În încercarea de a economisi bani, românii care vin pe litoral aleg să își lase mașinile fie între blocuri, fie în parcarea hotelului în care stau sau, mai nou, într-un camping, deși nu se cazează acolo. Și asta pentru că aici parcarea costă de patru ori mai puțin decât dacă și-ar lăsa autoturismele pe locurile amenajate de primărie, spun jurnaliștii de la Dobrogea TV.
„Enorm de mult” – este replica pe care o auzim tot mai des în stațiunea Mamaia. Pe lângă prețurile la cazare care au explodat în vârf de sezon, turiștii se izbesc de tarifele pe care trebuie să le achite pentru un loc de parcare. La prețul unui sejur de trei zile pe litoral se adaugă și 72 de ore de parcare. Asta înseamnă că cei patru lei pe oră se transformă în 96 de lei pentru o zi, iar la trei zile oamenii deja își elimină fie un prânz, fie o distracție doar pentru a-și parca autoturismul pe perioada vacanței la mare.
„În unele stațiuni cam mănâncă o familie întreagă, cu 100 de lei”, spune un turist.
„Aș găsi altundeva să parchez numai nu aici”, spune un turist.
„Versiunea asta nu există. Nu e un lucru pe care l-am luat în socoteală”, spune un alt turist.
Mulți se orientează și găsesc diverse soluții ca să scape de aceste taxe suplimentare. Campingul este una dintre variante. Spre exemplu, pentru o zi de parcare aici trebuie să achitați de patru ori mai puțin decât dacă v-ați lăsa autoturismul în zonele special amenajate de autorități.
24 de lei pe zi este prețul pe care turiștii îl achită pentru a-și parca mașinile în camping.
„De-aia am și ales varianta. Înainte aveam cort, acum avem rulota. Ideea cu 96 de lei este wow. Nici nu știu cum să p privesc, cum să o definesc. Mi se pare abuz. Adică să profiți de un sejur pe care omul și-l face. Adică se știe clar că doar în perioada asta se poate veni și să profiți de treaba asta și să te înghesui practic, că nu ai altă variantă, da, este un abuz”, spune o turistă.
Mergem înspre centrul stațiunii Mamaia, acolo unde s-a mutat toată distracția. Cluburile se află la doi pași de blocurile ridicate în ultimii ani astfel că turiștii fac din zonele laterale adevărate parcări.
„Românul e inventiv, ca de obicei. Știu că este o parcare acolo în spate care e gratuită. Noi acolo ținem mașina”, spune o turistă.
Lucrurile sunt și mai simple la intrarea în stațiune, dinspre municipiu. Aici, mulți își lasă mașinile în parcarea Pavilionului Expozițional. Gorj, Cluj, Călărași, Vaslui sau Covasna sunt doar câteva din numerele de înmatriculare ale autoturismelor. Turiștii „au jonglat” și au câștigat, astfel, un loc de parcare gratuit în perioada concediului. De aici și până la plajă sunt doar câțiva pași, iar plata parcării devine istorie.
„E o metodă românească”, spune un turist.
Vă recomandăm și:
Parcarea cu plată se extinde în Constanța încet, dar sigur. Acum și pe strada Eliberării
Tot ce trebuie să știi despre parcarea în municipiul Constanța (în 13 imagini)
Parcarea din fața Primăriei Constanța nu se plătește, dar e numai pentru ei
Parcare cu plată în stațiunea Mamaia. Cu un salariu minim pe economie puteți parca 18 zile
Atenție, turiști! Ora de parcare în sudul litoralului costă 3 lei, amenzile s-au dublat
Sursa: Dobrogea.tv