Corina Crețu, comisar european, Pro România: „Oradei i se alocaseră 30 de milioane de euro, dar a investit 300 de milioane, pentru că a făcut proiecte. Vom obliga statele membre ca cel puțin 10% din Programul Operațional regional să meargă direct la orașe”

corina crețu comisar european
Corina Crețu, comisar european, candidat din partea Pro România la alegerile europarlamentare

Uniunea Europeană îți dă bani, dar nu ți-i bagă și-n traistă. Pentru a-i accesa, trebuie să scrii proiecte.

În România, avem exemple de orașe care au renăscut cu ajutorul fondurilor europene și altele care au bătut pasul pe loc.

Se poate face ceva pentru ca banii gratuiți pe care îi pune la dispoziție Uniunea Europeană să ajungă mai facil la orașe, la locuitorii acestora? La întrebarea adresată de Constanța 100% au răspuns Corina Crețu, comisar european, și Victor Ponta, ex-premier. Ambii sunt candidați ai Pro România la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai 2019.

Corina Crețu a spus că Victor Ponta a fost de acord, când ocupa funcția de prim ministru, ca în Programul Operațional Regional să se acorde bani direct primăriilor municipii de județ.

„Au avut bani. La un moment dat, au fost în risc de pierdere și atunci, sigur, au fost luați pe principiul primul venit, primul servit. Astfel s-a ajuns ca Oradea, căreia i se alocase 30 de milioane de euro, să investească 300 de milioane de euro, pentru că aveau proiecte gata făcute”, a precizat Corina Crețu.

Victor Ponta, Pro România: „Sunt convins că vom lua peste 10% la alegerile europarlamentare”

Aceasta a precizat că, în prezent, România are un sistem „super centralizat”

„Eu sunt o mare adeptă a unei mai mari autonomii a primăriilor, pentru că sunt convinsă că orice primar știe mai bine care sunt necesitățile și nevoile. În noile regulamente, vom obliga statele membre ca cel puțin 10% din Programul Operațional Regional să meargă direct la orașe, care să aibă responsabilitatea realizării și implementării proiectelor. La ora actuală este un sistem supercentralizat, cel mai centralizat din întreaga Uniune Europeană. Totul depinde de București. Toți primarii trebuie să stea la coadă, să li se aprobe proiectele. Li se spune că nu sunt bani. Mă scuzați, pentru Cazinoul din Constanța, toate estimările noastre sunt între 10 și 15 milioane de euro. La câte miliarde de euro avem necheltuite, pentru perioada 2014 – 2020, 10 – 15 milioane de euro înseamnă o problemă. Reabilitarea Cazinoului începuse pe fonduri europene din 2012, înainte să fiu eu comisar european. Depinde de Guvernul de la București. Noi aprobăm doar proiecte de peste 50 de milioane de euro.”, a precizat Corina Crețu.

Victor Ponta precizat că, în acest moment, trei primării au accesat cei mai mulți bani în România: Oradea, sectorul 1 București și Iași. În cazul Constanței, acesta a precizat că primarul, pe care îl cunoaște bine, are de ales dacă vrea să facă treabă ca primar sau dacă vrea să nu se certe cu pesediștii.

Mihai Tudose, Pro România: „Vrem să punem Constanța, ca prioritate strategică, pe harta României”

„Deocamdată a ales să nu se certe cu pesediștii și atunci nu face nimic”, a spus președintele Pro România.

Mihai Tudose, ex prim ministru, de asemenea candidat al partidului Pro România la alegerile europene, a explicat și de ce nu se dorește atragerea de fonduri europene.

Victor Ponta, Corina Crețu și Mihai Tudose, în timpul conferinței de presă susținută în Constanța pe 19 mai 2019
Victor Ponta, Corina Crețu și Mihai Tudose, în timpul conferinței de presă susținută în Constanța pe 19 mai 2019

„În ianuarie 2018, am semnat, după o discuție cu doamna comisar Corina Crețu, dotarea cu aparatură de screening medical pentru 27 de spitale județene pe bani europeni. După o lună, a venit marea specialistă în fonduri europene, doamna Plumb, și am asistat la o declarație cutremurătoare, de… plumb. „Nu putem să dotăm spitalele cu fonduri europene, că nu e voie”. Mi-am făcut cruce”, a spus acesta.

„E mai bine să cumperi un stetoscop de la un privat, pe bani naționali, și nu mai vine dulăul ăla cu colți ascuțiți, OLAF-ul. La OLAF eu nu prea știu dacă merge nici cu amnistia sau grațierea, că intri pe altă zonă. Pedepsele acolo nu sunt de la 4 la 7 ani, ci de la 16 la 24. Din cauza aceasta nu se poate (n.r. cu fonduri europene)”, a precizat Mihai Tudose.

Declarațiile au fost făcute în conferința de presă pe care Victor Ponta, Corina Crețu, comisar european, și Mihai Tudose, ex-premier, candidați ai Pro România la alegerile europarlamentare, au susținut-o, în data de 19 mai 2019, în Constanța, alături de deputații Pro România de Constanța, Mircea Banias și Mircea Dobre.

Material la comanda Pro România. Cod unic de identificare: 41190009


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Victor Ponta despre Radu Mazăre: „Domnul Dragnea, exact ca în Narcos, de fiecare dată când se apropie poliţia de el, dă pe câte unul din camarazi”

Dum mai 19 , 2019
Președintele PRO România, Victor Ponta, a declarat într-o conferință de presă în Constanța, întrebat fiind ce crede despre extrădarea lui Radu Mazăre,că, de fiecare dată când poliţia se apropie de Liviu Dragnea, liderul PSD mai dă pe câte unul din camarazii săi. Victor Ponta a fost întrebat dacă se delimitează […]

V-ar putea interesa și: