Constanța va avea o nouă sală de teatru

Sala studio este aproape gata

Sediul Teatrului de Stat Constanța este în reabilitare de câteva luni. Pentru că lucrările vor mai dura, conducerea instituției a luat o decizie curajoasă și salutară: amenajează o sală nouă într-o clădire de pe strada Ion Lahovary, închiriată de la un partid politic. Sâmbătă, 12 martie, este programat primul spectacol.

Am fost azi să văd cum decurg lucrările. După minute bune petrecute în traficul infernal din Constanța, am ajuns pe strada Lahovary, foarte aproape de bulevardul Ferdinand, acolo unde, în anii trecuți, mergeam la conferințele de presă ale PNL. Nu-mi imaginam că în acel spațiu se poate amenaja o sală de teatru.

Erwin Șimșensohn, directorul TSC, a ținut să mă contrazică. Se poate. Și repede, și bine. Are experiență în astfel de transformări: l-am văzut făcând din Teatrul de Vară Soveja, un loc părăsit, năpădit de buruieni, un spațiu în care am văzut teatru de calitate, pe timpul verii.

La intrarea în sediu era șantier. Se lucrează de zor în aceste zile. Toate birourile teatrului au dispărut. Aici va fi spațiul unde vor fi primiți spectatorii. Sala se află în spate. Deși pare incredibil, în numai două săptămâni, ceea ce înainte era un spațiu de birouri a căpătat forma unui săli studio.

„Orice teatru din lume are, în mod normal, cel puțin două săli: una cu scenă italiană și ce puțin o sală studio, care în engleză se numește black box theatre.”, îmi spune directorul.

Prima înseamnă o scenă aflată în fața publicului, iar sala studio este un model adaptabil, o sală complet liberă, unde publicul poate sta de fiecare dată altfel.

Erwin Șimșensohn a reușit că convingă PNL să accepte schimbarea destinației acestui spațiu și modificările aduse, cât și valoarea chiriei, care este sub prețul pieței.

Reabilitarea sălii se va face în două etape. De prima se va ocupa TSC, cu echipa proprie. Cea de-a doua va fi în vară. Mai multe firme puternice private și-au dat acordul să participe. O bancă va finanța, un dezvoltator imobiliar va pune la dispoziție forța de muncă, un arhitect va realiza, pro bono, proiectul. Reprezentanții mediului privat ar dori să se asigure, înainte de a se implica voluntar într-un spațiu care va fi, de fapt, folosit o de instituție publică de cultură, că destinația acestui spațiu nu va fi schimbată, indiferent de coloratura politică a administrației locale.

Am intrat și în sală, în timpul repetițiilor unui spectacol. Transformarea este miraculoasă. Cei circa 220 de metri pătrați sunt acum o adevărată sală studio.

„Am dat jos perete, toate birourile. În două zile am vopsit totul în negru. Draperiile sunt făcute de noi. Schela este cumpărată de anul trecut, ca și cele patru macarale. Jos am pus 40 de plăci tego și am făcut o scenă. Acum repetă, avem premieră în weekend”, îmi spune Erwin Șimșensohn.

Cheltuielile sunt infime raportat la beneficiul rezultat: Constanța are o nouă sală de spectacole.

Sala va avea 70 de locuri în formula aceasta, provizorie, în speranța ca de la toamnă, odată cu deschiderea oficială a stagiunii 2022 – 2023, sala să poată primi chiar peste 100 de spectatori.

În weekend se va juca aici spectacolul „Universuri paralele”, de David Lindsay-Abaire, laureat cu premiul Pulitzer pentru Dramaturgie în 2007, în regia lui Radu Iacoban. Titlul în engleză s-ar putea să vă fie cunoscut: „Rabbit Hole”. A fost făcut și un film, în 2010, cu Nicole Kidman.

Actorii repetă. Primul spectacol care se va juca aici este „Universuri paralele”

Constanța are un teatru puternic, relevant în peisajul cultural românesc, dar, din păcate, nu are o clădire de spectacole emblematică pentru anul 2022 și pentru un oraș de talia sa. Are însă oameni de teatru care fac astfel de mici minuni.

Vă recomandăm și:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A murit Constantin Chera, unul dintre cei mai cunoscuți arheologi din Constanța

lun mart. 7 , 2022
Colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța anunță cu durere dispariția fulgerătoare a reputatului specialist Constantin Chera. Lumea arheologică a suferit o ireparabilă pierdere iar de astăzi Dobrogea este mai săracă. „Nea Titi” Chera, cum îi spuneau prietenii și colegii săi a fost un profesionist desăvârșit, un erudit și […]
constantin chera

V-ar putea interesa și: