Dacă vreți să aflați adevărul despre un lucru, nu-l comparați cu el însuși. La o cursă de atletism, este stupid să spui că alergătorul a plecat de la start și a parcurs 1.000 de metri. Asta e ceea ce trebuie să facă. Comparați performanța lui cu cea a celor care aleargă lângă el. Atunci se va vedea valoarea. Dacă cel din dreapta a alergat 2.000 de metri, iar cel din stânga 5.000 de metri, înseamnă că alergătorul nostru nu are niciun talent și mai bine s-ar lăsa de meserie.
La fel ar trebui să facem dacă vrem să aflăm cât de performant sau de slab e un primar. Nu comparați ce a făcut în ultimii 20 de ani, cum a schimbat localitatea, ci comparați cu ce au făcut alți primari într-o perioadă similară.
Mariana Gâju, PSD, de pildă, se laudă pe unde-apucă (dar refuză invitațiile în emisiuni unde se pun și întrebări dificile) că a schimbat în bine comuna. O fi schimbat-o, era imposibil să nu facă nimic 20 de ani. George Tufă, liderul PNL din Cumpăna, i-a demonstrat astăzi că nu a făcut ce trebuie. A comparat activitatea Marianei Gâju cu cea a primarului din Ciugud, o localitate mai mică și, teoretic, una care trebuia să fie mai săracă decât Cumpăna.
Dar omul sfințește locul, nu-i așa?
După comparația prezentată de George Tufă, Mariana Gâju ar trebui să arunce prosopul, ca să folosim un termen din box. E knock-out (din păcate pentru locuitorii din Cumpăna, care merită mai mult).
Mai jos puteți citi comentariul lui George Tufă, care conține comparații (bazate pe cifre) relevante.
„În urma vizionarii videoclipului cu tema „Bugetul de Venituri și Cheltuieli al UAT Cumpăna” din data de 16 aprilie, mi-am adus aminte de melodia
,,Ce are ea și nu am eu?” Știți melodia?
Să intru puțin în amănunte, știu că poate nu aveți răbdare, dar dacă vă interesează soarta satului European Cumpăna, o sa citiți tot!
Ciugud contra Cumpăna…
Ciugud – la 12 km de Albă Iulia (63500 locuitori), Cumpăna- la 5 km de cel mai mare oraș portuar al țării cu peste 300.000 locuitori!
Gheorghe Damian este primar în Ciugud din 2000, coincidență, noi avem primar tot din 2000……
Gigi avea doar 30 de ani când a fost ales prima dată. De atunci câştigă alegerile locale cu majoritate covârşitoare. Înainte, era asistent medical. Primarul nostru este economist, poate de aia…….nu inteleg!
Hai să citim niște date, fapte, etc!
–-În 2017 investitorii care au afaceri în Ciugud au plătit taxe şi impozite locale de 2,5 milioane de lei și per total au fost investite 27 de milioane de euro, fonduri europene, în asfalt, reţeaua de apă, de canalizare şi cea electrică.
–-11 tineri se ocupă strict de accesarea banilor europeni. Gândesc proiectele, le aşează pe hârtie şi aduc banii. Rata de succes este aproape 100%.
–-În 2013 Ciugudul a fost liderul României în atragerea fondurilor europene. Şi-au rămas în top: astăzi, comuna are peste 70 de proiecte! Câte proiecte are Cumpăna?
–-În Ciugud au fost amenajate şi staţii de autobuz inteligente. Locuitorii au un panou electronic unde pot să vadă cât timp mai este până când autobuzul ajunge aici în staţie şi au chiar şi automate de bilete. La noi transportul e jalnic!
–-Ciugudul şi-a asfaltat până şi drumurile agricole. Au fost primele din ţară!
–-Ciugud şi-a iluminat uliţele satelor cu energie verde produsă de panouri solare şi o micro-centrala eoliană.
–Primăria a amenjat şi o zonă industrială, unde s-au investit zece milioane de euro şi au fost înfiinţate peste o mie de locuri de muncă. Din afacerile derulate aici primăria câştigă anual două milioane şi jumătate de lei.
–La Ciugud, pe străzi, este internet WI-FI. Gratuit, desigur!
–Ciugud are piste pentru biciclete.
–Şomajul în comună e aproape zero.
–Pe listele de asistaţi social figurează doar două persoane.
– La început era un sistem de răsplată al celor care anunțau cine aruncă gunoi. Dacă amenda era, de exemplu, de 10.000 de lei, 100 îi revenea celui care sesiza. Asta nu e turnătorie ci oameni cu spirit civic. Și dacă acum 15 ani aplica sute de amenzi anual, anul acesta ( 2019) a dat vreo 20. Și majoritatea sunt întocmite pe numele unor oameni care erau în trecere prin comună.
Câte amenzi am dat noi?
–Pe 57 de hectare de fostă pajişte s-a amenajat cel mai mare teren de golf din România și unul dintre cele mai moderne din Europa.
Taxa de concesiune e undeva pe la 100.000 de euro pe an.Toată construcţia a făcut să se încaseze câteva miliarde de lei vechi numai din taxa de autorizare!
– La ora actuală sunt oameni din București care s-au mutat în Ciugud pentru a-și da copiii la școală aici și a trăi într-o comunitate ca aceasta dar și oameni veniți din Germania, Italia, Belgia.
–Au fost oferite copiilor câte un ChromeBook. Acest laptop este dedicat doar educației. Copiii pot să lucreze pe acest laptop doar în cloud, în aplicația educațională. Fiecare copil are un cont în cloud astfel încât la 50 de ani, dacă ați învățat la școala din Ciugud, veți putea intra în acest cont și să vedeți ce ați făcut la școala din Ciugud. Tehnologia este viitorul!!!
Să vorbim pe acte scrise…….
Bugetul Cumpăna 75.336.800, din care cheltuieli de personal 10.582.000, adică 14%!!!!
Buget Ciugud 31.000.000, ( localitate de 5 ori mai mică ca a noastră, dar cu buget impresionant), cheltuieli de personal 1.778.000, adică 5, 7%!!!!!!
Impozite din venituri proprii, Ciugud- 16.472.000, Cumpăna- 33.560.320, adică o localitate de 5 ori mai mică are venituri la jumătate față de Cumpăna! Nu comentăm că mai avem, iar cu colectarea de impozite și taxe pe proprietate stăm rău, adică…..foarte rău!
1.908.000 Cumpăna, 1.025.000-Ciugud!
Nu ne forțăm prea mult, probabil să nu supărăm votanții! Nu mai continui că suntem în urmă rău!
În video respectiv pe la minutul 25 spuneți, Doamna Primar ,,să vă aplecați cu toată atenția asupra acestor documente”, și mai spuneți ,,pentru a dovedi transparența”!
De aceea , cu respect, vă intreb:
Cine v-a oprit Doamnă Primar să faceți măcar jumatate din cât a făcut Ciugudul, în condițiile în care eram net avantajați, de mărime, de poziția geografică, de infrastructură, de economic, etc?
Ați avut, de peste 20 de ani, majoritate confortantă în Consiliul Local, ați avut guverne PSD și până anul trecut ati avut, mulți ani, șefia Consiliului Județean!
Vă întreb aceasta, stimată Doamnă Primar, pentru că în emisiunea de la Antena 3 Constanța, din data de 8 aprilie, în primul minut de când vi s-a dat cuvântul, îi înfierați pe cei 6 consilieri ai Opoziției, care au votat contra Centrului Civic și îi laudați pe cei 11, ai dumneavoastră, că doresc dezvoltarea comunei!! Deci, cei 6 vă sunt dușmani!
Au murit oameni, la Revoluție, ca noi să avem acest drept, să votăm contra! Și dumneavoastră ne certați pe la tv!
Cheltuielile de personal vor crește, pentru că va trebui angajat personal pentru a încărca și mai mult aparatul administrativ! Vom avea bani de salarii, de pază, de zugrăvit, de reparat și intreținut toate aceste construcții ?Ținta noastră ar trebui să fie ,,Să aducem bani mai mulți la buget, nu să cheltuim”
Sondajul de pe Net a arătat clar, că oamenii nu își doresc o scenă (betoane, cum ați spus la Antena 3), care va fi folosită de 3, 4, 5 ori, pe an!
Vă repet, Doamna Primar, Opoziția nu vă este dușman, ci are altă viziune despre dezvoltarea comunei noastre!
Citiți, vă rog, datele aflate la liber, de pe net, despre dezvoltarea altor localități, faceți comparația cu localitatea noastră și poate veți înțelege!”
Sursă foto: George Tufă/Facebook
Citește și: Proiect de buget în Agigea: 0 lei din fonduri europene, 1.529.776 lei din amenzi și alte sancțiuni
Ce salarii se câștigă în Primăria Cumpăna. Mariana Gâju, peste 14.000 de lei pe lună