Dacă veți ajunge în parcarea subterană a centrului VIVO! din Constanța, veți remarca o lucrare de artă amplasată la una dintre intrări: un mozaic venețian de mari dimensiuni. Mi-a atras atenția și am încercat să aflu detalii. De la fața locului afli că lucrarea este realizată de Elena-Patricia Buzărnescu, absolventă a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Ovidius din Constanța.
Am luat legătura cu autoarea și am aflat că este chiar lucrarea sa de licență.
„Am studiat tehnica mozaicului venețian în cadrul Facultății de Arte. Vizitând Barcelona, am fost uimită de Park Guell unde am văzut lucrări de excepție realizate de Gaudi în tehnica trencadís. Inspirată de această tehnică, am hotărât, împreună cu profesorul coordonator Felipov Ovidiu, să execut lucrarea de licență în tehnica mozaicului venețian”, a spus.
A găsit înțelegere la conducerea VIVO!, care, prin directorul general Marius Rădulescu, i-a oferit un loc pentru montajul lucrării.
A ales să-l reprezinte pe zeul Hermes datorită locului în care a fost amplasată lucrarea, un centru comercial. Hermes este zeul comerțului în mitologia elenă.
„Lucrarea a fost inițial realizată digital. Am făcut printul, am achiziționat gresie de diferite culori, autocolant, plasă și adeziv. Folosind printul cu lucrarea, am spart gresia în bucăți pe care le-am așezat pe desenul de pe print în tehnica mozaicului venețian. Am lucrat în etape, pe bucăți de print de câte trei metri, după care am așezat o folie autocolantă pe bucățile de gresie, le-am decupat în părți egale. Aceste părți egale le-am așezat cu fața în jos, iar pe spate am folosit o plasă cu adeziv pentru compactare. Aceste bucăți au fost numerotate și așezate pe perete, fiind îmbinate ca un puzzle. Lucrarea are lungimea de 8,30 m și înălțimea de 3 m. Este o lucrare extrem de dificilă, fiind folosite mii de bucăți de gresie de diferite forme și mărimi. Am lucrat 30 de zile. Cel mai dificil a fost să realizez forma chipului și redarea expresiei faciale”, a mai spus Elena-Patricia Buzărnescu.
Am întrebat-o și ce vrea să facă în continuare.
„Am încheiat anii de facultate cu speranța de a pune în practică cunoștințele acumulate, cu speranța că există deschidere spre artă și cultură în pofida digitalizării. Voi desfășura activități în acest domeniu, executând lucrări de artă și design interior”, a dezvăluit.
Notă. Tehnica trencadis este un tip de mozaic utilizat în modernismul catalan, creat din cioburi sparte de faianță. Acest mozaic se poate face folosind bucăți de ceramică și gresie.Arhitecții catalani Antoni Gaudí și Josep Maria Jujol au folosit Trencadis în mai multe proiecte, printre care Barcelona Parc Güell este, probabil, cel mai faimos. Arhitecții moderniști au folosit pe scară largă ceramica, dar Antoni Gaudí, în special a propus o metodă mai neconvențională. El a acoperit arhitectura sa tridimensional cu ceramica glazurată de diferite forme si culori, care au creat modele viu colorate.
Felicitari!!!
felicitari!
Felicitări!!! O lucrare minunată.