Mihai Lupu este un președinte nelegitim, din punct de vedere moral. Omul conduce Consiliul Județean Constanța, deși la alegerile locale nu a obținut nici 3% din totalul voturilor. Oamenii l-au sancționat pentru cei aproape patru ani de mandat într-un mod care nu mai necesită niciun comentariu.
În loc să-și dea demisia de onoare, acesta continuă că conducă instituția și să propună proiecte de hotărâri. Unul dintre ele poate avea efecte extrem de grave asupra calității vieții constănțenilor. Pare că se aplică aici tehnica de a distruge, de a pârjoli totul în urmă, pe principiul „dacă voi nu mă vreți, vă arăt eu vouă”.
Mihai Lupu le propune consilierilor județeni să retragă județul Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța. A mai făcut-o, proiectul a picat, dar politicianul, membru al PUSL, partidul turnătorului Dan Voiculescu, insistă.
Haideți să vedem care sunt consecințele dacă un asemenea proiect este aprobat.
ADD s-a ocupat de două proiecte de infrastructură foarte importante pentru județ. Este vorba despre modernizarea a două drumuri județene. De fapt, despre realizarea lor, pentru că în prezent nu pot fi folosite. Este vorba despre DJ 393, tronson Techirghiol – Arsa și despre DJ 391, tronson Tuzla – Biruința.
Aceste proiecte au fost scrise și duse la maturitate de ADD – ne place sau nu, acesta este adevărul. Mai mult decât atât, ele nu pot fi continuate decât de ADD. Dacă CJC se retrage din asociație, poate pune cruce celor două drumuri.
Mihai Lupu știe asta. Pe 17 iunie 2024, a trimis o adresă către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în care cerea informații despre aceste două investiții. A primit un răspuns chiar de la ministrul Adrian-Ioan Veștea, care a intrat în posesia noastră și pe care l-am putut consulta.
În răspuns redactat în data de 25 iunie 2024 și trimis către președintele CJC, se arată clar că CJC a depus cererea de finanțare pentru cele două drumuri având ca beneficiar Asociația de dezvoltare durabilă a județului Constanța. Mențiunea este subliniată de către ministru, pentru a fi mai vizibilă.
De asemenea, ministrul îi transmite lui M. Lupu că documentele necesare se emit de către sau pentru asociația de dezvoltare comunitară, „aceasta fiind atât beneficiarul contractului de finanțare, cât și autoritatea contractantă în cadrul contractului de achiziție publică.”
Mai clar decât atât nu se poate.
Cu toate acestea, Mihai Lupu vrea, practic, să blocheze acest proiect. Din fericire, decizia nu este în puterea sa, ci a consilierilor județeni, care pot respinge, din nou, proiectul inițiat de politicianul PUSL, care nu mai este dorit nici de 3% din votanții județului Constanța.