Cum au evoluat chiriile în 2023. Creșteri record în Constanța

Chiriile au crescut cu peste 10% în marile oraşe din România în acest an, cu excepția Constanței, unde creșterea a depășit orice așteptări: a fost de 20%! Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov sunt cele mai scumpe oraşe, iar Iaşi şi Timişoara sunt la polul opus, arată o analiză imobiliare.ro.

Anul 2023 a fost unul excelent pentru evoluţia segmentului de închirieri de pe piaţa rezidenţială. Dacă în trecut preferinţa românilor de a fi proprietari era extrem de vizibilă la nivelul sectorului, anul acesta, în special în marile oraşe, lucrurile s-au schimbat. Unii dintre cumpărătorii care au întâmpinat dificultăţi în privinţa creditării s-au orientat, cel puţin temporar, spre varianta închirierilor, ceea ce a determinat o creştere fără precedent a costurilor de închiriere.

„Am asistat la un an cu evoluţii record pe segmentul chiriilor, cu creşteri anuale de până la 20% în Constanţa şi de până la 14,3% în Bucureşti. În mod atipic, creşteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, pentru care în mod tradiţional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori. Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui şi în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziţie a unei părţi importante din cumpărători. Ne aşteptăm să vedem în continuare creşteri pe segmentul chiriilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca, oraş care în mod tradiţional a fost considerat în ultimii ani cel mai scump din ţară, şi-a găsit, în sfârşit, rivalul în Bucureşti. Apartamentele sunt scoase, în momentul de faţă, la închiriere cu preţuri foarte apropiate. Diferenţa este de doar 20 euro în cazul garsonierelor şi de 50 euro în cazul locuinţelor cu 3 camere. Chiria medie solicitată pentru apartamentele cu 2 camere este similară, de 500 euro/lună.

Constanţa şi Braşov vin puternic din urmă pe final de an, la nivelul celor două oraşe fiind observate cele mai semnificative scumpiri din ultimele 12 luni. Asul din mânecă în cazul oraşului Braşov este reprezentat de interesul sporit pe care îl atrage din partea turiştilor, dar şi a investitorilor. Piaţa închirierilor pe termen lung este completată, astfel, de un segment puternic de locuinţe închiriate în regim hotelier, un business profitabil susţinut inclusiv prin serviciile furnizare de agenţiile imobiliare locale. În Braşov cererea venită din partea turiştilor nu este limitată de anotimp, în timp ce în Constanţa activitatea este concentrată în jurul sezonului estival.

Unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Iaşi şi în Timişoara. Proprietarii din cele două oraşe au efectuat scumpiri mult mai mici comparativ cu cei care şi-au listat apartamentele la închiriere în alte centre regionale din România. Majorările s-au menţinut, în mare parte, sub 10% în ultimele 12 luni.

Cererea pentru proprietăţile rezidenţiale (apartamente şi case) disponibile la închiriere a crescut, la nivel naţional, cu 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov sunt oraşele care au atras cei mai mulţi potenţiali chiriaşi.

Oferta de proprietăţi rezidenţiale (apartamente şi case) disponibile la închiriere s-a contractat, la nivel naţional, cu 10% în 2023 faţă de anul trecut. Iaşi şi Cluj-Napoca au fost două dintre cele mai afectate oraşe la acest capitol.

București

Chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitală sunt unele dintre cele mai mari din ţară. În ultimele 12 luni, proprietarii au scumpit garsonierele cu aproape 11%. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei astfel de locuinţe a ajuns, la sfârşitul acestui an, la 330 euro/lună.

Apartamentele cu 2 camere din Bucureşti pot fi închiriate, în decembrie, în medie cu 500 euro/lună. Este cea mai mare chirie solicitată pentru acest tip de locuinţe la nivel naţional. Singurul oraş în care apartamentele cu 2 camere sunt listate la închiriere cu un preţ similar este Cluj-Napoca.

Chiria medie solicitată pentru apartamente cu 3 camere din Capitală o depăşeşte pe cea din Cluj-Napoca. După o scumpire cu circa 14% faţă de sfârşitul anului trecut, a treia cea mai semnificativă înregistrată în rândul celor mai mari oraşe din ţară, suma medie necesară pentru închirierea unei astfel de locuinţe a ajuns la 700 euro/lună.

Există, însă, cartiere în care preţurile depăşesc cu mult acest nivel. Cele mai scumpe zone din Capitală sunt, la ora actuală, Primăverii şi Aviatorilor-Kiseleff. În cazul acestora, chiriile se învârt în jurul valorii de 1.300 euro/lună, mult peste cele solicitate în Cluj-Napoca, principalul rival al Capitalei.

Vestul şi centrul oraşului au atras cei mai mulţi potenţiali chiriaşi pe parcursul ultimului an. Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii a fost un areal foarte căutat, aici oferta de locuinţe disponibile la închiriere fiind generoasă, iar preţurile accesibile. Zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii a fost, de asemenea, în atenţia potenţialilor chiriaşi anul acesta, oferindu-le proximitate faţă de puncte de interes ale oraşului şi acces facil la mijloace de transport în comun, dar la preţuri mai mari.

Cluj-Napoca

Cele mai scumpe garsoniere sunt listate la închiriere în Cluj-Napoca. După un avans cu circa 14% în ultimele 12 luni, preţul mediu solicitat pentru o astfel de locuinţă a ajuns la 350 euro/lună. Acesta rămâne singurul tip de apartamente în cazul cărora întâlnim, la final de an, preţuri mai mari în Cluj-Napoca decât în Capitală.

Proprietarii cer 500 euro/lună din partea chiriaşilor pentru un apartament cu 2 camere. Scumpirile au ajuns, în acest caz, să se apropie de 18%, fiind unele dintre cele mai semnificative practicate la nivelul marilor oraşe, alături de cele din Braşov şi Constanţa.

Pentru un apartament cu 3 camere plăteşti, în medie, 650 euro/lună, cu 50 euro mai puţin decât în Bucureşti. Şi în cazul acestor locuinţe, chiriaşii au ajuns să plătească în prezent preţuri cu aproape 17% mai mari decât în decembrie 2022.

Cartierul Andrei Mureşanu este cel mai scump din oraş, în cazul său chiria medie solicitată pentru un apartament la finalul acestui an ajungând la 700 euro/lună. Chirii mari plătesc şi cei care vor să locuiască în centrul oraşului. Bugetul necesar pentru a te muta într-un apartament dintr-un imobil situat aici ajunge la 650 euro/lună.

La polul opus se află zone precum Someşeni, Dâmbul Rotund sau Mănăştur, unde proprietarii îşi listează apartamentele la închiriere cu un preţ mediu de 370-400 euro/lună. Mănăştur este, totodată, una dintre cele mai căutate zone din oraş în rândul persoanelor interesate de închirierea unui apartament.

Brașov

Oraşul Braşov continuă să atragă interesul investitorilor şi a avut parte de o evoluţie spectaculoasă anul acesta atât pe segmentul închirierilor, cât şi pe cel al vânzărilor de locuinţe. Cererea a crescut semnificativ pe ambele segmente de piaţă, iar în contextul unei oferte tot mai scăzute preţurile s-au majorat. Apartamentele din Braşov au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri mai mari decât în Bucureşti, fapt ce a plasat oraşul pe locul al doilea în topul celor mai scumpe din ţară, imediat după Cluj-Napoca. Chiriile s-au majorat şi ele chiar şi cu 18%.

Garsonierele din Braşov pot fi închiriate cu un preţ mediu de 300 euro/lună, similar cu cel practicat în Constanţa sau Iaşi, în timp ce chiria pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în luna decembrie la 450 euro/lună, după o majorare cu 18% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În cazul apartamentelor cu 3 camere, bugetul mediu necesar pentru închiriere ajunge la 600 euro/lună. În ultimele 12 luni întâlnim la nivelul pieţei locale al doilea cel mai puternic avans al preţurilor din ţară, pe toate categoriile de apartamente.

Chiria medie lunară poate să atingă, însă, şi pragul de 1.000 euro în Braşov, în funcţie de tipul de locuinţă dorit şi de cartierul în care se află proprietatea. La limita superioară se află apartamentele situate în zona Calea Poienii. La polul opus găsim cartiere precum Florilor-Craiter sau Scriitorilor unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu doar 350 euro/lună.

Zona Tractorul, aflată în continuă dezvoltare pe segmentul rezidenţial nou, a atras toate privirile în 2023, chiar dacă sumele pe care trebuie să le plătească cei care îşi doresc să se mute aici nu sunt chiar mici. Centrul istoric al oraşului şi zona Astra au fost şi ele foarte populare în rândul potenţialilor chiriaşi.

Constanța

Preţurile solicitate la închiriere în Constanţa merg mână în mână cu cele din Braşov la sfârşitul acestui an, dar majorările apărute în cazul oraşului de pe litoral au fost cele mai semnificative înregistrate în 2023 în rândul marilor oraşe din ţară analizate de Imobiliare.ro.

În cazul garsonierelor, chiriile sunt în momentul de faţă cu 16% mai mari decât la sfârşitul anului trecut. În medie, o astfel de locuinţă poate fi închiriată cu 300 euro/lună. Preţurile au crescut cu mai bine de 18% în cazul apartamentelor cu 2 camere, în decembrie media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună.

Cel mai puternic avans, cu 20%, a putut fi observat la nivelul chiriilor solicitate pentru apartamentele mai spaţioase, cu 3 camere. Pentru a se muta într-o locuinţă de acest tip un chiriaş trebuie să plătească 600 euro/lună.

Zona Industrială – CET şi zona Abator din Constanţa sunt unele dintre cele mai accesibile pentru chiriaşi. La polul opus se află cartierul Faleză Nord unde chiriile ajung, în medie, la 600 euro/lună. Chiar dacă este scump, acesta este şi unul dintre cele mai căutate cartiere din oraş. Pe parcursul acestui an, potenţialii chiriaşi au acordat o atenţie deosebită şi zonelor Tomis Nord – Badea Cârţan şi arealului din apropierea Parcului Tăbăcărie până la Satul de vacanţă.

Iași

Chiar dacă preţurile au urmat tendinţa generală de creştere pe segmentul închirierilor din Iaşi, ritmul în care s-au majorat a fost mult mai lent decât în alte oraşe din ţară. Iaşi şi Timişoara dispun, în momentul de faţă, de unele dintre cele mai accesibile apartamente de închiriat.

Proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 9% în ultimele 12 luni în cazul garsonierelor, până la nivelul de 300 euro/lună. Preţuri similare sunt solicitate şi în Braşov şi Constanţa. Avansul a fost cu circa 10% în cazul apartamentelor cu 2 camere. În decembrie, o astfel de locuinţă poate fi închiriată, în medie, cu 400 euro/lună.

Chiria pentru un apartament cu 3 camere a ajuns la aproape 500 euro/lună, după un avans cu mai puţin de 10%, cel mai lent ritm de creştere înregistrat pe acest segment de locuinţe în rândul celor şase mari oraşe analizate de Imobiliare.ro.

Centrul oraşului şi Copou – Sărărie sunt unele din cele mai scumpe, dar şi unele dintre cele mai căutate zone din oraş, când vine vorba despre închirierea unui apartament. Preţurile se învârt, în medie, în jurul valorii de 460 euro/lună, mult peste cele solicitate într-unele dintre cele mai accesibile cartiere din oraş – Bularga sau Nicolina.

Timișoara

Apartamentele din Timişoara pot fi închiriate, în luna decembrie, la preţuri mult mai accesibile decât cele solicitate în alte mari centre regionale din ţară. Plăteşti doar 230 euro/lună pentru o garsonieră faţă de 350 euro/lună în Cluj-Napoca, iar pentru un apartament cu 2 camere chiria medie este de 370 euro/lună, mult sub preţul solicitat în Bucureşti, de 500 euro/lună.

Proprietarii care au scos la închiriere garsoniere au scumpit chiriile cu doar 6,5% în ultimele 12 luni, acesta fiind cel mai redus avans înregistrat în rândul marilor oraşe analizate de Imobiliare.ro.

În cazul locuinţelor cu 2 şi 3 camere majorările s-au menţinut sub pragul de 11%. Pentru a închiria un apartament cu 3 camere o persoană trebuie să aloce un buget lunar de 425 euro, cu 275 euro mai mic decât dacă ar opta pentru o locuinţă similară din Bucureşti.

Cea mai scumpă zonă din oraş, Cetate, este şi una dintre cele mai căutate, alături de Complex – Stadion şi Aradului. Chiria medie ajunge la 450 euro/lună. O altă zonă unde chiriaşii plătesc chirii sensibil mai ridicate este Tipografilor. În acest caz, media se situează în jurul valorii de 440 euro/lună. La polul opus se află cartiere precum Buziaşului, Dâmboviţa sau Freidorf, unde un chiriaş achită lunar pentru un apartament între 300 şi 350 euro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un minor a furat dintr-o locuință și a violat-o pe proprietară

mie dec. 20 , 2023
La data de 19 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut, pentru 24 de ore, un minor, de 16 ani. Acesta este bănuit de săvârșirea infracțiunii de viol. „Astfel, la data de 19 decembrie a.c., acesta […]
Arestul preventiv al IPJ Constanța

V-ar putea interesa și: