Anul trecut, prin Portul Constanța au trecut peste 92 de milioane de tone de marfă. Un record istoric. Dintre acestea, 36 de milioane de tone au fost cereale, cu 12 mai mult decât în 2022. Din cele 36 de milioane, peste 14 milioane de tone au fost cereale venite din Ucraina.
Numărul mare de cereale tranzitate nu aduce numai bani în conturile operatorilor și ale Administrației Porturilor Maritime, ci și probleme.
În imagini surprinse pe 5 iunie de Constanța 100%, se vede cum praful învăluie unul dintre terminalele de cereale din port. De multe ori, vântul aduce acest praf în oraș.
Iată cum au comentat unii constănțeni imaginile postate pe pagina noastră de Facebook:
„Da așa este, locuiesc în zona. Garda de mediu nu ia măsuri frecvent este acel praf. Am facut și eu o sesizare pe pagina lor, in care am adăugat și o filmare cu norul de praf. Dar nimeni nu s-a deranjat să-mi răspundă, nu-i interesează sănătatea cetățenilor din acest oraș.
„În Irlanda, probabil și in alte porturi civilizate, acum mulți ani, aveau arteziene, sprinklere pe direcția orașului. Aruncau apa cca 30-40 metri, pe verticală, formând o perdea, să oprească praful de la danele de cereale.”
„Cei din port o să vă explice mâine… că ați uitat să ștergeți obiectivul aparatului foto.”
„Soluții ar fi. Baraj natural pe dealurile falezei portuare adică copaci și arbuști.”
„Dacă vreți să schimbați ceva, întâi scrieți o sesizare pe cjconstanta@gnm.ro (adresa de la garda de mediu) . O să poată ignora unul sau doi dar nu zeci de sesizări. Morala e ca sunt împinși la spate de legislația pe mediu de la UE și nu vor putea ignora incidentul, porturile concurente abia așteptând sa-i prinda in șah cu ceva, mai ales pe mediu. Obiectivele de mediu condiționează și banii, aia mulți promiși pentru investiții, de aceea nu sunt ignorate. Eu recunosc că nu am sesizat până acum, pentru ca oricum a fost orasul plin de praf. Dacă vad, scriu o sesizare si tot fac mai mult decât să astept sa se autosesizeze cineva. Dacă operatorii portuari sunt de vină, să plateasca amenzi pane se modernizeaza. Există valoare în activitatea lor, se vede în cifre. Deci dacă nu modernizează pe partea de protecția mediului și se încarcă la fel ca în anii ’40, marfă cât pentru două țări, înseamnă că fura din zgarci. Pe spatele sănătății Constanței se mai pune un 15-20% la cifrele de bilanț ale unui SRL ori SA, bani de la investiții de mediu făcute scăpate.”
„Praful emis din manipularea cerealelor poate conține substanțe chimice rezultate din tratamentele chimice aplicate cerealelor. După cum se știe, cerealele ucrainene care ajung în portul Constanța au fost tratate cu substanțe chimice interzise în UE din cauza efectului cancerigen.”
„Praful ca praful, dar mirosul de chimicale din Port e moarte curată.”
Poluează portul, poluează cartierul de locuințe Far, cartierul poarta 6 și o parte din Km4-5, atunci când bate vântul.
Garda de mediu, alta autoritate căruia i se închide gura și nu ia masuri. Cum sa iei masuri când vi si iei mita?
Nu știi când se scrie cu doi de „i” ? Se scrie „vii” nu vi! Maiii …
Gogule, e greu să taci din gură când nu ai nimic de spus.
Inca odata felicitari pentru articolul respectiv ! Arata ca totusi cineva nu este indiferent fata de sanatatea locuitorilor orasului .Sunt zile in care pe faleza Cazinoului din Constanta se simte puternic mirosul prafului de cereale venind dinspre digul de nord al portului ….