Toți membrii de partid vor să fie pe liste. Aproape toți, ca să fiu exact, pentru că am întâlnit și excepții. Acum la mare căutare sunt listele de consilieri locali, care trebuie depuse în câteva săptămâni.
Pentru liderii partidelor, sarcina nu este deloc ușoară, pentru că trebuie să împartă două paie la trei măgari. Mă scuzați, nu fac nicio analogie, așa sună zicala.
Acum, serios, vorbind, se pune problema departajării celor care își doresc să fie consilieri, a acelora care vor ocupa locurile eligibile. Am auzit mai multe criterii care se au în vedere. Competența este numitorul comun.
În realitate însă, în toate partidele există presiuni ale membrilor care spun: ”Eu am lipit afișe”, ”Eu sunt aici de nșpe ani”, ”Eu am venit la sediu în fiecare zi”, ”Eu merit, pentru am strâns semnături”, etc. Toate acestea sunt argumente valide, dar sunt valide pentru partid, nu pentru constănțeni.
Consilierii locali trebuie să fie în slujba constănțenilor, nu a partidelor. Din acest punct de vedere, argumentele enunțate mai sus sunt de fapt lucruri care ar trebui să te descalifice pentru a accede pe liste.
Propunerea mea este ca cei care doresc să fie consilieri locali să depună la partide proiecte referitoare la modul în care doresc ei să schimbe orașul. Proiecte de hotărâri de consiliu local, care să conțină expunere de motive, notă de fundamentare, tot ce trebuie pentru a fi putea fi depus în prima zi de muncă. Acest criteriu ar trebui să fie cel mai important, să reprezinte cel puțin 50% din total. Proiectele vor fi discutate apoi într-o ședință lărgită și votate de către toți cei propuși, dacă se consideră că decizia liderului ar putea fi câtuși de puțin discreționară. Cred însă că președintele de partid ar trebui să aibă drept de veto și ultimul cuvânt.
Evident, pe lângă proiecte trebuie luate în considerare și criterii precum CV-ul, ce a făcut deja bun/rău pentru oraș, capacitatea de a aduce imagine partidului, implicarea în campanie și, de ce nu, chiar prezența în mass-media.
Să nu uităm însă că, într-o lume ideală, consilierii locali trebuie să muncească pentru cetățenii care îi votează, nu pentru partidul care îi pune pe listă.