Contractul de achiziție a corvetelor multifuncționale, SUSPENDAT

Gabriel Leș, ministrul Apărării

Procedura de atribuire a contractului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale, în valoare de 1,6 miliarde euro, a fost suspendată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

„A fost depusă o solicitare pentru anularea acestei proceduri. A fost admisă de către CNSC şi s-a suspendat în acest moment. Ni s-au cerut nişte documente. Acum se lucrează la tot dosarul să îl punem la dispoziţie. Nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor. La momentul acesta avem procedura suspendată”, a afirmat Leş.

Ministrul susţine că întârzierea desemnării furnizorului corvetelor multifuncţionale reprezintă o problemă pentru sistemul militar românesc, în condiţiile în care Forţele Navale Române au nevoie de aceste nave de luptă. În acelaşi timp, Gabriel Leş a precizat că suspendarea procedurii de către CNSC ar putea afecta şi execuţia bugetului pe anul în curs, în sensul că MApN ar putea fi în situaţia de a nu cheltui cei 2% din Produsul Intern Brut, aşa cum s-a angajat.

„Şi aşa programul acesta este extrem de întârziat. Orice întârziere duce la imposibilitatea creării unei capabilităţi de care avem atât de mare nevoie. Este o procedură pe care aş dori să o finalizăm, ca să închidem în acest an bugetul de 2%. Este un deziderat pe care ni-l dorim cu toţii şi să ştim că am pornit nişte programe în industria de apărare”, a subliniat Gabriel Leş.

În cursă se aflau trei mari competitori: olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri şi francezii de la Naval Grup.

Francezii, care s-au asociat cu Șantierul Naval Constanța, deținut de controversatul om de afaceri Gheorghe Bosânceanu, a dat în judecată Guvernului României, prin Ministerul Apărării Naționale, în urma licitației, dar apoi a renunțat la proces. Olandezii și-au făcut puțin PR în această perioadă, spunând că dețin șantierul din Mangalia, cumpărat de la coreeni, și că pot face lucruri grozave aici. Francezii l-au avut de partea lor pe fostul președinte Traian Băsescu, omul care s-a afișat de multe ori alături de Gheorghe Bosânceanu.

Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:

  • Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.
  • Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.
  • Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.
  • Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 – Regele Ferdinand și Regina Maria.
  • Condiții tehnice de bază: să poate să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Care sunt ofertanții și ce soluții au propus:

  • Naval Group – nava Gowind 2500 și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet și sistem tactic Thales.
  • Damen – corveta Sigma 10514 cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon (ESSM și RAM), sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales.
  • Fincantieri – o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi – denumită Abu Dhabi Enhanced – și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce proiecte vor fi dezbătute de consilierii locali din Constanța la următoarea ședință

joi iun. 20 , 2019
Consiliul local al municipiului Constanța este convocat în şedinţă ordinară, marți, 25 iunie 2019, la ora 11.00, în Amfiteatrul Universității „Ovidius”. Pe ordinea de zi se află 39 de proiecte. Printre ele: rectificarea bugetului local, adoptarea regulamentului pentru finanțarea activităților sportive, aprobarea mai multor PUZ-uri, dar și desemnarea unui administrator […]
consiliul local constanta

V-ar putea interesa și: