După 40 de ani, platforma de foraj marin autoridicătoare Gloria a ajuns la finalul vieții. OMV Petrom a semnat contractul pentru dezafectarea acesteia.
Este un proces complex, care se va desfășura pentru prima oară în România. GSP Offshore, o companie românească, a câștigat licitația pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.
„Platforma Gloria și-a adus din plin contribuția la aprovizionarea cu energie a României. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viață și se impune dezafectarea acesteia. Vom face toate eforturile ca acest proces să se desfășoare în mod eficient și în siguranță. Platforma Gloria va rămâne în istoria industriei offshore din România. Vom opera în continuare celelalte șase platforme de producție offshore, care asigură peste 16% din producția grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.
Compania a luat decizia de dezafectare a platformei Gloria în 2018. Ulterior, în același an, a fost lansată o licitație pentru serviciile de dezafectare care a fost câștigată de GSP Offshore.
Soluția de dezafectare constă în repunerea în funcțiune a sistemului de ridicare/coborâre a platformei, poziționarea platformei Gloria pe o barjă de transport și tractarea acesteia până la țărm.
Compania GSP Offshore este deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.