Parcarea în centrul municipiului Constanța costă 4 lei pe oră. E scump sau nu?
Haideți să facem o comparație cu un oraș civilizat și bogat din Europa. Cu Amsterdam, Olanda.
În Amsterdam, parcarea în centru costă nu mai puțin de 7,5 euro pe oră. Este mult mai mult decât în Constanța, dar nu se plătește 24 de ore din 24, ca la noi, ci numai între orele 9.00 și 24.00, de luni până sâmbătă, și între orele 12.00 și 24.00, duminică. Așadar, pentru a parca 4 săptămâni în centru, un olandez are nevoie de 3.060 de euro. Salariul mediu net în Amsterdam este de 3058 de euro în mână, potrivit Numbeo.com. Așadar, un salariu mediu nu este de ajuns pentru a parca o lună în centru.
În Constanța, o zi de parcare în centru costă 94 de lei pentru 24 de ore (4 lei pe oră, prima jumătate gratuit). Tot atât costă și în Mamaia. Pentru a parca 4 săptămâni în centru, un constănțean are nevoie 2632 de lei. Salariul mediu net în Constanța este de 2772 de lei în mână, potrivit sursei citate. Așadar, un salariu mediu este de ajuns pentru a parca o lună în centru.
Prețul mare al parcării, dar și un sistem excelent de transport în comun, precum și numeroasele piste de biciclete (de multe ori, doar niște dungi trase pe asfalt) a făcaut ca mașinile să fie folosite foarte puțin în centrul orașului din Țările de Jos.
Cei care ajung în Amsterdam cu mașina au însă la dispoziție parcări de tip Park and Ride. Lași mașina acolo și mergi cu mijloacele de transport în comun în centru (tramvai, metrou). Te costă numai 8 euro pe oră, dar nu poți parca mai mult de 4 zile. Constanța nu are nicio parcare de acest tip.
O altă diferență este că în Olanda, în ceea privește parcările rezidențiale, nu se aplică principiul „primul venit, primul servit”, ca în Constanța.
Vă recomandăm și:
Cum se parchează în zona 2 din municipiului Constanța
Au început să dispară locurile de parcare de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța
Comparația este forțată. În Amsterdam costul per ora de parcare în centru este mare pentru a nu aduce trafic suplimentar generat de turiști. În 2019 (pre-pandemie) se estimează că au fost peste 20 de milioane de turiști în Amsterdam. Nu putem compara cu Constanța, unde în 2019 au fost cca 1.3 milioane de turiști în tot județul (conform Direcției Județene de Statistică).
Pentru rezidenți, parcarea în centru este de cca 300 de euro per 6 luni. Ei nu plătesc la oră.
Locuitorul din Amsterdam care are nevoie să ajungă în centru cu treabă are la dispoziție un sistem de transport în comun foarte bine pus la punct, dacă nu vrea sau nu poate să meargă cu bicicleta. Ba chiar transportul cu ferry-ul este gratuit pentru biciclete, mopede și persoane pedestre (cei care locuiesc în Amsterdam Noord sunt încurajați să vină cu ferry-ul în zona centrală cu bicicleta sau pe jos, nu să ocolească cu mașina).
Cred ca la paragraful din art despre pretul parcarii in P&R ati vrut sa ziceti 8 euro pe zi … Nu 8 euro pe ora. In rest, diferentele culturale, cele de infrastructura si restul, nu suporta comparatie ! Cred ca adaptarea solutiilor si preturilor difera de la stat la stat. Cat despre orasul nostru, am fi dorit sa vedem intai solutiile alternative si abia apoi preturi comparabile cu cele europene.
ai gasit cu ce sa faci comparatie. cu Amsterdam, un oras plin de canale. acolo ai nevoie de o barca. cu masina mai tiptil. sunt parcari amenajate la intrarea in oras unde iti poti lasa masina ca sa nu mai fie nevoie sa aglomerezi orasul.
Cum poti compara centrul amsterdam cu ghena numita centrul constantei?
acol o fiecare familie are cel putin doua biciclete Este un adevarat cult pentru asta Noi sintem mai puturosi si se vede si in felul in care parcam : cit mai aproape de tinta Sint multi care daca s-ar putea ar urca cu masina pina la usa apartamentului Clar e vorba de o cu totul alta abordare a vietii Alta civilizatie