N-am văzut, până ieri, pește atât de frumos și gustos preparat ca la Festivalul Peștelui Durabil Românesc. Evenimentul a avut loc, timp de două zile, în stațiunea Mamaia. Spun eveniment, dar greșesc, pentru că a fost mult mai mult decât atât. A fost o odă adusă peștelui, un spectacol vizual desăvârșit, un atac extrem de plăcut asupra simțurilor, o delectare a papilelor gustative, dar și o lecție despre pescuitul durabil.
Ce s-a întâmplat ieri, la hotelul Victoria, a pornit de la ideea că peștele trebuie să crească în mediul lui natural pentru a fi mai sănătos și mai gustos.
Aflat la a doua ediție, festivalul a cuprins Seminar culinar, o Expoziție de Artă Culinară, demonstrații de gastronomie românească și o sesiuni de degustări. Am putut asista la prepararea borșului de pește de către lipoveni adevărați, (secretul este să pui cât mai multe specii), dar și a unei porții zdravene de legume cu rapana, această comoară a Mării Negre. Apropo, dacă nu ați încercat până acum sarmale din pește nu știți ce ați pierdut.
Rezultatele muncii șefilor și maeștrilor bucătari au fost spectaculoase. Ce a ieșit din mâinile lor nu a fost numai mâncare, ci artă. Artă de-a dreptul: de multe ori, ingredientele au fost așezate cu penseta. La alte standuri, cum ați văzut mai sus, platoul s-a pictat cu ingrediente, la propriu, Am remarcat preparatele deosebite de la restaurantul Beluga (imaginea de la începutul articolului le aparține; chiar și acel albastru care imită nisipul este comestibil), de la hotelul Vega, de la Victoria și de la hotelul Ioana.
La festival l-am văzut și pe amiralul în rezervă Vergil Chițac, dar și pe consilierul local Tudorel Chesoi, membru al organizației Euro-Toques, care reunește cei mai buni bucătari din Europa.
Și pentru că mâncarea bună merge bine cu muzica bună, organizatorii au pregătit și un mic spectacol cu muzică și dansuri grecești.