Cum a ajuns poliția din Vama Veche să aibă sediul într-un container

Sus: sediul din care Poliția a fost dată afară. Jos, sediul nou. Sursă foto: IPJ Constanța, Ziuact.ro

Polițiștii din Vama Veche au sediul într-un container. Acolo l-au dus pe șoferul care a ucis doi tineri. Un container.

Cum s-a ajuns aici.

Până în aprilie 2015, Poliția nu avea un sediu în Vama Veche. Când era nevoie, intervenea poliţiştii din Limanu sau Mangalia şi Jandarmeria.

Pe aprilie 2015, a fost inaugurat Birou de Poliţie Vama Veche-2 Mai, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 35.

„În ultimii ani localităţile turistice Vama Veche şi 2 Mai au cunoscut o dezvoltare continuă în ceea ce priveşte construcţia unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică, iar numărul turiştilor a crescut an de an. De asemenea, în zonă sunt organizate numeroase manifestări cultural-artistice, la care participă un public numeros, ceea ce implică prezenţa activă a poliţiştilor. Totodată, localităţile sunt situate într-o zonă de tranzit, în imediata apropiere a frontierei de stat a României cu Republica Bulgaria. Prin asigurarea unui sediu distinct pentru această structură se obţin o serie de beneficii cum ar fi, scurtarea timpului de reacţie şi intervenţie în sprijinul cetăţenilor, activităţile procedurale desfăşurându-se în această locaţie. Sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2Mai a fost pus la dispoziţie şi amenajat de către Primăria şi Consiliul Local Limanu. Structura de poliţie este dotată cu o autospecială distribuită de Ministerul Afacerilor Interne în primăvara acestui an.”, spunea atunci IPJ Constanța.
 
Activitatea structurii va debuta în noul sediu odată cu minivacanţa de 1 mai.

În august 2018, noul primar, Daniel Georgescu, membru PSD, acum vicepreședinte al Organizației Județene, a transmis către Secția 3 Poliție Rurală Mangalia o adresă oficială prin care solicita eliberarea spațiului, pe motiv că nu este conform și că primăria nu mai are bani pentru plata cheltuielilor de întreținere și funcționare.

„Având în vedere faptul că în perioada imediat următoare unitatea administrativ teritorială comuna Limanu intenționează să inițieze demersuri în vederea efectuării unei expertize pentru reabilitarea imobilului construcție școală Vama Veche, din localitatea Vama Veche, str. Mihail Kogălniceanu nr. 35, spațiu în care dumneavoastră vă desfășurați activitatea fără a deține forme legale  asupra acesteia, vă înștiințăm pe această cale că este necesar să procedați, în termen de cinci zile, la eliberarea imobilului în cauză. De asemenea, precizăm că la acest moment nu mai există resurse bugetare, în cadrul bugetului local al comunei Limanu pentru plata cheltuielilor de întreținere și funcționare a acestui spațiu.

Și azi, poliția funcționează într-un container.

Daniel-Georgescu-primar-Limanu-5
Daniel Georgescu, primarul din Limanu și lider PSD. Limanu este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele 2 Mai, Hagieni, Limanu și Vama Veche

Surse neoficiale spun că primarul a fost supărat că poliția și jandarmii nu au intervenit atât de repede cum a dorit la un scanda izbucnit la restaurantul pe care îl deține.

La vremea respectivă, după ce a adresa prin care cerea mutarea poliției a fost făcută publică, primarul Georgescu a transmis o explicație prin intermediul unui comuniat de presă., următoarele:

Ca urmare a speculațiilor apărute recent în mediul on-line și în mass-media doresc să fac următoarele precizări:

  1. Biroul de Poliție Vama Veche – 2 Mai, ce aparține de Secția 3 Poliție Rurală Mangalia nu are sediul în clădirea la care se face referire în materialele apărute în mass-media. În perioada sezonului estival, că urmare a unei înțelegeri verbale, acest birou a funcționat, fără forme legale, într-un spațiu pus la dispoziție de primăria comunei Limanu în localitatea Vama Veche, la adresa Mihail Kogălniceanu numărul 35. Am agreat această modalitate de organizare pentru a asigura operativitate în cazul unor solicitări de intervenție. Precizez că această soluție a fost una temporară, pentru perioada de vârf a sezonului estival, când localitățile 2 Mai și Vama Veche devin extrem de aglomerate.  Secția 3 Poliție Rurală Mangalia are un post permanent, într-o clădire ce aparține Ministerului Afacerilor Interne în localitatea Limanu.
  2. Imobilul ce se află la adresa Mihail Kogălniceanu la numărul 35 este din punct de vedere legal înregistrat că și Școală Vama Veche. Clădirea este într-o stare avansată de degradare și potrivit calendarului de lucrări al Primăriei Limanu urmează să între în proces de reabilitare. Este o clădire de utilitate publică, iar consolidarea imobilului trebuie să se desfășoare conform procedurilor legale. În plus, starea avansată de degradare a clădirii reprezintă un risc major pentru viață oricui.
  3. Acuzațiile potrivit cărora a fost trimisă o notă de evacuare că urmare a unui conflict dintre mine și reprezentanți ai Secției 3 Poliție Rurală Mangalia sunt nefondate. Nu neg faptul că am avut un dialog intens cu dumnealor, dar sunt obligat să respect legislația în vigoare și normele instituționale. De altfel, sunt dezamăgit de modul în care am fost atacat, total nejustificat în contextul în care singură mea preocupare a fost siguranță celor care își desfășoară activitatea într-o locație ce aparține Primăriei Limanu.
  4. În ceea ce privește intervenția din seară de 17 august 2018, precizez că acțiunile mele au fost generate de amploarea conflictului care a avut loc în localitatea 2 Mai. Peste 20 de persoane au fost agresate de huligani, iar în calitate de primar al comunei Limanu am considerat că este important să intervin, astfel încât, cetățenii localității cât și turiștii să fie în siguranță. Acest conflict a avut loc într-un restaurant, prin urmare un loc public, iar intervenția mea a fost bazată pe criterii legate de siguranță persoanelor și nicidecum, așa cum a fost prezentată, în calitate de “patron” al locației respective. Va garantez că  aș fi reationat la fel indiferent de locul în care s-ar fi întâmplat un asemenea scandal. În plus, chiar dacă se insistă constant pe faptul că locația respectivă îmi aparține, precizez că începând din luna iunie 2016  am renunțat la părțile sociale pe care le dețineam la societatea “Acvamarin 2 Mai SRL”.
  5. Am fost filmat în interiorul unei instituții publice, fără acceptul meu, iar cei care au realizat filmările sunt reprezentanți ai statului român. Este inadmisibil că o persoană responsabilă cu protecția cetățenilor să se preteze la asemenea fapte, și, în mod intenționat să le folosească împotriva unui alt cetățean care nu a făcut altceva decât să poarte un dialog.
  6. Discuția pe care am purtat-o în seară de 17 august 2018  a fost civilizată, fără injurii, fapt ce reiese și din înregistrările postate pe rețelele de socializare. Potrivit acestor înregistrări, singurul care ridică tonul este reprezentantul Jandarmeriei Române, în contextul în care, eu solicit explicații cum este posibil că atunci când este un conflict de asemenea amploare un cadru al poliției să plece acasă pe motiv că s-a terminat programul de muncă.
  7. Consider că acest scandal este creat artificial și are că miza denigrarea mea. Mă voi adresa instituțiilor abilitate pentru a se lua măsurile ce se impun.”

Cine deține acum restaurantul

Potrivit Termene.ro, restaurantul cu pricina are acum trei acționari: INSTALATII SI AUTOMATIZARI ELLA S.R.L. , din București, cu 55% din acțiuni, și două persoane fizice, Dumitru Marius – 23%, și Bodea Adrian – 22%. INSTALATII SI AUTOMATIZARI ELLA S.R.L. are ca asociați pe Sîrbu I Elena și Sîrbu D Elena. Primarul Daniel Georgescu este asociat cu Bodea Adrian și cu INSTALATII SI AUTOMATIZARI ELLA S.R.L în firma RESORT ACVAMARIN SRL.

Legăturile financiare dintre firmele și persoanele fizice prezentate. Sursa: Termene.ro

Primarul mai este acționar în La Frontiera SRL, un hotel și restaurant, și administrator al Limnanu Verde Servicii de Curățenie SRL. La Frontiera este deținută de primar, cu 95% din acțiuni, și de Georgescu Ioana. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 3.484.977 lei, un profit de 387.581 lei și datorii totale de 1.313.832 lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Cum a ajuns poliția din Vama Veche să aibă sediul într-un container

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Noua generaţie de tineri artişti şi filmele lor, la SeaWave Film Fest

mar aug. 22 , 2023
Trăim în era digitală, la un click/ swipe distanţă de orice tip de informaţie sau entertainment dorim să accesăm. Adesea, conţinutul unei comunicări este redus la o poză sau un filmuleţ, realizate cu telefonul, însoţite de emoticoane şi de cuvinte prescurtate. Aceasta este realitatea în care trăim, dimensionată de tehnologiile […]

V-ar putea interesa și: