Constanța va avea un nou CET. Era nevoie? Câteva argumente pro și contra

L-a promis Radu Mazăre din aprilie 2011, l-a imaginat Decebal Făgădău, a fost prins într-un contract de Vergil Chițac, în martie 2024. A fost nevoie așadar de 14 ani și vor mai trece încă aproape trei până când Constanța să aibă un nou CET. Dar oare este nevoie? Vă invităm să citiți mai jos câteva argumente pro și contra.

Să începem cu începutul. Astăzi, 6 martie 2024, a avut loc, la sediul Electrocentrale Constanța, o conferință de presă în care s-a prezentat noul CET. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Vergil Chițac pe 1 martie 2024.

Investițiaeste imensă. Vorbim de circa 691 de milioane de lei în total. Cea mai mare parte sunt fonduri europene, dar și Constanța trebuie să pună o parte și nu este deloc puțin. Circa 170 de milioane de lei, ne-a spus primarul, în conferință. Bani pe care orașul, care este de facto în faliment, nu îi are. Consilierii municipali au votat anul trecut un împrumut pentru a atrage acești bani. Desigur, împrumuturile nu sunt gratis, iar la cei 170 de milioane de lei vom plăti dobândă. Toți, fie că suntem sau nu abonați la sistemul centralizat.

De ce este nevoie de un nou CET. Pentru cel vechi trebuia să fie folosit numai 25 – 30 de ani, după cum au afirmat reprezentanții Electrocentrale. Au trecut însă 50 de când este în funcțiune. Nu mai respectă normele de mediu în vigoare și, din această cauză, nu ar mai avea oricum voie să funcționeze. Tehnologia s-a îmbunătățit mult între timp.

„Să vă spun un lucru interesant. În 1989, RADET consuma numai 15% din căldura de la CET. Atunci erau circa 105.000 de consumatori, acum sunt cam 35.000.”, a spus Vergil Chițac.

Restul de 85% se duce către industrie, care, din păcate, a cam dispărut din Constanța.

Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța SRL, l-a contrazis ușor pe edil. În opina sa – direct interesată, desigur – calculul nu se face așa, ci este mai complex și se referă și la suprafața încălzită. Una peste alta, Popa spune așa: „Asigurăm energie termică pentru 130.000 – 150.000 de persoane”. La care se adaugă instituții publice, de la creșe la spitale. Vrea să sublinieze că fără sistem centralizat nu se poate. Și nu greșește.

Tot Liviu Popa ne mai spune că prețul gigacaloriei va scădea mult odată cu noul CET. Cât de mult? Ei bine, asta nu știe. Calculul este complex, nu se aventurează să înainteze cifre. Investești 700 de milioane de lei și nu poți spune decât că va fi mai ieftin? Da. Președintele ANRE, George Niculescu, prezent la conferință, i-a sărit în ajutor. Contează și prețul gazului, nu știm cât va fi. Are dreptate.

Primarul mă dojenește și spune că nu ar trebui să mă intereseze prețul. Insist totuși și cred că, pe voi și pe mine, ne interesează dacă investiția merită făcută și dacă, la final, vom plăti mai puțin dacă vom fi abonați în sistemul centralizat decât dacă vom avea centrale termice individuale sau centrale de bloc.

La conferință este și Claudiu-Ionuț Crețu-Sârbu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Termocentrale Constanța SRL și directul al CET-ului din București. Acesta dă ca exemplu pozitiv Oradea. Îl întreb dacă în Oradea este mai ieftin în sistemul centralizat sau pentru cei cu centrale termice proprii. Îmi răspunde pe ocolite: Oamenii preferă să se debranșeze. Mai întreb odată și răspunde că, din câte știe el, este mai ieftin în sistemul centralizat. Acolo gigacaloria costă 500 de lei.

Claudiu-Ionuț Crețu-Sârbu a fost ofițer de protecție internă și antifraudă la Direcția Generală Pașapoarte a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind detașat în această calitate și la ANAF, unde s-a ocupat de prevenirea corupției. A absolvit apoi și Facultatea de Teologie. Care e legătura dintre cele două și termoficare, decideți voi.

Primarul ia apărarea investiției. Spune că pierderile în rețea erau de peste 40% în 2019, ajungând până la peste 60% în 2021. Liviu Popa afirmă că, dacă nu se luau măsuri, dacă nu se înlocuiau conducte, o bună parte din constănțeni ar fi rămas pur și simplu fără apă caldă și căldură.

Îl întreb pe primar de ce nu a ales alte soluții, pe care le-a prezentat în campania din 2016. De pildă, centrale de cartier sau de bloc. Ne-ar fi scutit de haosul din oraș din ultimii trei ani. Ulterior, a șters articolul de pe site-ul său.

Spune că orașul are o strategie de termoficare, votată în 2019. E ca o Biblie, exact așa s-a exprimat. Cu alte cuvinte, era obligat să o urmeze cuvânt cu cuvânt. Îl întreb dacă putea renunța totuși la această strategie? Da, mi-a răspuns, dar cu pierderi de bani și de timp.

Un nou CET înseamnă însă și o oportunitate financiară. „Vă veți îmbogăți”, îi spune primarul președintelui de CA de la Termoficare Constanța. „Am făcut un calcul, veți câștiga cam 90 de milioane pe an.”, îi transmite. „Dumneavoastră veți câștiga, Constanța. Sunteți acționar.”, vine răspunsul.

Lucrările vor fi efectuate de către compania care a construit noul CET în Oradea. O firmă care aparține omului de afaceri Iftimie Valeriu, acţionarul de la FC Botoşani. Reprezentanții acestuia spun că lucrările vor începe anul acesta. Ele trebuie terminate până în 2026.

Dacă era nevoie de un nou CET, decideți voi.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Hagi despre Simona Halep:„„În lumea asta şi în viaţă există şi oameni răi, dar binele îl bate totdeauna pe ăla rău”

mie mart. 6 , 2024
Gheorghe Hagi a declarat astăzi, în legătură cu decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) care a redus suspendarea Simonei Halep de la patru ani la nouă luni, că este o mare victorie pentru sportiva noastră, dar şi pentru oamenii din staful său care au ajutat-o să îi convingă pe cei […]
gheorghe hagi

V-ar putea interesa și: