ConstantaFinanciara.ro: Primăria vrea să ne convingă că Radu Mazăre a făcut din Constanța un fel de Singapore

constanta singapore

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat, luni, lansarea unui site specializat pentru investitori. Se numește Cityinvest.ro și este menit să îi convingă pe străini să vină să investească aici.

Ideea este salutară. Am spus-o de mai multe ori: primarul ar trebui să fie mai mult plecat din țară, în căutare de investitori care să creeze, aici, locuri de muncă.

„Platforma cityinvest.ro este destinată investitorilor. Pe această platformă vor fi urcat proiecte din municipiul Constanța care au nevoie de investitori. Platforma ctinvest.ro vine cu un set de date despre Constanţa, date validate de Banca Mondială, vine cu o schimbare de mentalitate”, a declarat Decebal Făgădău, care vine din Germania.

Acolo, spune el, a prezentat date economice care au fost „miere pentru urechile investitorilor”.

Din păcate, platforma aceasta, care preia date de la Banca Mondială, este un instrument care nu va atrage – așa cum arată acum – niciun investitor străin. Mai mult, pare făcută pentru a induce, subliminal, ideea că Radu Mazăre a fost cel mai bun primar pe care îl poate avea Constanța.

Să explicăm de ce. Datele folosite provin, cum spuneam, dintr-un raport al Băncii Mondiale. Evident, lucrurile nu sunt deloc roz în Constanța, dar autorii site-ului au preferat să folosească serie de date care dau impresia că totul e bine și frumos în cea mai bună dintre lumile posibile. De exemplu, la capitolul „Economic performance”, ni se prezintă un grafic al ratei de creștere a PIB în câteva orașe și țări europene, în perioada 2000 – 2015. Observăm că orașul Constanța a depășit, în acest clasament, orașe precum Cracovia, Praga, Budapesta, Stuttgart, Berlin, Eindhoven, Paris, Stockholm, Amsterdam, Londra, Viena, Milano, Lisabona, Roma. Superb, nu? Din păcate, știm cu toții că nu trăim ca în Paris sau Londra. Da, creșterea a fost mai mare, procentual, pentru că porneam de jos de tot. Din păcate, pe site nu sunt prezentate, comparativ, și valorile nominale ale PIB. Aici stăm la coada clasamentului.

Partea mai interesantă vine acum? Știți cine devenea primar al Constanței în anul 2000? Radu Mazăre. Știți când își dădea acesta demisia? În 2015. Coincidență sau nu, rezultatele prezentate pe site corespund exact cu perioada în care Mazăre a fost primar. Ni se spune, așadar, că, în această perioadă, orașul a fost condus atât de bine de Mazăre și prietenii săi încât am depășit marile capitale europene.

Am spus europene? Am greșit. În epoca Mazăre, Constanța a avut o dezvoltare economică similară cu ce a statului Singapore. Pe site sunt comparate creșterea PIB, în funcție de puterea de cumpărare, din Constanța, în perioada 2000 – 2015, și creșterea Venitului Global Intern Brut din Singapore, în perioada 1965 – 1980. Ratele de creștere arată similar. Suntem un fel de Singapore în devenire, întârziat în timp.

Avem și cifre concrete, de la Eurostat, în ceea ce privește PIB în funcție de puterea de cumpărare (deci nu în funcție de cât câștigăm, ci în funcție de cât putem să cumpărăm cu cât câștigăm; este o modalitate mai bună de a compara nivelul de trai). Comparație aparține Eurostat și coincide exact cu perioada în care Radu Mazăre a fost primar. Acest indicator economic a avut o crește importantă, iar constănțenii au ajuns să trăiască mai bine (dacă ne luăm după el) decât se trăiește, în medie, în Polonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Grecia, Ungaria, Croația.

Altfel, datele prezente pe site sunt din 2011 și sunt destul de lipsite de substanță. Interesant este graficul în care ni se prezintă structura angajaților din oraș. Din totalul de 176.500, câți erau în 2011, 37.900 lucrau în retail și 26.340 în transporturi. 83% în domeniul privat, numai 5% erau propriii angajați.

Interesant, dar destul de nefolositor pentru un investitor serios, care vrea date la zi.

Ne-am imaginat că un investitor vrea să construiască o bază hotelieră aici. Primele lucruri pe care ar vrea să le știe sunt câți turiști vin în Constanța, câte unități de cazare sunt, care a fost gradul de ocupare, numărul de înnoptări. N-am găsit nimic. M-am uitat, de curiozitate, pe site-ul primăriei din Lausanne, Elveția. Am găsit statistici extrem de complexe și la zi, din 2017. De exemplu, anul trecut numărul de înnoptări a fost de 921.777. Există și statistici pe țări. De exemplu, 6.944 de înnoptări au fost ale turiștilor din Grecia.

Elveția este, însă, o țară aflată cu multe zeci de ani în fața României. Chiar și așa – sau poate tocmai din cauza acestui lucru, am putea să „furăm” idei de la ei.

Apropo de idei: sunt convins că site-ul primăriei este la început de drum și că va fi îmbunătățit. Unul dintre lucrurile care îi lipsește este interfața în alte limbi de circulație internațională. Vrem investitori din Germania? Traduceți site-ul și în germană. Avem investitori importanți din Franța. Traduceți site-ul în germană. Și, de ce nu, în turcă. Atunci când vrei să atragi oameni de afaceri, este un gest minim de curtoazie.

Un articol de Cristian Hagi

Sursa: ConstantaFinanciara.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “ConstantaFinanciara.ro: Primăria vrea să ne convingă că Radu Mazăre a făcut din Constanța un fel de Singapore

  1. Cred că ar trebui să ne vedem lungul nasului Constanța înflorește puțin in timpul sezonului estival si apoi ne întoarcem la mizeria noastră in Singapore și medicii au două joburi că au unde, doar la capitolul scumpete ne putem compara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

TNL Constanța a cumpărat 150 de bilete la Oleg Danovski

lun oct. 15 , 2018
Filiala Constanța a Tineretului Național Liberal a achiziționat 150 de bilete la spectacolele din această lună ale Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, urmând ca această inițiativă să fie reluată lunar până la finalul anului. Gestul vine ca urmare a declarațiilor directorului TNOB, Daniela Vlădescu, cea care a […]
tnob

V-ar putea interesa și: