La început de 2023, România se confruntă cu un număr foarte mare de viroze și gripe de sezon. Durerile în gât, nasul înfundat și febra sunt doar câteva dintre cele mai des întâlnite simptome. Ceea ce mulți nu știu însă este că un astfel de episod gripal poate avea efecte nedorite și asupra danturii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică legătura neștiută dintre sănătatea orală și gripa de sezon.
„Unele dintre cele mai des întâlnite cuvinte în această perioadă sunt viroza sau gripa. După ce aproape trei ani lumea a stat sub semnul pademiei de COVID-19, 2023 începe în forță cu valuri de gripă și viroză clasică.
Simptomele sunt neplăcute și diferă atât în varietate, cât și în intensitate, de la un individ la altul, de la usturime în gât, la nas înfundat, dureri musculare și febră. Știați încă că aceste viroze își pun amprenta și asupra sănătății dinților? Voi explica în continuare cum se prezintă situația din perspectivă stomatologică.”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Congestia nazală cauzează senzația de gură uscată și înmulțirea bacteriilor
„În primul rând, trebuie să avem în vedere faptul că congestia nazală atrage după sine și senzația de gură uscată, pe fondul scăderii fluxului salivar. Acesta este un lucru negativ, saliva având un rol foarte important în menținerea echilibrului dintre bacteriile bune și cele rele, dar și în procesul de autocurățare a cavității orale. Nasul înfundat conduce astfel, mai mult sau mai puțin direct, la dezvoltarea bacteriilor periculoase ce vor ataca smalțul dinților”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Infecțiile sinusurilor pot cauza infecții dentare
„Adeseori răcelile se pot asocia și cu sinuzite, cu infecții ale sinusurilor. Este indicat să supraveghem dinții din zona laterală superioară, pentru că ei au deseori contact intim cu sinusurile maxilare. Prin urmare, infecțiile sinusurilor pot afecta în special sănătatea dinților din vecinătate.
Trebuie să menționez că dinții se pot infecta și retrograd, în sens invers, de la rădăcină spre camera pulpară = nerv. În plus, se creează o presiune intrasinusală cu efecte nedorite și la nivel dentar”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Automedicația, efecte negative asupra dinților
„Un alt impact important vine pe seama efectelor secundare, mai mult sau mai puțin cunoscute, ale medicamentelor. Vorbesc aici cu precădere despre cele care se eliberează fără rețetă medicală, cele mai comune adesea (auto) administrate de către pacienți. De exemplu, siropul de tuse conține de cele mai multe ori zahăr și alcool, ambele cu efecte nedorite la nivelul cavității orale. Alcoolul provoacă eroziuni chimice și pete la nivelul dinților, iar zahărul creează un microclimat optim înmulțirii bacteriene. Astfel, deja pe seama fluxului scăzut salivar din contextul xerostomiei, bacteriile vor avea cale liberă în determinarea apariției de noi carii/boală parodontală”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Ce putem face când suntem răciți?
„Din toate aceste motive menționate anterior, este foarte important ca, după fiecare răceală, viroză sau gripă să ne programăm la un consult stomatologic pentru ca medicul să verifice starea danturii și să remedieze imediat eventuale probleme apărute. Între timp, menținem o bună igienă orală. Oricât de rău ne-am simți pe fondul gripei, nu uităm să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi folosind mișcări corecte (de la rădăcină spre vârful dintelui) și fără să exercităm o forță prea mare. Nu uităm nici de mijloacele auxiliare de igienă dentară, de tipul dușului bucal sau apei de gură”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.