Constantin Chimișliu, unul din cei mai discreți milionari ai Constanței, este la un pas de a construi un bloc în zona Faleză nord a orașului. Un bloc de șase etaje între case, un model patentat parcă în Constanța.
Miercuri, 29 aprilie, în ședința de Consiliu Local se va vota planul urbanistic zonal inițial de Constantin Chimșliu pentru un teren de 697 metri pătrați, situat pe strada Bucovinei.
În ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism din data de 28 ianuarie 2020, s-a avizat favorabil documentația prezentată de omul de afaceri. Documentul este semnat de arhitectul șef al orașului, Mihai Radu Vânturache. Proiectul de avizare a PUZ-ului a primit și acordul favorabil al primarului Decebal Făgădău.
Bloc de 6 etaje
Chimișiu așteaptă acest moment de câțiva ani. A cumpărat terenul în 2006, iar 12 ani mai târziu, în 2017 a depus proiectul la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, solicitând avizul de mediu. A urmat, în 2019, consultarea publică. Omul de afaceri propune, prin noul PUZ, realizarea unei investiții într-o clădire cu funcțiune mixtă – comerț, alimentație publică, servicii, administrație, locuire(subsol tehnic și garaje, demisol tehnic, parter comercial, 3 etaje servicii, 2 etaje locuire), 2S+D+P+5+6 retras.
Oameni nemulțumiți
Construirea unui bloc de 6 etaje în zonă i-a nemulțumit pe unii vecini, care au transmis obiecții în timpul consultării publice. În total s-au depus nouă adrese cu observații și întrebări referitoare la PUZ. Principalele observații vizează următoarele:
- Care este situația juridică a terenurilor din zona de studiu
- Se solicită punerea la dispoziție a studiului de însorire
- Regimul de înălțime 2S+D+P+5-6E propus este inadecvat în zonă, unde construcțiile existente sunt de P+1E, iar străzile sunt înguste și nu au trotuare
- Cum vor fi consolidate terenurile din zona PUZ și cine va suporta costurile
- Cum se va organiza circulația auto în zonă și cum se va face legătura cu Șoseaua de coastă, proiect care stagnează de o lungă perioadă de timp
- Regimul de înălțime propus este prea mare în raport cu vecinătățile și cu infrastructura de utilități și transport existentă
- Se solicită reanalizarea oportunității PUZ, în lumina celor menționate mai sus.
Citește și: Niculae Dușu, milionarul care construiește două blocuri între case FOTO
S-au implicat și politicieni
Subiectul a atras și atenția politicienilor. Dumitru Caragheorghe a anunţat, încă din ianuarie, că USR nu este de acord cu investiţia imobiliară din Faleză Nord.
„Faleza este un punct de maximă importanţă pentru întreaga comunitate, pornind de la plaja Modern şi până în Faleză Nord, şi din această perspectivă noi propunem în mod deschis autorităţilor o dezbatere reală şi o analiză concretă asupra situaţiei PUZ-ului din Prelungirea Bucovinei, în considerarea faptului că dezvoltarea imobiliară care se propune acolo nu este cea mai potrivită dezvoltare pentru oraş. Pe 28 ianuarie a.c., subiectul va intra din nou în atenţia Comisiei nr. 2 de Urbanism din cadrul Primăriei, unde vom participa şi vom lua o poziţie categorică. USR are o altă abordare pentru acest subiect, vedem întreaga zonă transformată într-o zonă de promenadă pietonală cu piste pentru biciclete, piste pentru alergări, zonă verde, cordon verde între oraş şi plaja Constanţei, cu spaţii de joacă cu terenuri de sport şi niciun caz de dezvoltare imobiliară în zona respectivă, mai ales că această zonă – Prelungirea Bucovinei – este destul de extinsă”, a spus Caragheorghe.
Cine este Constantin Chimișliu
Constantin Chimișliu este un inginerul agronom care a intrat în comerţul cu pesticide în 1991. Absolvent al Facultăţii de Agronomie din Bucureşti şi cu o specializare ca inginer agronom la o fermă în SUA, a lucrat ca director de cercetări în agricultură timp de opt ani, până în 1991, la staţiunea de cercetări Valul lui Traian, subordonată Institutului Naţional de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Fundulea. Ulterior a pus bazele propriului business în agricultură, împreună cu soția, compania pe care o conduce.
Profit de 53.411 lei pe zi
Biochem a avut o cifră de afaceri de 246.849.855 lei în 2018, potrivit Confidas.ro, un profit net de 19.495.194 lei și un număr de 96 de angajați. Profitul realizat este de 53.411 pe zi. Constantin Chimișliu deține jumătate din companie (cealaltă jumătate este deținută de soție) și este administratorul firmei. Este asociat și/sau administrator în alte 9 companii. Cea mai mare dintre ele, Biochem Organics SRL, a avut o cifră de afaceri de 39.501765 lei în 2018 și un profit de 899.726 lei.
Citește și: În Constanța se construiește mai puțin
Produse naturale
O afacere mai cunoscută a familei Chimișliu este restaurantul și magazinul „Cămara cu merinde”, cu produse alimentare și cosmetice naturale. Ziarul Financiar scrie că ideea i-a aparținut Simonei Chimișliu, soția directorului Biochem, Bogdan Chimișliu.
„Businessul are două laturi: prima este vânzarea în magazin a produselor alimentare şi cosmetice naturale sau cât mai apropiat de ingredientele naturale, făra zahăr sau aditivi, iar în cazul cosmeticelor fără parabeni sau substanţe periculoase. Cea de-a doua latură constă în prepararea de mâncare vegetariană şi raw vegană servită în regim de livrare”, a declarat Simona Chimișliu pentru Ziarul Financiar.