei sinteză o prezentăm mai jos.

„Constănțenii nu doar că suferă din cauza insuficienței spațiilor verzi, dar 34% dintre ei nici nu pot accesa parcurile orașului în limitele principiului de dezvoltare urbană „orașul în 15 minute”. Cu doar cca. 15 mp de spații verzi/locuitor (parcuri, grădini de ansambluri de locuit/blocuri, scuaruri, plantații de aliniament), Constanța este departe de dezideratul de 26 mp/locuitor.”, a transmis APUR printr-un comunicat de presă semnat de președintele sucursalei Constanța, arh. Ionică Bucur.

În ceea ce privește parcurile, doar Tăbăcărie, cu ai săi 42,77 ha depășește suprafața de 10 ha, restul având între 1 și 2 ha (cele mai multe) și între 4 și 6 ha (doar câteva dintre parcurile orașului).

Conform studiului „A GIS-based assessment of pedestrian accessibility to urban parks in the city of Constanta” (realizat de un grup de profesori de la Universitatea Ovidius din Constanța – Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, între care se află și membri ai APUR Constanța), situația actuală a accesibilității constănțenilor la parcuri se prezintă în felul următor:

  • Doar 20,55% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de maxim 400 m (circa 5 minute) de mers pe jos;
  • Alți 29,96% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de la 401 la 800 m (5-10 minute) de mers pe jos;
  • Încă 15,53% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de la 801 la 1200 m (10-15 minute) de mers pe jos.

Pentru zone rezidențiale precum cele situate în vestul și sudul orașului, în Palazu Mare și chiar în Boreal – Tomis Plus, cuprinzând aproape 34% din numărul total al constănțenilor, accesul pe jos la parcuri este consistent peste limita de 1.200 de metri.

Nu întâmplător, zona Faleza Nord, care este menționată în studiu ca având printre cei mai buni indici de accesibilitate la parcuri, apare ca fiind și cea mai căutată pe site-urile de publicitate imobiliară.

Ce trebuie făcut

În acest context, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România – Sucursala Constanța lansează un semnal către profesioniștii din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, precum și către instituțiile publice cu rol de decizie în dezvoltarea durabilă a orașului și asigurarea calității vieții locuitorilor, cu privire la necesitatea îmbunătățirii accesibilității zonelor rezidențiale actuale și viitoare la parcurile orașului.

Proiectele de dezvoltare imobiliară (rezidențială) propuse, aprobate și/sau în curs de realizare în ultimul timp în extravilan (cu deosebire în zonele de sud și vest), nu se vor putea încadra în conceptul de dezvoltare urbană „orașul în 15 minute” – cel puțin din punctul de vedere al accesibilității noilor locuitori la parcuri, fără o planificare spațială prealabilă și un efort investițional semnificativ susținut din bugetul local (adică din taxele și impozitele constănțenilor), întrucât dezvoltatorii sunt interesați aproape exclusiv de profitabilitatea economică a investițiilor lor. 

Cine este APUR

Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România (APUR) este o organizaţie profesională non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care  grupează urbaniști și specialiști de altă formație care activează în domeniul interdisciplinar al urbanismului şi al amenajării teritoriului.

Printre alte obiective, APUR urmărește realizarea stării de echilibru între interesele publice şi cele private în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, în contextul dezvoltării durabile și al asigurării coeziunii sociale și teritoriale. Sucursala APUR Constanța promovează și reprezintă Asociația pe plan regional.

Recomandări:

Parcul Gării din Constanța, care ne-a costat peste 17 milioane lei, are toalete de plastic

Parcul de la RAR s-a scumpit, deși încă nu se știe dacă va fi realizat

Vergil Chițac mulțumește omului de afaceri care a reabilitat parcul de la gară, pe care îl acuza de „lucrări de mântuială” când primar era Decebal Făgădău


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Imagini cu bombardierele strategice americane B-52H la baza militară din Mihail Kogălniceanu

sâm aug. 3 , 2024
Bombardierele strategice americane B-52H au fost desfășurate pentru prima dată în România pentru a perfecționa tactici, tehnici și proceduri cu alți aliați și parteneri NATO, notează publicația de specialitate Joint Forces, care a preluat și imagini furnizate de alianța militară cu aeronavele discolate în țara noastră. Este pentru prima oară […]

V-ar putea interesa și: