Cum răspunde Primăria Năvodari la acuzațiile extrem de grave ale Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României

Sediul Primăriei Năvodari

Constanța 100% a consemnat, în două articole, neregulile grave găsite la Primăria Năvodari de către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României.

Articolele pot fi citite AICI și AICI.

Am solicitat, pe 27 septembrie 2019, un punct de vedere Primăriei Năvodari, pe care am rugat-o să ne explice, punctual, următoarele acuzații:

1.      Primăria Năvodari a pretins Somaco Construct, pentru o pretinsă depozitate de construcții pe un teren în suprafață de 4.646 mp, de 21 de ori mai mare decât prețul de vânzare a terenului, de peste 1.258 de ori mai mare decât valoare redevenței datorate dacă societatea ar fi concesionat terenul în cauză, respectiv de 842.307 ori mai mare decât taxa de 13 lei/ha aplicată pentru terenurile cu amenajare piscicolă în perimetrul UATO Năvodari.

2.      Afirmația următoare: „Comisia constată că sancțiunea de 8.474.304 de lei aplicată Somaco Construct SRL, pentru o lucrare de îndiguire ce nu poate fi asimilată, în nicio fază a sa, cu o depozitare temporară de materiale de construcții pe domeniul public, este de 10 ori mai mare decât cea mai mare amendă penală aplicată în România unei persoane juridice, în baza legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri”, spune comisia. Era vorba de heroină.

3.      Faptul că declarațiile polițiștilor locali s-au schimbat de 3 ori  (8 august, 14 august, 7 septembrie 2012).

4.      Afirmația ABADL și a comisiei că e vorba de construcții hidrotehnice.

5.       Comisia spune că în cazul Somaco s-a impus o taxă de 3 lei pe zi, în timp ce Primăria Năvodari concesionează cu sume cuprinse între 0,50 și 0,85 lei/mp/an.

6.      Afirmația primalului Chelaru, din 15 martie 2013, care a precizat că Somaco Construct „a depozitat și încă depozitează materiale constând în nisip, piatră, pietriș, ș.a., pe care le-a folosit pentru stoparea eroziunii malului lacului”. Primăria știa că e o lucrare hidrotehnică, fapt care reiese și din documentația de primă înscriere în cartea funciară.

7.      Refuzul Ceraselei Scarlat, care a fost întrebată dacă aceste resturi ocupau întreaga suprafață de 4.646 de metri, dar a refuzat să răspundă.

8.      De ce taxa s-a aplicat pentru o perioadă în care UAT nu era intabulat.

9. Afirmația conform căreia terenul respectiv este proprietatea statului român si este in administrarea ABADL.

Astăzi, 7 octombrie, am primit următorul răspuns de la Primăria Năvodari, pe care îl publicăm integral și nealterat.

„Primăria Orașului Năvodari a comunicat un punct de vedere la solicitarea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României în cazul taxei fiscale impuse Somaco SRL.

Vă reamintim că în această cauză există o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nr. 2067/19.05.2015, prin care s-a stabilit că decizia de impunere din data 14.08.2012 este un act legal.

Precizăm că atâta vreme cât aspecte semnalate de către petenta în cuprinsul sesizării formează obiectul dosarului penal nr. 23061/118/2018, cu amânarea  pronunțării pe 14.10.2019, considerăm că, în virtutea principiului separației puterilor în stat, aceste aspecte nu mai pot fi analizate nici de către autoritatea emitentă a actului administrativ atacat de către SC Somaco Construct SRL și nici de către o altă autoritate a statului. Apărările părților s-au făcut în fața organelor de cercetare competente, singurele în măsură să analizeze și să soluționeze acest litigiu.

Compartimentul Relații Publice”

Sursă foto: primaria-navodari.ro



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Oglindă, oglinjoară, cine este cel mai bun primar din Constanța?

lun oct. 7 , 2019
Dacă am trăi într-un basm, întrebarea zilei ar fi : „Oglindă, oglinjoară, cine este cel mai bun primar din Constanța”? Aceasta este cu siguranță tema zilei, la Constanța, temă pentru care doi politicieni din PSD, respectiv PNL, s-au duelat în comunicate. Balul l-a deschis deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, […]

V-ar putea interesa și: