O analiză a Consiliului Concurenţei arată că prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. Există și un produs la care s-a înregistrat o creștere.
Potrivit instituției, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume.
Astfel, preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%).
Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie.
Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei.
De menţionat este faptul că preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat.
Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Începând cu 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.
Autoritatea de concurenţă a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preţ de pe lanţul comercial în preţurile de revânzare şi precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activităţii de distribuţie, limitare prevăzută de ordonanţa de urgenţă 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
Daca nu se da aceasta ordonanta oricum preturile scadeau la legume si fructe in aceasta perioadă datorită producătorilor romani care vin cu marfă autohtona asfel marii buticari sunt obligati sa reduca preturile la produsele din afară.Nu se vad reduceri la carne lactate oua ulei zahar.Au scazut preturile la produsele la care omul cu venituri mici nu avea acces.Pretul cofragului de 10 oua bio,a scazut de la 20 lei la 18 lei ,uleiul de la 18 la 15 lei.La produsele mai ieftine din aceste categorii preturile nu au scazut.Alimentele al căror pret a fost redus conform ordonantei trebuie să aiba o etichetă de altă culoare.Sa avem mare atentie comercianții se vor folosi de aceasta portiță pentru a-și vinde produsele care urmează să expire in curand. Să citim cu atentie termenul de valabilitate de pe etichetele produselor altfel îi ajutăm pe comercianți să-și vândă produsele care a doua zi trebuie aruncate la gunoi.