Cum riscă să fie păgubit FIECARE locuitor din Năvodari cu aproape 500 de lei, din cauza consilierilor locali și a fostului primar, Matei Nicolae

Nicolae Matei este scos din duba poliției pentru a fi dus la audieri, în 2014

Fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, a ajuns din nou în atenția procurorilor DNA. Aceștia au cerut Consiliului Local Năvodari, în data de 24 iulie 2017, să se constituie parte civilă în dosarul penal 214/P/2014.

Timp de o lună, cererea DNA a fost tratată de consilierii locali cu o sublimă indiferență. Doar e perioadă de vacanță, lumea mai pleacă prin deltă sau prin alte locuri. Pentru că, totuși, cu astfel de lucruri nu te poți juca la nesfârșit, o parte din consilieri au redactat un proiect de hotărâre pe care l-au trimis comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local, care trebuia să îl analizeze și să acorde un aviz. În proiect erau trecute trei variante: să se constituie parte civilă exact în condițiile cerute de DNA; să se constituie parte civilă, dar numai dacă un expert angajat pe bani publici va stabili că există un prejudiciu; să nu se constituie deloc parte civilă.

Iată cum arată proiectul de hotărâre:

Document primăria Năvodari

Orice variantă, cu excepția celei dintâi, ar face ca prejudiciul să fie recuperat mult mai greu spre deloc, în cazul unei condamnări a lui Nicolae Matei în acest dosar. Ca să nu mai punem la socoteală că varianta cu expertul angajat pe bani publici este, în multe cazuri, numai o procedură prin care se tărăgănează procesul, pentru că un expert a stabilit deja prejudiciul.

Să vedem însă despre ce este vorba în acest dosar, care bate pasul pe loc de aproape 10 ani. Faptele de care este acuzat Nicolae Matei s-au petrecut în anul 2008, când olteanul devenea primar de Năvodari. Proaspăt ales, acesta a emis un document oficial în care scria că societatea comercială Legmas SA era îndreptățită să fie împroprietăritră cu un teren în suprafață de 6,1968 hectare, într-una din cele mai râvnite zone din Năvodari: tabăra de copii. Ministerul Agriculturii certifică documentul, în condițiile în care Legmas funcționa pe partea opusă a taberei, dincolo de Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari.

Firma Legmas dezmembrează terenul proaspăt obținut în 60 de locuri, iar 49 din acestea sunt vândute unei alte firme controlate de primarul Matei, Top Vision SRL. Aceasta a vândut, la rândul ei, 19 din aceste terenuri unor diferite persoane. Printre ele se numără și fiica judecătoarei Corina Eugenia Jianu, cercetată penal alături de Nicolae Matei.

Pe lângă faptul că terenul nu se afla în tabără, procurorii spun că prețul de vânzare a terenurilor, de către Legmas către Top Vision, este suspect de mic. Cazul a ajuns în atenția Parchetului Curții de Apel Constanța și a fost preluat de procurorul Adina Florea. În noiembrie 2012, aceasta a instituit sechestru judiciar asupra terenurilor care încă se mai găseau pe numele persoanei fizice Nicolae Matei și a persoanelor juridice Top Vision SRL și Legmas SA. S-a pus astfel capăt manevrelor imobiliar și s-a estimat că prejudiciul este de 3,5 milioane euro. În 2014, pentru că vorbim de un prejudiciu imens, cazul este preluat de procurorii DNA. Aceștia reușesc să finalizeze ancheta după trei ani de muncă.

Ce se întâmplă acum? Dacă se mai tărăgănează mult, faptele riscă să se prescrie, iar orașul Năvodari să rămână cu o gaură de 3,5 milioane de euro, care, evident, va fi acoperită de locuitori. La o populație de 33.000 de locuitori, rezultă că fiecare năvodărean, cu mic, cu mare, va avea de suportat o sumă de 106 euro, adică aproape 500 de lei. Dacă vorbim de o familie de 4 persoane, rezultă o sumă de 2.000 de lei.

În consiliul local există însă și consilieri care văd lucrurile drept. Ne referim la cei ai PMP care, deși numai doi, susțin constituirea ca parte civilă, fără condiții. Consiliul Local este însă dominat de PSD.

Nicolae Matei este un infractor de drept comun. A fost condamnat definitiv, în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru dare de mită. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au desfiinţat în parte sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Constanţa în aprilie 2014, care îl condamnase pe edilul din Năvodari la trei ani şi şase luni de închisoare şi, rejudecând, au dispus reducerea cuantumului pedepsei aplicate lui pentru comiterea infracţiunii de dare de mită la un an şi 6 luni de închisoare, cu executare.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere(denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, potrivit DNA.

Matei mai este cercetat penal și în alte dosare, care vizează retrocedarea ilegală a unor terenuri pe malul mării în zona Mamaia Nord-Năvodari, finanțarea ilegală a clubului de fotbal Săgeata Năvodari, dar și celebrul dosar al Taberei de Copii din Năvodari, pentru care a fost arestat prima dată, moment în care liderii PNL, în frunte cu Puiu Hașotti, au ieșit în stradă și au cerut să fie eliberat.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Protecția Consumatorilor a interzis de la utilizare O TONĂ de alimente care ar fi ajuns la bolnavi. Ce amendă a primit Arimex Comexim 2000 SRL

joi aug. 31 , 2017
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a interzis de la utilizare O TONĂ de alimente care ar fi ajuns la bolnavi. Este vorba despre alimente găsita la SC Arimex Comexim 2000 SRL, care asigură catering-ul pentru mai multe spitale din Constanța. Este vorba despre exact 988,3 kg produse in valoare […]

V-ar putea interesa și: