Temperaturile din această iarnă au oscilat extrem de mult. Am avut perioadă de frig, dar și de primăvară autentică.
Alternanțele acestea afectează și animalele, păsările și plantele din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
„Animalele din grădina zoologică sunt adaptate acestor condiții. Sunt alternanța importante în zona temperată, care, atenție, tind să se estompeze, să se reducă. Aveam variație de 60 de grade medie anuală, de la +40 la -20 de grade Celsius, și mai aveam și vântul care contribuia, ei bine, această variație se va menține cu modificări bruște de la o zi la alta, însă iernile vor avea tendința de a fi tot mai blânde și mai umede, cauzalitatea încălzirii globale simțindu-se și la noi”, spune dr. Adrian Bîlbă.
Printre elementele care cauzează încălzirea globală se numără tăierea pădurilor. Încălzirea globală produce un alt efect important: acidifierea mării, distrugerea coralilor.
Dr. Adrian Bîlbă spune însă că toate animalele din microrezervație se bucură de o iarnă mai blândă. Spre deosebire de anii trecuți, nu au mai fost sute de rațe sălbatice, pentru că apa nu a fost înghețată și au găsit hrană.
Directorul CMSN a spus însă că s-au luat măsuri de protecție.
„Noi ne pregătim în fiecare iarnă la Microrezervație, în sensul în care luăm măsuri preventive care înseamnă blocarea laturii de Nord – Est cu vânt dominant, respectiv laturile mai deschise prin blocarea cu panouri protectoare. Din păcate pentru vizitatori scade puțin atractivitatea amplasamentului cu animale atunci când avem panouri protectoare, rămânând doar să fie văzute animalele doar printr-o anumită zonă, dar pentru binele lor, facem acest lucru în fiecare iarnă. Nu a fost frig și nici viscol la Constanța, doar vânt rece. E posibil ca după această încălzire anunțată pentru începutul lunii februarie, să avem un episod rece și se justifică protecția noastră”, explică doctorul Bîlbă.
Dacă animalele nu sunt foarte afectate, nu același lucru se poate spune despre plante.
„Iarna aceasta, fiind puțin anormală, va duce însă probabil la niște shimbări în biologia sectorului vegetal, în special la plantele cu flori și fructe, care vor risca o înmugurire înainte de un nou îngheț, prin martie, care va duce probabil la o recoltă mai redusă vara viitoare”, a punctat dr. Adrian Bîlbă.