Uciderea Alinei a șocat o țară întreagă. Dincolo de durerea imensă resimțită de cei dragi, de șocul și oroarea care au cuprins România, se ridică mai multe întrebări. Cum s-a ajuns aici? Putea fi prevenită crima? Ce putem face pentru a preîntâmpina astfel de tragedii?
Răspunsuri a oferit unul din cei mai celebri și experimentați psihologi criminaliști din România, în emisiunea Tomis Vibes, la Tomis TV, moderată de jurnalista Adriana Deoancă. O puteți vedea la finalul acestui articol.
Iată câteva extrase din declarațiile sale.
„Loredana era ca o bombă cu ceas. Un copil care a ajuns la 18 ani, o adolescentă instinctuală care nu se putea stăpâni. Oamenii de acest gen sunt ca niște animale bolnave. Loredana s-a simțit jignită și a făcut moarte de om. Câte femei trebuie să mai moară ca să ne trezim și să luăm măsuri? Noi nu facem nimic în România pentru a apăra femeile și copiii.”
„Noi suntem o societate bolnavă. Nu mai avem empatie. Nu mai avem măsuri de control. Poliția are un deficit de 25%. Nu mai există sectoristul care știa tot ce se întâmplă pe stradă. E sat fără câini. Ce trebuie să înțelegem noi? Că suntem pe cont propriu. Până vine cineva, după ce ai sunat la 112, ai timp să mori de 100 de ori.”
„Mare atenție la cei din jur. Când ieși din casă, ai ieșit din Rai, ai intrat în Iad. Ce trebuie să știi? Dacă nu ești cu ochii la telefon și cu căștile în urechi vedem realitatea. Vedem oameni ciudați care se uită ciudat la tine. În crima de la Caracal, de ce a scăpat acea fată care nu avea telefon? L-a văzut pe criminal că avea o privire diabolică și nu s-a urcat în mașina lui. Deci trebuie să trăim în viața reală, nu într-un univers paralel, virtual.”
„În 80% din cazuri, se cunoaște criminalul cu agresorul. În foarte multe cazuri, oamenii care sunt victime sunt victime care au pătimit în viața lor și au ajuns la sindromul Stockholm. Alinuța, sărăcuța, a murit pentru că era un yes-man (n.r. o persoană care nu știe să spună nu). Ea nu știa să fugă, decât dacă îi ajungea cuțitul la os, dar a fost prea târziu. Când vezi ceva, nu-ți convine ceva, ai plecat. Au scpăat foarte multe femei de violența asta domestică pentru că au fugit din țară. Schimbi identitatea, faci operație estetică. Numai așa scapi de un nebun, de un criminal.”