Cum este marcată în Constanța Ziua Dobrogei

Ziua Dobrogei este marcată anul acesta la Constanța printr-o serie de evenimente care aduc laolaltă autoritățile locale și minoritățile naționale care conviețuiesc în orașul nostru.

Astăzi a avut loc, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vernisajul „Expoziției personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre”, expoziție organizată de Ambasada Republicii Elene în România și Uniunea Elenă din România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul altor parteneri locali, respectiv Comunitatea Elenă Elpis Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Alături de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, la vernisaj au participat Excelența Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România, Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Anton-Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis din Constanța, consuli onorifici din Constanța și membri ai comunității elene din municipiu și județ.

Excelența Sa doamna Sofia Grammata a evidențiat importanța personalităților grecești incluse în proiectul expozițional pentru istoria și cultura românilor, evidențiind în detaliu principalele conexiuni dintre cultura și istoria României și Greciei.

Cu această ocazie, preşedintele Uniunii Elene din România a anunțat lansarea altui proiect ambițios al Uniunii – Muzeul Virtual al Elenismului; întrucât, potrivit acestuia, „elenismul a pătruns în România prin porțile Mării Negre”, primele filmări ale proiectului vor avea loc la Constanța. Dragoş Gabriel Zisopol a adresat autorităților locale din județ și municipiu, în calitate de membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, felicitări pentru modelul intercultural, interetnic și interconfesional din Constanța și Dobrogea – prin acest model, „Dobrogea reprezintă o adevărată Uniune Europeană a României”.

Vă recomandăm: Când grecii îți dau țeapă și te mint, statul român se face că plouă

Președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu, a evidențiat faptul că păstrarea, de către comunitatea greacă din județ, a tradițiilor proprii a reprezentat o sursă generatoare de tradiții autohtone dobrogene.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a transmis că, la Constanța, „comunitatea greacă este parte intrinsecă și fundamentală a orașului, parte a Cetății, parte a polisului, parte a istoriei locului”. Acesta a trecut totodată în revistă principalele personalități de origine greacă din istoria locală. Potrivit acestuia, “celebrarea Zilei Dobrogei, care prilejuiește itinerarea la Constanța a acestei expoziții, este în primul rând prilej de evocare și de apreciere a rolului pe care comunitățile etnice l-au avut în viața acestui oraș, de la înființare și până astăzi. Nu încap portretele personalităților grecești semnificative pentru istoria și cultura Constanței nici măcar în săli atât de impunătoare precum Sala Pictată din clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța… Dobrogea înseamnă împreună. Dobrogea înseamnă armonie. Dobrogea înseamnă cultură. Dobrogea înseamnă viitor”.

Publicul poate viziona expoziția până la finele lunii în curs (exponatele se află în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și în Sala Pictată a Muzeului, etajul I).   

Seria manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei continuă astăzi cu reprezentațiile din cadrul Festivalului Tineretnik 2021. Pe scena sălii de spectacole a Comunității Elene „Elpis” Constanța vor urca începând cu ora 18:00 Ansamblul ROMÂNCUȚA, Ansamblul DELIKANLILAR, Ansamblul de dansuri armânești IHOLU, Ritmic Club Sportiv Amara, Ansamblul Școlii Gimnaziale Cioranii de Sus, Ansamblul AUDEO Cernavodă și Ansamblul ELPIS.

Imagini inedite din Dobrogea vor fi prezentate între 12 și 14 noiembrie în cele două săli ale Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța. Expoziția de artă fotografică ce cuprinde 100 de imagini atent alese ale celebrului fotograf constănțean Mircea Bezergheanu și lansarea peliculei „Dobrogea tată, Dobrogea!“, ne duc împreună într-o excursie imaginară pentru a redescoperi meleagurile dintre Dunăre și mare.

Evenimentele sunt finanțate de Primăria Constanța iar accesul este permis cu respectarea normelor impuse de pandemia de COVID-19.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comandamentul Special Black Friday a amendat 11 site-uri cu promoții speciale cu 275.000 lei

joi nov. 11 , 2021
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a înființat, în premieră, Comandamentul Special Black Friday. În prima zi de activitate, acesta a verificat 11 mari operatori economici care promovau reduceri speciale în această perioadă. Volumul amenzilor contravenționale aplicate tuturor operatorilor controlați s-a ridicat la 275.000 lei, dat fiind că s-a constatat că: […]

V-ar putea interesa și: