Sâmbătă, 3 decembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare a bisericii cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sf. Nicolae” din localitatea Dobromir Vale, urmată de Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, credincioșii vor putea intra prin Sfântul Altar.
Duminică, 4 decembrie, de la ora 9.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească în biserica mănăstirii „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, jud. Constanța, cu prilejul apropierii hramului. Apoi, IPS Teodosie va binecuvânta cele 150 de pachete cu dulciuri și alimente ce vor fi împărțite copiilor și pelerinilor prezenți la slujbă.
Tot în aceeași zi, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Nicolae” din comuna Limanu. La sfârșitul slujbei, elevii din parohie vor interpreta colinde.
Luni, 5 decembrie, începând cu ora 17.00, în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu (Str. Răzoare, nr. 68), după care va binecuvânta cele 250 de pachete cu dulciuri și alimente ce vor fi împărțite copiilor, credincioșilor și pelerinilor.
Marți, 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena II” (Catedrala Navigatorilor, Str. Theodor Speranția, nr. 60) din Constanța. După slujbă, Ierarhul nostru va binecuvânta cele 500 de pachete cu alimente și dulciuri, pregătite pentru copii, enoriași și cei nevoiași. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Pantelimon, contemporan cu Sfântul Ierarh Nicolae, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală.
Sf. Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi, prăznuit în toată lumea creştină. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuțile slujirii aproapelui. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de împăraţii romani.
Tradiţia păstrează amintirea unor fapte minunate făcute de Sfântul Nicolae: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial și a ajutat în chip minunat 3 fete sărace, ce erau pe punctul de a-și vinde trupurile pentru a-și câștiga pâinea.
Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al milosteniei sfântului.