Uitați de Franța, Anglia, Grecia, Egipt sau Maldive. Vreți să vă petreceți vacanța în unul dintre ultimele regimuri totalitare din lume? Vă costă destul de mult, dar o puteți face. O agenție de turism din Constanța, controlată de Corina Martin, vrea să-i ducă pe români în Kazahstan.
Este vorba despre Mistral Tours, care promovează destinația și se bazează pe sprijinul Turkish Airlines, mai exact al directorului Turkish Airlines Constanţa, Ali Armagan Otlak.
„Dacă vom reuşi însă să stabilim un zbor charter, scopul nostru este să adunăm mai multe agenţii de turism care să vândă locuri în avion către Kazahstan şi din Kazahstan spre România.”, a declarat Corina Martin, proprietara de facto a agenției, chiar din Kazahstan, potrivit News.ro.
„Marea mea dorinţă este să promovăm şi România în afara ţării, lucru pe care eu îl fac deja de 15 ani. Un minister de la Bucureşti nu are posibilitatea, nici bugetul şi nici cunoştinţele necesare, câtă vreme este condus politic, pentru a promova destinaţii precum Sibiu sau Delta Dunării ori litoralul românesc, Timişoara sau Braşov”, a mai spus ea.
A fost însoțită în vizită și de Bogdan Artagea, directorul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, care a avut, în 2020, numai 42.879 de pasageri, mai puțin decât o autogară de comună.
Capitala, redenumită după numele fostului președinte
Kazahstan se situează pe locul 143 din 167 în Indicele democrației mondiale. Raportul îl puteți citi AICI. A făcut parte din URSS. Între 1991 și 2019 de unul dintre ultimii lideri totalitari de pe Terra, Nursultan Nazarbayev. N-a mai candidat în 2019. Alegerile au fost câștigate însă de cel privit a fi discipolul său, Kassym-Jomart Tokayev. Una din primele sale decizii, în 23 martie 2019, deci la 9 zile de la devastatorul raport al Parlamentului European, a fost să schimbe numele capitalei țării, din Astana în Nur-Sultan, în onoarea fostului președinte Nursultan Nazarbaev. Acesta rămâne şeful Consiliului de Securitate al ţării din Asia Centrală, liderul partidului Nur Otan şi membru al Consiliului Constituţional.
Imagine versus realitate
Corina Martin a fost prezentată de-a lungul timpului ca o femeie de afaceri de succes. Iată ce scria presa centrală în 2013:
„Corina Martin are investiţii în turism prin grupul Mistral, pe care l-a înfiinţat în 1998, ce include Mistral Voyages, Mistral Tours şi Martin Air & Tours. Ulterior ea a investit şi în hoteluri: a alocat şapte milioane de euro pentru un hotel deschis în 2011 pe Valea Prahovei, la Moeciu, dar şi într-un ponton de lux cu zece camere în Delta Dunării. Mistral Resort Moeciu are 65 de camere, un restaurant cu 300 de locuri şi un centru de conferinţe. Investiţia s-a realizat prin agenţia de turism Mistral Voyages. În 2008, Corina Martin a preluat 47% din grupul de turism Eurolines, deţinut de omul de afaceri Dragoş Anastasiu, cedându-i acestuia 99% din Mistral Voyages şi Mistral Tours. Corina Martin a devenit foarte vizibilă în domeniu odată cu preluarea conducerii câtorva asociaţii şi patronate din domeniu.”
A devenit apoi președinta Asociației Litoral Dobrogea Litoral, care primea o bună parte din banii strânși de Primăria Constanța din taxa de promovare a stațiunii Mamaia. Pe atunci, colabora foarte bine cu primarul Radu Mazăre, ulterior condamnat penal.
Deși foarte vocală și, trebuie să recunoaștem, cu multe inițiative, Corina Martin nu prea a avut succes în afaceri. Dimpotrivă.
În 2016, Autoritatea Națională pentru Turism a decis să retragă licența SC Mistral Tours SRL.
„Autoritatea Națională pentru Turism, anunță public retragerea in vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”, se arată într-un comunicat al instituției condusă atunci de constănțeanca Anca Pavel Nedea.
Agenția era în insolvență când a fost închisă. A fost închisă și cea de-a doua sa agenție, Mistral Voyages.
Printre agențiile de renume din Constanța care se găsesc pe lista neagră se numără SC Mistral Tours SRL, aparținând „Doamnei turismului românesc”, așa cum îi place unei părți a presei să o numească, agenția aflată pe pierdere de mulți ani și în insolvență. Agenția funcționează pe firma Mistral Resorts SRL. Și cealaltă agenție a sa, Mistral Voyage, a fost închisă.
Datorii de circa 10 milioane euro
Nu numai că au fost închise, dar bilanțurile financiar contabile arată un adevărat dezastru.
Mistral Voyages, de exemplu, a avut, de la înființare, din 2005, pierderi totale de 11.392.102 lei. Firma avea, în 2020, datorii totale de 45.566.375 lei, adică aproape 10 milioane de euro!
Haideți să vedem cum stau lucrurile cu cea de-a doua firmă, Martin Resorts. În ființată în 2006, aceasta a înregistrat, de-a lungul existenței, pierderi totale de 545.432 lei. În 2020 avea datorii totale de 1.149.467 lei.
În 2018 deschide o nouă firmă, Mistral Tours & Events SRL. Surpriză însă. Deși vorbește public despre firmă ca fiind a sa, în realitate asociat unic și administrator este, potrivit Confidas.ro, fiul său. Corina Martin nu are niciun rol în SRL.
Afacerile merg prost și aici. În anul 2020, cifra de afaceri a fost de 126.399 de lei și s-au înregistrat pierderi de 80.059 lei, cu trei angajați. 2019 a fost mai bun: 240.252 lei cifră de afaceri și un profit de 30.546 lei, adică 2.545 de lei pe lună, cu 2 angajați, în medie. În 2018, cifra de afaceri a fost zero.
Interesant este că, în acești doi ani de activitate, firma reușit să strângă datorii totale de 678.838 de lei.
Numele Corinei Martin mai apare în două companii care nu mai sunt active fiscal, dar care, la rândul lor, n-au avut noroc în afaceri: Pingpong SRL și Martin Air Tours SRL.
Practic, pe toate afacerile care au trecut prin mâna Corinei Martin s-a așternut praful falimentului. Nici cea actuală nu merge bine, iar, dacă trecutul ne învață ceva, în cazul acesta ne spune că perspectivele nu sunt îmbucurătoare. Din păcate, pentru că, trebuie să spunem, o afacere care intră în faliment, mai ales cu datorii, nu este o veste bună pentru nimeni. Mai ales pentru creditori.
A vrut să fie primarul Constanței
Pentru că, nu-i așa, toate aceste realizări din afaceri o recomandau, în 2020, Corina Martin a intrat oficial în politică pentru a deveni primarul municipiului Constanța. S-a înregimentate în Partidul Ecologist Român, condus de niște personaje controversate, cu gândul de a candida la Primăria Constanța.
„Am intrat într-un partid curat, vom câștiga Constanța”, spunea aceasta în iulie 2020.
În alegerile locale, Corina Martin și partidul pe care îl reprezenta nu au reușit să treacă pragul electoral. A obținut numai 3.233 de voturi.
După alegeri, așa cum îți schimbi haina, și-a schimbat și orientarea politică. A devenit independentă. „Candidez independent pentru că este momentul să lăsăm haina politică în cui, și să punem cetățenii, mai presus de politica de partid sau de interesul partidului. Consider că România trebuie condusă de oameni competenți si dedicați și nu de liste”, spunea.
Recent, președintele PSD Constanța a acuzat-o că este una din cele două personaje care a pus umărul la pierderea funcției de primar de către PSD. Voturile obținute de ea au reprezentat mai puțin de jumătate dintre voturile care au despărțit candidatul PNL de cel al PSD.
Kazahstan, interesat de economia și cultura din România
Kazahstan nu este un nume necunoscut în economia din România. Dimpotrivă. Statul asiatic dețin, prin compania națională de petrol și gaze, KazMunayGas, rafinăria Petromidia din Năvodari.
„Rompetrol este principala marcă a KMG International”, se arată pe site-ul companiei. În 2010, Ziarul Financiar scria că Rompetrol Rafinare, controlată deja de grupul kazah KazMunaiGaz,a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 milioane euro care ajungea la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finanţelor ar putea primi acţiuni în companie, dar a căror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor. „Guvernul a ajutat Rompetrol Group de doua ori, in zece ani, sa scape de datoria de 600 de milioane de dolari catre statul roman. Prima oara a fost in octombrie 2003, cand Guvernul, pe atunci condus de Adrian Nastase, a emis o ordonanta de urgenta 118 privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari. Rompetrol Group s-a angajat sa rascumpere obligatiunile pana pe 30 septembrie 2010. Nu si-a respectat obligatiile, iar statul roman a actionat imediat Rompetrol in judecata. Zece ani mai tarziu, Guvernul, de data aceasta condus de Victor Ponta, a decis sa mai favorizeze o data Rompetrol Group, renuntand la litigiile din acest caz, in schimbul unor promisiuni, care nici pana in prezent nu fost duse la indeplinire.”, scria HotNews în 2016.
Vă recomandăm și:
- Țara în care ești reținut de poliție pentru că protestezi cu o pancartă pe care nu scrie nimic vrea să amplaseze o statuie în Constanța
- Statuia din Medgidia. Plecăciune către regimul autoritar din Kazahstan, spatele întors eroilor României
aceasta creatie a lui mazare este demult un esec
Post consular condus de consul onorific la Constanța
Constanta, Bdul Mamaia, stația Pornire Telegondolă, 900001, Mamaia
Tel./ Fax: 0040 722 150 767
E-mail : corinamartin@mistraltours.ro
––
Dl. Corina MARTIN
Consul Onorific (2021)