Creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel: azi se dă de pomană pentru morți și nu se muncește

Sursă foto: doxologia.ro

Sâmbătă, 29 iunie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare care au greșit față de Dumnezeu, asemănător cu greșelile lor: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Tradiții și legende

„Tradiția spune că Sfântul Petru este stăpânul lupilor, aceștia neîndrăznind să facă vreo stricăciune fără încuviințarea sa. Tot Sfântul Petru păstrează cheile Raiului și are în pază balaurii din cer care mărunțesc gheața, transformând-o în grindină. Sfântul Petru umblă prin lume pentru a afla necazurile creștinilor, pe care le împărtășește apoi lui Dumnezeu. El poate fi văzut în lună sau când se deschide cerul la marile sărbători, stând la masa împărătească. De asemenea, este subiectul unor întâmplări hazlii: i se fură caii sau boii în timpul aratului, pierde cheile Raiului, are o iubită pescăriță, petrece și joacă alături de oamenii de rând la cârciumă, se îmbată și este bătut de oameni etc. Dintre târgurile organizate în această perioadă, cel mai cunoscut este cel de pe Muntele Găina”, scrie Romulus Antonescu în „Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești” (2016).

Viața Sfântului Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, dar Hristos l-a numit Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, Petru a fost chemat să devină pescar de oameni. El mărturisește dumnezeirea lui Hristos în numele apostolilor, dar se leapădă de Hristos când acesta este prins pentru a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și îl alege pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica lui Petru, se botează trei mii de persoane. Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și, în ultima parte a vieții, la Roma. El a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Viața Sfântului Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel, cunoscut ca Paul pentru catolici, era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin, și a fost elevul învățatului Gamaliel. Luptând împotriva creștinilor, Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe drumul spre Damasc, Hristos i se arată într-o lumină orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. Pavel se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole incluse în Sfânta Scriptură. El a fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67, pe 29 iunie.

Ocrotitorii deținuților

Pentru că Sfinții Petru și Pavel au fost în temniță pentru mărturisirea lui Hristos, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate pentru că cei ajunși în penitenciare au greșit față de Dumnezeu, la fel ca ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel a prigonit creștinii.

Tradiții populare

În această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei rătăciți în păduri sau munți. Se spune că aceștia sunt scântei ale biciului Sfântului Petru.

De Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel se dă de pomană pentru cei morți, iar femeile oferă vecinilor și săracilor mâncare gătită și vase de lut pline cu apă pentru ca morții să nu flămânzească sau să înseteze pe tărâmul celălalt.

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, nici în gospodărie. În ziua sărbătorii nu se spală, nu se aruncă gunoiul și nu se toarce. Oamenii trebuie să meargă la biserică.

În această zi nu se scutură merii pentru a proteja ogoarele de grindină. Se mai spune că văduvele nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie pentru a fi sănătoase.

Semnificația sărbătorii

În Calendarul popular, ziua Sfinților Petru și Pavel marchează miezul verii agrare și perioada secerișului. În vremurile de demult, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoțit de Dumnezeu. În povestirile populare, Sânpetru este un om obișnuit, îmbrăcat în straie țărănești, ocupându-se cu agricultura și pescuitul. Fiind credincios și harnic, Dumnezeu îl ia în cer, unde îi încredințează porțile și cheile Raiului. Sânpetru împarte hrana animalelor sălbatice, în special lupilor, și fierbe grindina pentru a o face mai puțin periculoasă.

La marile sărbători, precum Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Măcinici, Sângiorz, și Sânziene, Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al Calendarului popular.

Importanța sărbătorii este dată de postul care o precede, numit Postul lui Sânpetru, care are un număr variabil de zile.

Local, sărbătoarea era anunțată de apariția licuricilor, amuțitul cucului și răsăritul constelației Găinușei.

Târgul găinii

Tot de Sânpetru, conform tradiției populare, este organizat Târgul Găinii, o sărbătoare veche ținută în Munții Apuseni, dedicată zeiței neolitice Gaea, protectoare a femeilor măritate. Târgul Găinii, cunoscut și ca Târgul de Fete, are o vechime multimilenară, susținută de argumente astronomice, precum constelația Cloșca cu Pui, vizibilă în perioada solstițiului de vară.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Doi minori din România au jefuit și omorât un francez

sâm iun. 29 , 2024
Doi adolescenţi în vârstă de 14 ani, originari din România, sunt anchetaţi în Franţa pentru moartea unui bărbat de circa 50 de ani pe care l-au rănit mortal în momentul în care l-au atacat pentru a-i fura geanta. Faptele s-au petrecut miercuri seara, pe o stradă din Rennes, în nord-vestul […]

V-ar putea interesa și: