Constănțenii au la dispoziție 125 de oferte pentru energie electrică. Le găsiți aici pe toate

liberalizare piata energie

Piața de electricitate s-a liberalizat de 1 ianuarie 2021. Acum putem cumpăra servicii de energie ca pe orice produs, de la mai mulți furnizori.

Dacă la începutul lunii, noi, constănțenii, aveam la dispoziție 68 de firme care ofereau energie electrică, numărul acestora aproape s-a dublat. Așadar, potrivit ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), acum putem alege între ofertele 125 de companii.

Cum alegem? ANRE oferă, pe pagina sa de internet, un comparator de tarife. Am făcut și noi o comparație. Am ales ca dată de începere a contractului 1 februarie și un costum estimat de 100 kwh, care reprezintă un consum mediu lunar pentru clienții casnici (simularea este făcută pentru clienți casnici, nu pentru firme). Am făcut o comparație și la începutul lunii. De atunci și până acum, clasamentul s-a schimbat.

Mai jos puteți vedea toate rezultatele.

constănțenii au la dispoziție 125 de oferte pentru energie electrică. Le găsiți aici pe toate

ANRE va prelungi până pe 30 iunie perioada pentru încheierea unui contract pe piaţa liberă a energiei, potrivit unui proiect de Ordin pus recent în dezbatere publică.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susţine că este parţial mulţumit de proiect şi că se bazează pe promisiunea marilor furnizori.

„Eu sunt uşor nemulţumit, că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit. Am discutat cu ANRE-ul şi a spus că a discutat cu toţi cei patru furnizori şi s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a explicat ministrul Popescu, pe Facebook.

Virgil Popescu a mai spus ce se va întâmpla în următoarele şase luni: clienţii vor primi lunar oferte de la furnizor, le vor studia şi vor alege.

„Omul nu se mai înghesuie la ghişeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la preţul cel mai mic – deci preţ de serviciu universal, discount, preţ final de plată, care e egal cu preţul concurenţial – în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea şi pe celelalte din piaţă pe comparatorul ANRE, şi şase luni poate studia şi opta. Primeşte acasă şi o foaie în care, dacă optează, bifează direct şi-şi alege şi trimite înapoi la furnizor şi a încheiat procedura sau aşteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piaţă. Dacă şase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că doreşte serviciul universal, care e mai scump, şi rămâne în piaţa serviciului. Potrivit Ordinului, furnizorii au obligaţia lună de lună să vină să-i ofere clientului această informaţie”, a precizat Virgil Popescu.

Înainte de încheierea unui contract de furnizare, ANRE recomandă clienţilor finali să citească atent tot contractul. Condițiile contractuale trebuie să fie echitabile, iar contractul nu trebuie să creeze un dezechilibru între drepturile și obligațiile clienţilor finali și cele ale furnizorilor. O atenţie deosebită trebuie acordată clauzelor referitoare la: preţul energiei electrice, fix sau variabil, inclus în preţul de furnizare; facturarea unei componente fixe stabilită în lei/zi sau lei/lună; perioada pentru care urmează a se aplica preţul menţionat în ofertă; perioada pentru care urmează a se încheia respectivul contract; comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia;termenele, modalităţile şi condiţiile privind plata facturilor; modalităţi de transmitere a facturii şi a documentelor anexate acesteia;drepturile şi obligaţiile părţilor; condiţiile privind reînnoirea/prelungirea/rezilierea/ denunţarea unilaterală anticipată a contractului de furnizare; garanţiile solicitate, după caz.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Copiii care vor merge împreună cu părinţii vaccinaţi într-o ţară cu incidenţa ridicată de COVID-19 vor trebui să intre în carantină, la întoarcerea în România

mie ian. 20 , 2021
Copiii care vor merge împreună cu părinţii vaccinaţi într-o ţară cu incidenţa ridicată de COVID-19 vor trebui să intre în carantină, la întoarcerea în România, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, marţi, în conferinţa de presă […]
covid constanța

V-ar putea interesa și: