Constănțeanul Costi Ioniță se numără printre compozitorii care au lucrat la albumele „Live N Livin” a lui Sean Paul și „Positive Vibration” a lui Jesse Royal, amândouă nominalizate la categoria „Cel mai bun album reggae”, la Premiile Grammy 2022.
Românul aflat acum în Statele Unite a făcut primele declarații.
Costi Ioniță este coautor la unul din marile succese muzicale lansate anul acesta, melodia „Go Down Deh” a lui Spice, Sean Paul și Shaggy. Piesa a înregistrat pe YouTube peste 34 de milioane de vizualizări.
„Sunt deosebit de bucuros și fericit pentru că tocmai am aflat că am fost pentru a doua oară nominalizat la Premiile Grammy, Premiile Academiei Americane de muzică. Cred că este o performanță și nu știu câți români s-ar putea lăuda cu acest lucru, dar pot să vă spun că sunt tare fericit, sunt tare bucuros, eu acum mă aflu pe teritoriul Statelor Unite, mă întâlnesc și colaborez cu mulți artiști de aici. Trebuie să știți că peste tot, oriunde m-aș afla în această lume, vă reprezint cu drag, vă reprezint cu succes, și vă fac să fiți mândri că sunteți români. Eu sunt mândru că sunt român, știu din ce neam fac parte, știu ce gene am în mine și din ce strămoși ne tragem cu toții. De aceea vreau să știți că mâine voi lansa și un proiect special, care să ne aducă aminte și să ne facă să ne reconectăm la valorile acestui neam: poporul român”, a transmis Costi Ioniță pe Facebook după ce s-a aflat de reușita lui.
Ceremonia de decernare a Premiilor Grammy 2022 va avea loc pe 31 ianuarie. Costi Ioniță, a doua oară nominalizat la Premiile Grammy.
În 2012, Costi Ioniță a mai avut o nominalizare pentru albumul la care și-a adus contribuția – „Summer în Kingston” (nominalizat la „Cel mai bun album reggae”) – pe care l-a lansat Shaggy cu un an înainte și care a fost numărul 1 în vânzări pe iTunes la categoria reggae, scrie money.ro.
Chiar dacă albumul nu a câștigat categoria, Costi Ioniță se declara fericit de reușita lui din Statele Unite ale Americii.
Costi Ioniță s-a născut pe 14 ianuarie 1978 în Constanța. A început să cânte de la vârsta de 6 ani, decizia aparținând părinților, aceștia înscriindu-l la „Clubul pionierilor” din Constanța.
La 12 ani a intrat în taraful clubului din Constanța, unde l-a avut ca profesor pe Ion Rădulescu.
La 13 ani a mers cu taraful într-un turneu în Franța. A urmat Școala de Muzică din Constanța: percuție și pian; Școala Populară de Arte din Constanța: acordeon, canto.
În adolescență, a intrat la Liceul de informatică “Ovidius”, unde a format o trupă de rock Agartha.
Cu Dorin Topala și Laura Mihăilă (soprană la filarmonica din Constanța) a format trupa dance Valahia.
În 1998, fiind prezent la repetițiile pentru Festivalul Mamaia, l-a descoperit pe Mihai Trăistariu care concura la secțiunea interpretare. Formula Valahia era în nr de 4: Costi, Mihai, Dorin și Laura. La scurt timp s-a decis ca Laura să părăsească formația.