Cristian Maricel Cîrjaliu este doctorand în Chișinău, dar nu scrie corect românește. Filiera libaneză

Cristian-Maricel-Cirjaliu-Agigea

Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, este doctorand în Chișinău. Se presupune că un doctorand trebuie să dea dovadă de o bună cunoaștere a limbii române. În cazul său, lucrurile nu stau deloc așa. Dimpotrivă, Maricel Cîrjaliu reușește o salbă de greșeli grave într-un text scurt postat pe pagina sa de Facebook.

Context: Cristian Maricel Cîrjaliu a demascat ceea ce ar fi fost, în opinia sa, abuz al unui membru USR. Membrii USR Agigea spun că persoana citată de primar, Frunză Ionuț, nu este membru USR și îl acuză de minciună pe Cristian Maricel Cîrjaliu.

Să revenim însă la chestiuni concrete și foarte ușor de demonstrat: la gramatică. Doctorandul Cîrjaliu nu știe să scrie corect cuvinte simple din limba română, cum ar fi „într-adevăr”. În textul menționat, scrie „întradevăr”. Îi transmitem pe această cale edilului că „într-adevăr” este un cuvânt compus și este format din prepoziția „întru” și substantivul „adevăr”, iar împreună formează structura „într-adevăr”.

În text, apar virgule folosite la întâmplare, fără respectarea regulilor gramaticale („faptul că, un cetățean”), dar lipsesc exact acolo unde ar fi trebuit să fie („mai sus menționate…”).

Echipa Constanța 100% a redactat acest text la opt ore de la postare, timp în care edilul ar fi avut timp să-și dea seama de greșeli și să le corecteze. Nu a făcut-o.

cristian maricel cirjaliu agigea
Sursă foto: Facebook/Cristian Cîrjaliu

Agramat, dar doctorand

Primarul Maricel Cîrjaliu se lăuda, relativ recent, într-un interviu acordat cotidianului Ziua de Constanța că este doctorand în științe juridice, fără a menționa școala doctorală în care fusese admis. Ziariștii de la Ordinea.ro au descoperit că este vorba despre la școala doctorală a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), o instituție de la Chișinău considerată, pe bună dreptate, o fabrică de diplome.

Tema cercetării sale a fost corupția din administrația publică locală. Administrația o cunoștea prin prisma funcției de primar. Dar ce legătură avea cu fenomenul corupției? Ei bine, răspunsul îl știți deja: avea un interes pur teoretic, științific, de cercetător și novator al domeniului. O atestă articolele pe care le-a publicat:

  • „Accepțiuni și sensuri ale noțiunii de corupție”, în Studii Juridice Universitare editată de ULIM, nr. 3-4, An II/2009, pag. 252 ș.u.
  • „Fenomenul corupției în planul relațiilor sociale”, în Revista Națională de Drept, Chișinău, nr. 7 (106) din 2009, pag. 52 ș.u.
  • „Corupția și protecționismul – fenomen social grav”, în Revista Națională de Drept, Chișinău, nr. 1/2012.

La articolul „Fenomenul corupției în planul relațiilor sociale” se menționează sub numele autorului Cristian Cârjaliu și numele recenzentului Victor Popa, doctor abilitat și profesor la ULIM. Popa este coautor al unei cărți publicate în anul 2001 la editura Cartier cu titlul „Corupția politică: context și semnificații”. 

„Articolele semnate Cristian Cârjaliu sunt, de fapt, pasaje din cartea profesorului Victor Popa. Vorbim de calupuri integrale luate cu copy and paste, însușite fără rușine și remușcare. Cu siguranță, plagiatul a fost consimțit de autorul real, Victor Popa, pomenit ca recenzent.”, spun ziariștii citați.

Culmea ironiei: trimis în judecată de DNA

Culmea ironiei, deși a studiat corupția politică, Cristian Maricel Cîrjaliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, „inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.”
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

În cursul urmăririi penale, societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Reclamantul, o firmă cu din București cu cifră de afaceri zero

Dincolo de aspectele lingvistice, este interesant de văzut și cine este firma la care se referă primarul, 94 Bitex Trading S.R.L. Potrivit Confidas.ro, este vorba de un SRL cu sediul în sectorul 3 din București care are ca obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Cel mai recent bilanț financiar contabil afișat de Ministerul Finanțelor este din 2017, când firma a raportat ZERO lei cifră de afaceri, cheltuieli totale de 3632 lei, dar și datorii foarte mari: 1.449.325 lei. Nu avea niciun salariat. Persoana menționată de primar în postare este asociat și administrator. Asociat este și un cetățean libanez (deține 15% din acțiuni). De altfel, dl. Toufic, cetățean american, este la rândul său de origine libaneză. A mai deținut o firmă, Asurom Dumbrăvița, care a fost radiată între timp.

Despăgubiți de statul român în controversatul proiect al podului peste canal

Numele firmei celor doi libanezi apare și într-un proiect controversat, cel al podului rutier peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. Firma a avut teren chiar pe locul unde urma să se facă această investiție foarte importantă. Guvernul a expropriat terenurile și le-a acordat compensații proprietarilor. Printre ei s-au aflat milionarul grec Nicholas Nabil Bouri, italianul cu sonoritate Cosa Nostra Carmelo Gariffo, milionarul neamţ Karl Danner Horst (condamnat de instanţele constănţene la 4 ani de închisoare pentru înşelăciune), americanul Eugene Collet Yannick, Gheorghe Lămureanu (fostul politician din Agigea), Aurelian Soare (celebrul fost securist), Nicolae Eduard Simion (fost şef în cadrul Băncii Naţionale a României), dar și libanezul Assoum Hassam Toufic şi asociatul său, Bassam Kamal Meskeh.

Interesant este și că firma SC 94 BITEX TRADING SRL a fost intimată într-un proces cu Primăria Agigea, reprezentată prin primar, și Consiliul Local Agigea. Se întâmpla în 2016 – 2018, când primar era tot Cristian Maricel Cîrjaliu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cristian Maricel Cîrjaliu este doctorand în Chișinău, dar nu scrie corect românește. Filiera libaneză

  1. Carjaliu e inca unul de pe o Lunga LISTA care au cumparat diploma/diplomele!!!!

    Si ne mai miram ca nu ne putem dezvolta si avem inefficienta in sistem cand suntem CONDUSI de astfel de AGRAMATI si retarzi care nu au apreciat scoala!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FOTO Accident cu 9 victime pe Autostrada Soarelui

joi iul. 9 , 2020
Un accident în care au fost rănite 9 persoane a avut loc, joi dimineață, pe Autostrada Soarelui, sensul București – Constanța, la km. 208. Pe autostrada A2 au intervenit pompierii Detașamentului Medgidia cu o autospeciala de stingere cu modul de, 1 SMURD B și 3 ambulante SAJ. La fata locului […]
Accident-autostrada-soarelui-9 iulie 2020

V-ar putea interesa și: