Un obicei prinde rădăcini în România: să faci cununia civilă cu dar, înainte de nuntă. Cu dar în bani, nu în cadouri, lucru care ți se spune direct de alți invitați sau ți se sugerează chiar de către miri.
„Cine a mai inventat și fomismul ăsta? Și de când e obicei? Ca înțeleg ca a devenit obicei… Am fost atenționat prietenește ca la cununia civilă se dă dar. Eu, în dobitocenia mea, m-am întrebat la nuntă ce se mai dă, dacă se dă dar și la cununie.”, a spus un român pe o rețea de socializare. Au urmat sute de comentarii și păreri.
Nunta, la doi ani de la cununie
„Am pățit recent. Un văr făcut cununie civilă acum 2 ani și se ofticase că lumea dădea doar cadouri (fără bani). Acum a făcut cumătrie dar nu mai menționase nimic de nuntă. Lumea a dat dar ca la nuntă pentru petrecere făcută în curte. Aflu după eveniment că el vrea să facă petrecerea de nuntă peste 2 ani. Nesimțire pură.”, a spus primul comentator.
Altul a încercat să explice originea tradiției astfel: „Banii oferiți la nuntă erau inițial un ajutor pentru tinerii căsătoriți, care începeau o viață nouă și aveau nevoie de sprijin financiar. Era o formă de solidaritate în comunitate”.
Pe de altă parte, un alt comentator subliniază schimbarea acestei tradiții de-a lungul timpului: „Ce era odată un gest frumos de sprijin a devenit acum o obligație socială, unde invitații sunt judecați după cât de mult oferă”.
Așteptările financiare și presiunea socială
Mulți utilizatori și-au exprimat frustrarea față de așteptările financiare din ce în ce mai mari asociate cu nunțile. Un comentator a spus: „Am fost la o nuntă unde s-a sugerat subtil că dacă nu dai cel puțin 500 de lei, nu ar fi fost bine văzut. Mi se pare aberant!”.
Un alt utilizator și-a împărtășit experiența personală: „De fiecare dată când sunt invitat la o nuntă, încep să mă gândesc la cât o să mă coste. În loc să mă bucur de eveniment, mă stresez cu banii”.
Nunta ca afacere?
Pentru unii, nunțile au început să pară mai mult o afacere decât o sărbătoare a iubirii. Un utilizator comentează: „Unele nunți au ajuns să fie mai mult despre câți bani pot scoate mirii de la invitați decât despre celebrarea căsătoriei.”
Un alt comentator a adăugat: „Îmi aduc aminte de o nuntă la care am fost, unde totul era aranjat ca să scoată cât mai mulți bani de la noi. Parcă nu mai era vorba de iubire, ci de profit.”
Un alt aspect abordat este felul în care invitații se simt obligați să contribuie financiar. Un utilizator a observat: „Simți că, dacă nu dai suficient de mulți bani, ești judecat, chiar dacă poate nu îți permiți să dai mai mult.” Acest comentariu scoate în evidență presiunea socială la care sunt supuși mulți oameni când participă la nunți.
Când cadoul devine o datorie
Un alt utilizator și-a exprimat dezamăgirea: „Mi se pare că nunțile au devenit mai degrabă o obligație decât o bucurie. Te simți forțat să dai bani, chiar dacă poate nu vrei sau nu îți permiți.” Această remarcă reflectă o atitudine tot mai întâlnită în rândul celor care consideră că oferirea de bani la nunți a devenit o datorie nedorită.
Un alt comentator a fost și mai direct: „La unele nunți, aproape că ești făcut să te simți vinovat dacă nu aduci destui bani. Îți vine să nu mai mergi deloc.” Aceasta sugerează că mulți oameni sunt descurajați de la a participa la nunți din cauza presiunii financiare.
Un alt utilizator a comentat: „În loc să fie o sărbătoare, nunțile au ajuns să fie o competiție de cine poate oferi mai mult. E trist.”
Alternativele și schimbările necesare
Discuția a relevat și perspective alternative, cum ar fi renunțarea la oferirea de bani sau găsirea unor modalități mai simbolice de a contribui la nunți. Un utilizator a sugerat: „Poate ar fi mai bine să revenim la cadouri simbolice, care au o valoare sentimentală, nu neapărat financiară. Astfel, nu ar mai fi presiunea banilor.”
Un alt comentator a menționat: „În multe țări, obiceiul de a da bani la nuntă nici nu există. Poate ar fi timpul să ne gândim la alte moduri de a celebra.”
O altă opinie interesantă a fost: „Mi-aș dori ca nunțile să fie mai simple și mai puțin despre bani. Să fie mai mult despre bucuria momentului și mai puțin despre cât costă.”
Un utilizator a propus chiar o soluție: „Am fost la o nuntă unde mirii au cerut ca toți invitații să doneze unei cauze în loc să aducă bani pentru ei. Mi s-a părut o idee excelentă.” Aceasta sugerează o abordare inovatoare care poate reduce presiunea financiară.
Nu în ultimul rând, cineva a menționat: „Mi se pare că ar trebui să fie opțional. Fiecare să dea cât poate și vrea, fără să fie vreo obligație sau așteptare.”
De ce va mai mira … se dau bani familiei indoliate si la decesul unui membru ! Asta ne arata cam cat de materialisti am devenit si in special cand vibe vb de BANI !!!
Deja o dam in extreme – un ajutor pentru deces se da si de la institutii sau firme . Stii cat e o inmormantare simpla nici macar decenta? Nu-ti doresc sa afli !
O fi rețeaua spațiu de socializare public, dar acum, nu pe bune, s-a ajuns sa se faca articol din asa ceva?? S-a epuizat inspiratia de a scrie articole autentice? Nu e prima data cand vad asa ceva. Se preiau comentarii care ar trebui sa ramana acolo pe retea.
asta se practica de o gramada de generatii Se vroia un ajutor de start pentru tineri numai ca acum a devenit disperata si nu rar o masca pentru banii negri