Cum arată restaurantul construit peste vestigii romane

În 2020, în campania electorală, un subiect a fost pe buzele multor politicieni: autorizația de construire a unei clădiri în Constanța, peste niște ruine romane.

A fost tărăboi mare. Arhitecții au cerut conservarea in situ. Asta înseamnă că tot ce a fost descoperit trebuia acoperit din nou cu pământ și lăsat așa cum e. Procurorii au deschis o anchetă penală. S-a închis ulterior, pentru că nu au fost depistate fapte penale. Proprietarii au promis că vor pune în valoare descoperirile. Alții au remarcat că întreaga zonă peninsulară e plină de vestigii și că multe dintre ele sunt îngropate pe veci sub clădirile edificate.

Lucrările au continuat. Clădirea este gata. De câteva luni, la parter funcționează restaurantul Lupa by Bueno. Vestigiile au fost puse în valoare. Sub o platformă de sticlă, poți vedea artefacte romane, chiar în timp ce bei o cafea. De pildă, o bucată de pavaj din secolul III, care are încă urme de mortar. Majoritatea celor care intră acolo spun că arată bine și că vestigiile sunt puse în valoare așa cum trebuie.

Astfel de valorificări ale patrimoniului arheologic mai există și în România, și în afara țării, inclusiv în Italia.

Din păcate, unele dintre ele nu sunt puse în valoare. Știați, de pildă, că sub hotelul Continental Forum din Constanța, aflat în apropierea acestui restaurant, există singurul amfiteatru roman descoperit în această zonă a Europei, în care se desfășurau spectacole și lupte cu gladiatori? A fost descoperit în perioada comunistă. A fost păstrat, protejat cu un perete de sticlă, dar, din păcate, este foarte puțin cunoscut și nu este inclus în circuitul turistic.

Recomandare:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum vrea Primăria Constanța să schimbe 420 de hectare din oraș: gara se mută, centru de transport lângă autostradă, poduri și pasaje, parcări supratejate, parcuri și păduri urbane

joi oct. 17 , 2024
Primăria Constanța, prin arhitectul șef Dan Leu, a elaborat un proiect de reconversie și regenerare urbană – zone industriale degradate numit „Anghel Saligny”. Proiectul are în vedere o suprafață de aproximativ 420 de hectare. Este vorba despre zona delimitată de bd. IC Brătianu (ambele fronturi), str. Theodor Burada (ambele fronturi), […]

V-ar putea interesa și: