Cristina Dumitrache explică de ce a propus majorarea amenzilor pentru care vând băuturi alcoolice minorilor. Câți dintre ei consumă

La mijlocul acestei săptămâni, în calitate de deputat în Parlamentul României, Cristina Dumitrache a depus o propunere legislativă care vizează creșterea amenzilor pentru comercianții care vând băuturi alcoolice minorilor.

„Acest demers este esențial în eforturile noastre de a îmbunătăți sănătatea și siguranța tinerilor noștri.”, a explicat aceasta, oferind câteva cifra.

În România, consumul de alcool în rândul minorilor atinge niveluri alarmante. Conform datelor UNICEF din 2013, 42% dintre adolescenții români cu vârste între 14 și 18 ani au consumat alcool cel puțin o dată, cu procente mai mari înregistrate în rândul băieților și în mediul urban. În plus, un studiu realizat de Agenția Română Antidrog a relevat că 35% dintre minori au început să consume alcool la vârsta de 14 ani, iar între vârsta de 14 și 19 ani, 40% dintre aceștia au avut primele lor experiențe cu alcoolul.

Mai mult, o serie de studii au evidențiat că, în cazul minorilor, chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul dezvoltării dependenței. Mai precis, atunci când adolescenții încep să consume alcool la vârsta de 14 ani, riscul de a dezvolta dependența de alcool este de 4-5 ori mai mare decât în cazul în care încep să consume alcool la vârsta de 19 ani.

Obiectivul acestei reglementări este de a modifica cuantumul amenzilor prevăzute pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, minorilor, precum și desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: spitale şi alte unităţi sanitare, centre de plasament al minorilor, unităţi şi instituţii de învăţământ şi educaţie, lăcaşuri de cult şi instituţii religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora. Astfel sancțiunea ar urma să varieze între 5.000 lei și 10.000 lei, în condițiile în care, potrivit actualei legislații, cuantumul amenzii este cuprins între 100 și 500 de lei

„Datoria noastră, ca reprezentanți ai românilor, este de a lua măsuri ferme împotriva unui fenomen grav care afectează generațiile viitoare. Consumul de alcool în rândul minorilor este un fenomen care a luat amploare, de multe ori fiind asociat cu consumul de tutun si droguri. Toate aceste substanțe cauzează dependențe și pot avea consecințe dezastruoase asupra sănătății și dezvoltării tinerilor, dar și asupra societății în ansamblul său. Prin acest proiect de lege, dorim să realizăm un mecanism eficient de descurajare a celor care vând alcool minorilor, prin stabilirea unor amenzi mai mari. Totodată, vrem să subliniem importanța comercianților în combaterea acestui fenomen nociv. Ei reprezintă primul bastion în lupta noastră pentru un mediu mai sigur și mai sănătos. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru tinerii noștri, în care sănătatea și bunăstarea lor să fie o prioritare.“, a declarat Cristina Ileana Dumitrache, deputat în Parlamentul României

Majorarea cuantumului amenzilor pentru încălcarea legii este o modalitate eficace de a asigura responsabilitatea juridică pentru cei care încalcă această lege. Cu amenzi mai mari, se poate asigura că încălcările sunt sancționate corespunzător, ceea ce poate servi ca un factor de descurajare pentru cei care consideră că pot încălca legea fără consecințe. Totodată, acest lucru ar reprezenta și armonizare a legislației naționale cu cea a altor state europene și nu numai, care au legi mai stricte privind servirea alcoolului minorilor, cu amenzi mai mari pentru încălcători. Dintre acestea amintesc doar Suedia, Norvegia sau Regatul Unit.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Întreruperi de curent electric în perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2023

vin sept. 22 , 2023
E-Distribuţie Dobrogea a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Următoarele întreruperi se vor realiza însă pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții. Puteți urmări Constanța […]

V-ar putea interesa și: